Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
12. prosinca 2019.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Sto dana Vlade: Neka senzacija do petka?

Vladi HDZ-a i Mosta sto dana istječe u petak / Foto Darko JELINEK
Vladi HDZ-a i Mosta sto dana istječe u petak / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2017. u 17:13 2017-01-24T17:13:37+01:00

Reiner je iz Sabora dao iznijeti zastupnika Pernara, što je prvi takav drakonski eksces u četvrt stoljeća hrvatskog parlamentarizma. No Plenković zato ne da iznijeti iz Vlade Pavu Barišića unatoč statusu plagijatora, njegovom je parnjaku Milijanu Brkiću povjerio časnu ulogu potpredsjednika Sabora

Vladi HDZ-a i Mosta sto dana istječe u petak. Završava taj period zaleta i hvatanja kontrole nad svim kormilima u državi. U ova tri preostala dana trebali bi nam Banski dvori objaviti stanovitu ozbiljnu senzaciju. Treba im neko čudo koje donosi pozitivu za velik broj građana. Inače, 100 dana: dvojka. Jedino što se nijedan dojmljivi šahovski potez Vlade niti ne nazire.

Potencijal jake stvari imala je proklamacija o otkupu mađarskih dionica Ine, ali zanos oko toga brzo se ispuhao. U tom paketu, čini se da je već potopljena i ideja o prodaji 25 posto minus jedne dionice HEP-a. Zapravo malotko, uključujući i dio Vlade, vjeruje da to nije prerizična i preskupa cijena za raskid partnerstva s MOL-om. Most je i javno protiv, priča ide u shutdown.

Od svega drugoga u sto dana, dobili smo Marićevu poreznu reformu, ali ona je pobrala puno više kritike negoli pohvala. Nove škare usrećile su bogate, sirotinja i srednji sloj dobili su mrvice ili ništa. Ali zato su ministrima, predsjednici i drugim dužnosnicima s povlaštenim plaćama mjesečni prihodi skočili i do 2000 kuna, a bankarima i menadžerima i znatno više. Marić je donekle rasteretio poduzetnike, ali je mladima ukinuo olakšicu za prvu nekretninu. Rebnuo je ugostitelje PDV-om od 25 umjesto 13 posto, kava u mom kafiću sada je 8 kuna, bila je 7. Opća stopa PDV-a nije snižena iako je HDZ to obećao u kampanji.

Reforma školstva je ugašena. Branitelji neće ući u Ustav. Broj ministarstava ostao je isti, a Vlada je imenovala čak 42 državna tajnika. Javnim poduzećima i dalje se upravlja politički. Ministar državne imovine Goran Marić dekretima je postavio stranačke v.d. direktore u državne tvrtke, a natječaje koji će uslijediti sam je proglasio formom izjavom da će ti njegovi privremeni – vjerojatno i ostati.

Odnosi sa susjedima su loši, što u Trumpovoj eri postaje osobito nepametno. Zakon o sportu nije napisan. A i tko će ga napisati? Janica Kostelić? Posla i dalje nema za veliki broj ljudi, autobusi za Njemačku i druge zemlje EU-a tutnje svaki dan. Nisu se proslavili ni mostovci, opći je dojam da tavore na Markovom trgu i da su splasnule njihove velike ambicije oko promjene političke paradigme i načina upravljanja državom. Uspjeli su izbaciti iz ureda bivšeg predsjednika Mesića, možeš si misliti pobjede, ukupno, tresla se brda, rodio se miš.

Reiner je iz Sabora dao iznijeti zastupnika Pernara, što je prvi takav drakonski eksces u četvrt stoljeća hrvatskog parlamentarizma. No Plenković zato ne da iznijeti iz Vlade Pavu Barišića unatoč statusu plagijatora, njegovom je parnjaku Milijanu Brkiću povjerio časnu ulogu potpredsjednika Sabora, fali im još samo lažni magistar Anto Đapić. Dok Plenkovićeva posebna komisija bude zasjedala o »delikatnom pitanju« pozdrava »Za dom spremni«, Đapić najavljuje HOS-ove jasenovačke ploče »po cijeloj Hrvatskoj«. Hrvatski će Židovi bojkotirati državno obilježavanje sjećanja na holokaust, eto ovoj Vladi još jednog postignuća prvi put u 25 godina. A Plenković ide u Izrael. Lijepo li će se tamo provesti.

Sve u svemu, slabo. Trend rasta BDP-a je dar s neba, poklon s kojim ova ekipa nema nikakve veze. Sreća što je opozicija u neredu. Isto kao i Vlada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.