Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Sve na meni je lažno

Lovro Kuščević / Foto  Patrik Macek/PIXSELL
Lovro Kuščević / Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2017. u 14:05 2017-06-18T14:05:45+02:00

Nakon što je ministar sam sebi stavio na glavu zlatnu auru, Bujanec ga je javno upitao gdje bi se mogli naći da mu vrati onu bocu vina s likom poglavnika NDH Ante Pavelića, koju mu je Kuščević poklonio jednom na Braču. Tako smo saznali malu tajnu ministra Kuščevića, koji sada »osuđuje svaki totalitarni režim«. No lažnjaci su svuda oko nas

PONEDJELJAK Stier i dva Plenkovića

Hoće, neće, hoće, možda ipak neće. Hoće. Stier dao ostavku na obje funkcije u Vladi, ministarsku i potpredsjedničku, ali naumio je ostati politički tajnik stranke i raditi u Saboru kao zastupnik HDZ-a. Njegov potez, izveden s dozom dramatike, pohvaljen je s više strana kao velika prinicipijelnost.

Ali, kad se sve zbroji i oduzme, to što je učinio ne zvuči osobito prinicipijelno, a bogme ni suvislo. Evo zašto.

Odlaskom iz Vlade zbog koalicije sa Štromarovom frakcijom u vrhu HNS-a, Stier se distancirao od Plenkovića kao predsjednika Vlade koja je sebi u krilo posjela liberale. Sve pet. Ali nije od Plenkovića kao predsjednika stranke, čije je vodstvo jednoglasno odobrilo Plenkovićevu šemu s HNS-om.

z1206j54

Malo je šupalj posao uvrijeđeno se ograditi od prvog Plenkovića, a od drugoga ne. Jerbo, kako to da Stier nikako ne može podnijeti da sjedi u Plenkovićevoj Vladi s HNS-om, a može mirno spavati na funkciji političkog tajnika stranke čiji je predsjednik Plenković, a svi njeni prvaci aklamacijom prihvaćaju ulazak HNS-a u Banske dvore i s njima će glasati o zajedničkoj politici. To se zove kalkulacija, principijelnost svakako ne. Jer HNS je u koaliciji s HDZ-om, dvije stranke moraju se jako zbližiti da bi mogle skupa raditi.

A taj s obje strane prihvaćeni kurs jako se tiče i neobičnog političkog tajnika koji je s HDZ-ovim resursima namislio širiti »pravo demokršćanstvo« i kovati svoju stvar među članstvom nasuprot tom užasnom »idejnom skretanju« Plenkovića i kompletnog vodstva stranke. Hm. Osim što to neće ići, takva zamisao nije nimalo principijelna. Da se Stier povukao samo Sabor, hajde. Ovako, samo čista računica.

UTORAK Europski pučani: Evanđelje nije politička platforma

Ajmo još malo o Stieru, tema nije samo za jedan dan. Pa da još vidimo zbog čega čisti demokršćanin, kakvim on sebe smatra, ne bi mogao raditi u Vladi s HNS-om? Zašto su njemu takav bauk liberali, s kojima demokršćanske stranke u Europi često koaliraju? Stier to nije htio ili nije znao objasniti javnosti. Pa da hrvatskog križara demokršćanstva ovdje podsjetimo na Platformu Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada HDZ, i na čijim je sjednicama Stier puno puta i sam sjedio. Ali očito začepljenih ušiju.

Standard europskih pučana, dakle, nije ultradesničarenje kakvo, recimo, vrije iz otvorenog pisma što ga je Plenkoviću poslao još jedan domaći bojovnik demokršćanstva, biskup Vlado Košić, bijesan što je »čovjek koji je sudjelovao u Hodu za život«, Stier, zamijenjen Štromarom s gay parade. Pa evo za Stiera brzinskog prijevoda nekoliko citata o demokršćanskom shvaćanju ljudskih prava iz Platforme EPP-a, usvojene u listopadu 2012. u Bukureštu. A neće loše doći ni Košiću.

»Svakom ljudskom biću pripada pravo da sam utvrdi i slijedi svoja uvjerenja o tome što je dobro. Demokratski poredak s jednakim poštovanjem i obzirima tretira ljude s različlitim shvaćanjima dobra pod uvjetom da se ona izražavaju u skladu s vrijednostima tolerancije i demokratski. (...) Sva ljudska bića uživaju jednaka prava. (...) Svakoj osobi mora se jamčiti osobni razvoj u slobodi i jednakosti bez obzira na njeno porijeklo, spol, dob, rasu, seksualnu orijentaciju, nacionalnost, vjeru, uvjerenja, socijalni status ili zdravstveno stanje. (...)

