Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
24. ožujka 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Što se skriva od vjerovnika Agrokora?

Dolazak vjerovnika koncerna Agrokor u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovicem / Foto Marko LUKUNIĆ/PIXSELL
Dolazak vjerovnika koncerna Agrokor u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovicem / Foto Marko LUKUNIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 8:30 2018-02-27T08:30:00+01:00

Ovaj paket zahtjeva Franck je dostavio Sudu 23. veljače, ali sve to do sada u pregovorima nije spominjano kao neko ozbiljno pitanje. No, dva dana nakon što je povjerenik postao bivši, a njegova uloga još samo tehnička, dok Plenković i Martina Dalić ne nađu drugu osobu, s vjerovničke strane počeli su se hvatati pravnih sredstava pokazujući sumnju i paniku

Dok premijer svijećom traži novog povjerenika, a jučer osobno smiruje mrke vjerovnike pozivajući ih da daju podršku Vladi, oni postaju sve nervozniji. Tako se saznaje da je tvrtka Franck zatražila preko Trgovačkog suda da im bivši povjerenik za Agrokor dostavi vagon dokumenata koji im nisu dani.

Prvo, žele imati u rukama ukupno osam (!) izmjena i dopuna ugovora o roll up kreditu, koji je Ramljaku osigurao 1,06 milijarde eura. Ti papiri – osam datuma od lipnja do prosinca prošle godine – morali bi biti u spisu, ali nisu, pišu Sudu Franckovi odvjetnici.

Uz to, zahtijevaju zapisnike sa sjednica vjerovničkog vijeća, traže niz informacija iz dokumenata o financiranju Agrokora bez kojih, kako naglašavaju, ugovor o roll upu nije moguće precizno tumačiti te sve ugovore o najmu koje je posebni povjerenik sklopio s južnoafričkim Tower Property Fundom. Do ovih Franckovih zahtjeva došao je Jutarnju list, a ta iznenadna pravna akcija zagrebačke kompanije – koja je s Todorićem izvisila za oko 600 milijuna kuna – otkriva da se dio vjerovnika tek sada, kada je Ramljak već ad acta, odjednom oznojen budi iz zimskog sna.

Ovaj paket zahtjeva Franck je dostavio Sudu 23. veljače, ali sve to do sada u pregovorima nije spominjano kao neko ozbiljno pitanje. No, dva dana nakon što je povjerenik postao bivši, a njegova uloga još samo tehnička, dok Plenković i Martina Dalić ne nađu drugu osobu, s vjerovničke strane počeli su se hvatati pravnih sredstava pokazujući sumnju i paniku.

Do jučer smo slušali od svetog Ante iz reaktora kako je nagodba već praktički pripremljena za 10. travnja, a sporazum u najvećoj mjeri postignut, no eto, potrebno je ipak produžiti rok za tri mjeseca kako bi Trgovački sud precizno utvrdio pojedina vjerovnička prava. Sada ispada da je istina vrlo daleko od toga. Dapače, u pismu Sudu, uprava Francka čak dovodi u pitanje i »zakonitost rada izvanrednog povjerenika«, s kojim su do jučer, navodno, izvanredno surađivali. Ramljak je doista bio u poziciji da donosi odluke na svoju ruku, mnoge poznate i jesu donesena upravo tako. Ali krajnje je neobično da vjerovnici tek sada oštro inzistiraju na transparentnosti njegove privremene uprave. To jest, zašto sve te dokumente koji su im kao dionicima važni, nisu ovako odlučno tražili ovu godinu dana?

Javnost je cijelo vrijeme imala dojam da povjerenik održava redovite sastanke s privremenim vjerovničkim vijećem i da ih informira o svojim odlukama i potezima. Tako je o kontaktima i suradnji komunicirala i privremena uprava. A prigovori koji bi povremeno curili iz kruga vjerovničkog vijeća uglavnom su se ticali viđenja vlastitih financijskih prava u svjetlu konačnog rješenja. Iz Franckove akcije proizlazi da se vjerovnicima ustezao čak i pristup aktima, da su se važne stvari tajile ili su bile dostupne samo odabranima. Ako je to tako, to je novi skandal. Je li za to znala Dalić? Jesu li joj se potužili? Ako jesu, kako ih je skuhala? Mutni detalji očito će i dalje stizati na kapaljku. Jučer je bila godišnjica prijelomnog sastanka između Plenkovića i Todorića u Banskim dvorima. A kako je Vlada poslije odradila posao, to već sada vidimo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown