Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
20. veljače 2020.
Komentar Sanje Modrić

Sedam hiljadarki Judinih škuda

Sedam hiljadarki Judinih škuda
Sedam hiljadarki Judinih škuda
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2013. u 17:20 2013-03-25T17:20:43+01:00

Ta bulumenta neumjesno nadobudnih aspiranata, pogonjenih slatkim snom o onoj famoznoj plaći u eurima, uspjeli su za ove izbore proizvesti i cijele cjelcate stranke

Ponekad je doista teško razumjeti što je ovim našim Hrvatima da im tako tragikomično može udariti u glavu samoobmana.

   Od 336 imena koliko ih se s ponosom dalo utefteriti na različite liste koje izlaze na izbore za Europski parlament, valjda 85 posto za širu su javnost totalno anonimne osobe, a mnogi od njih i za užu.

   Na pobjedu i na plaću od 7 tisuća eura mjesečno plus troškovi juriša, dakle, upravo nevjerojatan postotak kandidata koje bi mogli identificirati samo susjedi koji s njima stanuju u istom neboderu, a ni oni baš ne bi dali ruku u vatru da ih nisu s nekim drugim zamijenili.

   Da upravo za njih glasamo tako nas pozivaju dentisti po zanimanju poznati samo pacijentima kojima čiste kamenac i plombiraju kutnjake. Profesori fiskulture, upućeni u zgrčku i raznošku, koji se ne trebaju nikome predstavljati samo u svojoj prigradskoj zbornici i diplomirani menadžeri bez posla s neke od privatnih večernjih škola koja se zove na latinskom.

   Da će baš njima pripasti jedno od dvanaest hrvatskih mjesta u saboru EU ufaju se geodetski bakalaureati, smjerne nastavnice vjeronauka, pučki tribuni koji su se do sada istaknuli govoreći na prosvjedima od 65 ljudi i, recimo, jedan ambiciozni kandidat uvjeren da ga nerazumljiva titula »univ.spec.act.soc.« neopisivo snažno preporuča biračkom tijelu.

   Svi bi se oni preko noći prometnuli u političare ni manje ni više nego u Strassbourgu i Bruxellesu, misle, dapače, da to znaju, mogu i, što je najvažnije - zaslužuju. Zašto za zajednički moto ne bi uzeli »Pipl mast trast as«? Ingrid Antičević Marinović sigurno ga se želi riješiti što prije.

   Stvarno je malo zastrašujuće koliko čudaka bez ikakvih kriterija i osjećaja za realnost hoda u oblacima iznad ove naše lijepe zemljice i misli da može sve i da im nitko nije ravan. Još bi se dalo očekivati da ćeš vidjeti ovakav lunapark na zabačenim izborima u nekoj guduri. Ali na ogledima za Europski parlament, tamo gdje će nas pobjednici sve predstavljati, to stvarno ne.

   Ali ta bulumenta neumjesno nadobudnih aspiranata, pogonjenih slatkim snom o onoj famoznoj plaći u eurima, uspjeli su za ove izbore proizvesti i cijele cjelcate stranke.

   One se zovu – pazite jer za njih više nikad nećete čuti – Obiteljska stranka, Abeceda, Jedino Hrvatska, Glas razuma, Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije... Ima ih nekoliko autohtonih, nezavisnih, ima pokreta, akcija, agendi, blokova i saveza, dosta vrsta pravaša, seljaka i demokrata. I na više od 50 posto lista nema ni jednog jedinog imena koje smo ikada igdje čuli, a na još dosta drugih ima po jedno.

   Dosta je bezumno vjerovati kako su birači toliko pošandrcali da će na izborima zaokruživati liste i stranke anonimnih, koji im apsolutno ništa ne govore, ali zanimljivo je kako to da vjeruju oni.

   A posebna priča je, naravno, to što se za delegate i narodne zastupnike Hrvatske u EU takmiči ogroman postotak zagriženih eurofoba koji EU i zajedničke europske vrijednosti ne mogu vidjeti ni nacrtane.

   Kako im se to uklapa, velika je i teška zagonetka. No, život, kao što se zna, može biti vrlo iracionalan. Pogotovo kad je u pitanju mamac od sedam hiljadarki »Judinih škuda« od kojega se, kako vidimo, može i načisto obnevidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.