Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
14. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Sjenine sjene sjena

Damir Sesvečan / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Damir Sesvečan / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2011. u 13:08 2011-11-08T13:08:58+01:00

 Nevoljni Sesvečan, politički marginalac, sjena sjenine sjene, poslužiti će, naime, tome da se kapitalce iz vrha HDZ-a ne vidi u sudnici

Jadranka Kosor i najuže vodstvo HDZ-a dovinuli su se da će se poluanonimni zastupnik iz Vrbovca Damir Sesvečan umjesto njih preznojavati pred istražiteljima USKOK-a kad ovih dana započnu s ispitivanjima o stranačkim crnim fondovima. Ako nakon toga bude podignuta optužnica protiv HDZ-a kao pravne osobe za Fimi mediju i reketarenje javnog novca, na hladnu optuženičku klupu opet će sjesti sivi faktotum Damir Sesvečan.      

  Nitko doista nije očekivao da će sretni dobitnik stranačke punomoći u kompromitantnom krivičnom postupku protiv HDZ-a biti političar treće lige od kojega smo u osam godina čuli jedno deset činovničkih rečenica koje nitko nije zapamtio, pravnik koji je suho odradio nevažnu gažu predsjednika saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva i skromni član Kluba HDZ-a kojega u zlatno doba stranke ni Sanader ni Jadranka Kosor ne bi ni pogledali.    

    No, sada kada se zna da je vađenje vrelog kestenja iz vatre palo upravo na jedna takva slabušna pleća, mora se priznati da u tom iznenađenju zapravo ima svojevrsne logike. Časti ne, ali logike svakako da.    

    Nevoljni Sesvečan, politički marginalac, sjena sjenine sjene, poslužiti će, naime, tome da se kapitalce iz vrha HDZ-a ne vidi u sudnici.    

    Umjesto da slikaju nekoga od njih kako se vrpolji pred optužbama Državnog odvjetništva i iskazima vlastitih pokajnika koji istresaju sve što znaju o HDZ-ovim trgovačkim putnicima i njihovim mentorima da bi spasili svoje skalpove – kamere će imati na raspolaganju samo nepoznatog, totalno neutjecajnog i politički potpuno neatraktivnog Sesvečana. Ljudi će se zato pitati: Tko je uopće ovaj? A to i jest ideja.    

    Njegov odabir zakonski nije sporan budući da pravna osoba optužena u kaznenom postupku može odabrati bilo koga da je zastupa pred sudom. Ali sporan je moralno zato što se time žele još jednom smotati građani. Uostalom, zar bismo očekivali da optuženi direktor neke velike tvrtke na svoje suđenje pošalje referenta za protupožarnu zaštitu? Ili da optuženi dekan opunomoći službenicu u referadi?    

    Hrvatska javnost prepoznaje lice HDZ-a u licima Jadranke Kosor, Ive Sanadera, Vladimira Šeksa, Dade Milinovića, Hebranga i Kalmete, ali to su glave koje se, sada kad je gusto, žele na svaki način skloniti s ekrana. Zato je Sesvečan dobio svoju rolu života od koje, možemo se kladiti, noću više ne može oka sklopiti.    

    Njegovo lice ima zadatak da zbuni jer ne izaziva momentalne asocijacije na glavne likove »zločinačke organizacije«. On je u ovoj skrivalici paravan za fizionomije predsjednice stranke, glavnog tajnika i članova Predsjedništva.    

    Da bi javna sramota ipak bila donekle umanjena, povjerenik koji je pao s Marsa i koji vjerojatno nije imao pojma kako to bujaju stranački prihodi dok to nije vidio u novinama, morati će gutati žabe za moćne gazde koji su HDZ doveli na optuženičku klupu. Ako u tome izgori, torpedirat će ga u Vrbovec odakle je i došao i nikad ga se više neće spomenuti. Ako se proslavi, u što se s obzirom na okolnosti mora sumnjati, bit će lijepo nagrađen. 
    Čovjeku ga malo dođe žao, ali samo dok se ne sjeti da je ponudu mogao i odbiti. A nije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.