Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 18° 19° 30
22. svibnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Što će mu Vlada slabih ministara?

Što će mu Vlada slabih ministara?
Što će mu Vlada slabih ministara?
Autor:
Objavljeno: 12. kolovoz 2017. u 21:42 2017-08-12T21:42:46+02:00

Vlada sve izrazitije postaje beskrvna ekipa slabih i submisivnih ministara, potpuno pomirenih s činjenicom da je Plenković isključivi vlasnik njihovog autoriteta, ako su ga ranije uopće i imali. Netko to može vidjeti kao poremećaj do koga dolazi jer premijeru stvari izmiču iz ruku. Ali greška. Baš to Andrej Plenković želi.

Ono što je otvoreno sasuo u brk novoj ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak 13. lipnja, pet minuta nakon što ju je, iz ruku HNS-a, prihvatio u svoj »presloženi« tim – odnosi se na sve ministre. To su ovoga tjedna, na svojoj koži osjetili Zdravko Marić i Tomislav Tolušić.

– Nitko u Vladi neće imati odriješene ruke, kapetan broda sam ja – rekao je Plenković na temu ambicija Blaženke Divjak i Predraga Štromara. Oboje su na to pregrizli jezik premda je Plenković značaj svoje kapetanske kape s kormilom na šiltu mogao istaknuti uljudnije, manje uvredljivo za gospođu Divjak. I, via facti, navodno imperativni mandat HNS-ove svećenice kurikularne reforme prolazi u prazno. Hrastovka Dijana Vican i dalje kolo vodi, ucjenjuje i ruga se svojoj konkurentici, koja si ministarski status može zataknuti za šešir. Divjak je slaba da slabija ne može biti.

Potpuno je nevidljiv i HNS-ov potpredsjednik Vlade Štromar. Boga pitaj gdje baulja i što radi. Ponekad promrsi pokoju neupamćenu rečenicu i to nas mjesečno košta više od 20.000 kuna neto, plus kolateralne prinadležnosti koje idu visokim dužnosnicima. Još jedan slab.

Među ministrima koji su od starta slabi već sami po sebi ističe se ministar zdravstva Milan Kujundžić. Taj pripovijeda javnosti Markove konake dok mu se resor davi u diluvijalnim dugovima. Slaba je vajda i od spasitelja javne imovine Gorana Marića koji nije mogao ili nije znao pokrenuti reforme kojima se hvalio pa se posvetio pisanju referata o stanju državnih poduzeća, zgrada i oranica. Njihov sadržaj rado iznosi u novinskim intervjuima.
Nina Obuljen Koržinek, kultura? Tomislav Ćorić, okoliš i energetika? Marko Pavić, rad i mirovinski sustav? Oleg Butković, infrastruktura? Kuščević, uprava? Štooo? Čuče u Vladi na low profile standardu, nikome se ne zamjeraju, odluke ne donose.

Jedino Davora Stiera iznanadila je vlastita slabost kada je shvatio kako ga se Plenković rado riješio da mu ne muti vodu na stranačkoj desnici. A Stierova nasljednica u MVP-u Marija Pejčinović Burić, srećom od početka zna na čemu je, pa je se nigdje i ne čuje. U kontekstu vanjskih poslova smije se čuti samo za Plenkovića te Kolindu koja je, što se može, ipak neizbježna.

A sada su od Plenkovića dobila ravno po nosu dvojica ministara koji su pokazivali neku kakvu-takvu aktivnost, dvojbenu ili ne, ali ipak barem nešto za razliku od većine drugih. Mariću je premijer otfikario porez na nekretnine, Tolušiću, kao balavcu, pristojbu za uvoz luka i paradajza. Ponižavajuće? Pa da, ako ste sitničavi. Ali kod Plenkija mora biti jasno da kapetan odobrava pravac, mijenja kurs i, po potrebi, reže glave. Kad najesen opet krenu apetiti HNS-a, Hrasta, raznih Saucha, Hasanbegovića i Pupovca, barem ministri moraju biti kuš. Slabi, mirni i podatni, manji od makova zrna. Jer, okej, obraz je obraz, ali mandat je ipak mandat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka