Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. rujna 2018.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Skupljanje boca, ponižavajući obrt naših baka i djedova

Naše bake i djedove, i dalje ćemo, posramljeni, gledati oko kontejnera za smeće / Foto Sergej DRECHSLER
Naše bake i djedove, i dalje ćemo, posramljeni, gledati oko kontejnera za smeće / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2017. u 17:25 2017-10-10T17:25:56+02:00

Prosječna mirovina od prvog rujna iznosi 2.314 kune. Kako se od toga živi, to svi dobro razumijemo. Manje od te prosječne mirovine prima 57 posto od ukupno 1,23 milijuna umirovljenika. Primanja više od 50 posto umirovljenika niža su od cenzusa siromaštva, koji iznosi 2.085 kuna. Oko 100.000 umirovljenika dobije mjesečno manje od 500 kuna

Umirovljenici danas prosvjeduju u Zagrebu i još pet gradova, a nitko ne pita zašto. Svima je jasno. Svatko od nas ima u obitelji ljude koji su u mirovini pa zna. Kada se oko bilo kojeg interesa izlazi na ulicu, javnost propituje i važe razloge. Jedino za penzionere nikome nisu potrebna pojašnjenja. Umirovljenici iz rada u Hrvatskoj su ekstra ugrožena skupina i to je vidljivo svima.

Prosječna mirovina od prvog rujna iznosi 2.314 kune. Kako se od toga živi, to svi dobro razumijemo. Manje od te prosječne mirovine prima 57 posto od ukupno 1,23 milijuna umirovljenika. Primanja više od 50 posto umirovljenika niža su od cenzusa siromaštva, koji iznosi 2.085 kuna. Oko 100.000 umirovljenika dobije mjesečno manje od 500 kuna.

Ljetos sam išla prodati boce u Lidl. Osoba za koju ih godinama skupljam nije bila u Zagrebu, a vreća se već prepunila. Ispred prostorije u garaži, gdje ih preuzimaju, stala sam u dugi red. Imala sam vremena promatrati. Ispred mene uglavnom stari ljudi, neki i sa štakama, neki pogrbljeni. Trošne vestice i obuća iz Punskih ratova. Izgleda da su se za ponižavajući »obrt« sakupljanja boca u Hrvatskoj specijalizirali starci. Srećemo ih svaki dan kako nekim dugim štapovima premeću smeće u kantama i traže što mogu uzeti za 0,5 lipa po komadu. Ja sam za moju vreću dobila 11,5 kuna.

Udruge su točno izračunale koliko je u posljednjih 30 godina pao standard hrvatskih umirovljenika, a on je konstantan i ne zaustavlja se. Prije tri desetljeća, prosječna mirovina bila je 78 posto prosječne plaće, početkom devedesetih 51 posto, a do danas je spala na samo 38,5 posto.

Tome treba dodati da naše penzionere država tretira gore nego sve druge u državama bivše Jugoslavije. BiH isplaćuje svojim umirovljenicima 43,5 posto prosječne plaće, Kosovo 47 posto, Srbija 50 posto, Crna Gora 56 posto, Slovenija 60 posto, Makedonije 62 posto.

Ove godine, Vlada je s velikim ponosom objavila da mirovine od 1. rujna rastu za 2,1 posto. Ako se tome doda povećanje od 0,65 posto koje je išlo s početkom ove godine, tehnički su u pravu kad kažu da je povećanje mirovina u 2017. najveće od 2009. godine. Riječ je o redovnom, zakonom propisanom, usklađivanju mirovina prema plaćama i troškovima života, a gospodarski pokazatelji ove su godine bolji. No, list Matice umirovljenika upozorava da su naši stariji građani zapravo ponovo zakinuti. Usprkos »spektakularnom« ovogodišnjem povećanju mirovina, zaostajanje za plaćama se, naime, dodatno povećalo.

Plaće su ove godine rasle za 5,3 posto (prosječna je sada 6.005 kuna), a mirovine samo za 2,71 posto. Stvar je jasna. Da bi se samo poravnali s ovogodišnjim rastom plaća, penzioneri su trebali dobiti dvostruko veće povećanje nego što su ga dobili. Polovina im je opet uskraćena. Zato će se na prosvjedu tražiti pravedniji model usklađivanja od ovog prijevarnog, koji je, od 1999. do danas, doveo do zaostajanja mirovina za rastom plaća od čak 13,84 posto.

Premda se stalno tvrdi da novca za veći rast mirovina iz rada nema, lijepa povećanja dobili su od Plenkovića i Marića – povlašteni umirovljenici. A ove druge, naše bake i djedove, i dalje ćemo, posramljeni, gledati oko kontejnera za smeće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila
Zima s pet zvjezdica uz BMW i MINI vozila

Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila