Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Strašna stvar, Plenkovića napušta Ilčić koji odbija postati žena

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2018. u 14:18 2018-04-12T14:18:15+02:00

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, prvo »posebni savjetnik« potpredsjednika vlade Davora Stiera, a sada savjetnik ministrice kulture, proslavio je Plenkovićevu vladu nizom produhovljenih izjava koje je najlakše pobrkati sa skečevima kakvog stand-up komičara. Ilčić je, na primjer, poželio prenijeti uzbuđenoj javnosti vrlo važnu vijest da on nikad nije masturbirao

Odlično. Stranka Hrast izlazi iz vladajuće koalicije zbog Istanbulske konvencije i »odustaje od svih pozicija u vlasti«. Istina, time Plenković više nema 78 ruku, ostao je na 77, samo jednoj preko minimalne većine od 76 mandata. Ali bagatelna je to cijena prema dobitku koji iz ovoga može izvući HDZ.

Pa kud ćeš veće sreće nego se riješiti ucjena radikala iz tuđe stranke, koji su preko jednog jedinog zastupnika marginalnog Hrasta, Hrvoja Zekanovića, umislili da mogu drmati svemirom i maltretirati Hrvatsku fundamentalističkim shvaćanjem svijeta, života, ljudskih i građanskih prava, vjere i politike.

Naravno, Plenkovića je teško žaliti što mu ta ekipica izlazi na nos jer Zekanović je njegov autonomni proizvod. Šibenski nastavnik geografije, koji samoga sebe već kraljevski adresira u trećem licu, dobacio je do Sabora s liste HDZ-a kamo ga je implantirao osobno Andrej Plenković. Da se pitala volja birača, vrata tog državotvornog zdanja mogao bi Zekanović vidjeti samo s vanjske strane. Isto kao i oni azijski turisti koje vodaju po Markovom trgu.

Ta Plenkovićeva kalkulantska nesmotrenost obila mu se već sto puta o glavu, ali dobro je ako je to sada i sam shvatio. Jer samo nevjerojatnu blamažu dobio je od toga što je na više istaknutih mjesta po ministarstvima instalirao Zekanovićeve stranačke sudrugove i istomišljenike.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, prvo »posebni savjetnik« potpredsjednika vlade Davora Stiera, a sada savjetnik ministrice kulture, proslavio je Plenkovićevu vladu nizom produhovljenih izjava koje je najlakše pobrkati sa skečevima kakvog stand-up komičara. Ilčić je, na primjer, poželio prenijeti uzbuđenoj javnosti vrlo važnu vijest da on nikad nije masturbirao te da pomagalo koje se zove prezervativ smatra »političkim pitanjem«. Održao je pred novinarima predavanja o neurotskom ponašanju žena unutar menstrualnog ciklusa. Zdravstveni odgoj za njega je čisti đavao jer je, kao sada i Istanbulska konvencija, »opasniji od komunizma«. A nedavno je, kao da ga vlasti upravo u lisicama privode u bolnicu na promjenu spola, vrisnuo da on »nikada neće biti žena«.

Za takvog koalicijskog partnera stvarno moraš imati živaca i dobar manjak samopoštovanja. Sevap je, što bi rekli Bosanci, kad ti se takav komedijaš skine s vrata. Adieu i državnim tajnicima u Ministarstvu obrazovanja Blaženke Divjak – hrastovcu Hrvoju Šlezaku iz Strahoninca, opet nastavniku geografije te Matku Glunčiću, koga također svesrdno podržava Hrast. Da ista osoba može javno agitirati protiv reforme školstva i ujedno silno željeti voditi tu istu reformu pokazao nam je upravo neobični svat Matko Glunčić. Nakon njegove pojave postalo je moguće povjerovati čak i u to da Davor Ivo Stier odlazi iz HDZ-a i upisuje se u Radničku frontu.

Kad, dakle, originalno društvo hrastovaca ode svojim putem, Plenković se može cjelovito i kurikularno posvetiti vlastitoj stranci, gdje također ima sličnih profila kao što su ovi koji sada bijesno napuštaju Vladu uvjeravajući sve pismene ljude da Istanbulske konvencije nema u izbornom programu HDZ-a. Ima premijer kod sebe oko svega toga dosta posla. A Hrast manje-više, ni u džep, ni iz džepa, ako se treba crvenjeti, neka to barem bude zbog svojih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.