Zalažemo se za razdvojenost države i crkve i načelo da su uloge crkve i države u društvu različite, kao i uloge religije i politike. Evanđelje nije politička platforma. (...) Sloboda vjeroispovijesti – uključujući i pravo na promjenu vjere kao i  nepripadanje bilo kojoj religiji – spada u osnovna ljudska prava.«

SRIJEDA Ministrovo vino s Poglavnikom

Sve na meni je lažno, priznala je nedavno novinarima lijepa američka manekenka Chrissy Teigen. Nabrojila je sve svoje estetske operacije i druge intervencije. Nemam potrebu ništa skrivati, rekla je, jer se ničega ne sramim.

Takva iskrenost ne krasi našeg HDZ-ovca Lovru Kuščevića, bivšeg ministra graditeljstva, koji je sada dobio Ministarstvo uprave. I on je, čini se, lažnjak. Samo što to, za razliku od Chrissy, želi sakriti. Ali vražja istina uvijek se odnekud pojavi kad je najmanje očekuješ, pa je tako pred Kuščevića, koji momentalno posluje pod firmom »vjerodostojno«, odjednom banuo – Bujanec.

PXL_100517_16545993

U svojoj TV emisiji pustio je snimku novog ministra uprave Kuščevića, koji je sada zadužen i za pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu, kako u Saboru osuđuje »svaki totalitarni režim« i govor mržnje. Dodaje također da nema »nikakvih predrasuda« prema gay građanima, drugim vjerama i nacionalnostima. – Ljude cijenim po njihovom radu i odnosu prema drugim ljudima – rekao je Kuščević.

No, nakon što je ministar sam sebi stavio na glavu zlatnu auru, Bujanec ga je javno upitao gdje bi se mogli naći da mu vrati onu bocu vina s likom poglavnika NDH Ante Pavelića, koju mu je Kuščević poklonio jednom na Braču. Tako smo saznali malu tajnu ministra Kuščevića, koji sada »osuđuje svaki totalitarni režim«. No lažnjaci su svuda oko nas.

Eto, u srijedu je protiv Mamića svjedočio i Luka Modrić, koji se odjednom više ne sjeća ničega što je rekao ranije u postupku i koga su sve krivo shvatili. Vesna Pusić sada priznaje kako je cijelo vrijeme znala da se Vrdoljak dogovara s Plenkovićem. Prema ovim našim lažnjacima, lažna Chrissy je autentična svetica.

ČETVRTAK Makjavelizam je vječan

Plenkovića protivnici nazivaju makjavelistom, ne može se reći da nedostaje razloga da se s njima složiš. Nakon tajne operacije lomljenja HNS-a, koja je s obje strane prikazana kao herojski napor da se u Hrvatskoj »sačuva stabilnost«, vodu na taj mlin dolio je i Ivica Relković. Bivša eminencija Mosta, savjetnik Bože Petrova pa onda i njihovog Ivana Kovačića kao potpredsjednika Vlade, čovjek blizak Kaptolu koga su nazivali ideologom Mosta, sada se predizajnirao u nezavisnog političkog analitičara i iskače iz svake paštete.

S mnoštvom podataka i usporedbi koje vadi iz svoje torbe, sva su mu medijska vrata otvorena, ali jedna je pikanteriju o njemu ipak plasirana anonimno. U četvrtak se pojavila informacija da je Plenković prije tri mjeseca zvao Relkovića da mu postane politički savjetnik. U trenutku premijerove ponude, Most je još bio partner HDZ-a u Vladi.

z2710j03

U tom svjetlu, Plenkovićeva ponuda doista zvuči nefer, kao izmicanje tepiha ispod Mostovih nogu, kao što je poslije učinio i u HNS-u. Relkovića sutradan zovu da komentira anonimku, a on potvrđuje. Odbio je premijera, kaže, da se to ne bi protumačilo kao »pljuska Mostu s kojim sam tada surađivao«.

U međuvremenu se Relković, kao i Plenković, s mostovcima potpuno razišao i svojim bivšim uzdanicama u svakoj prilici navješćuje politički kraj. Čini se da Plenkovića možda ne bi odbio danas. Hoće li se dogoditi »neka kava«, on ne zna, ali ne bi rekao ne. Svatko je svoj kadrovik, rekao je jednom Mesić. A makjavelizam je vječan kao i izmjena godišnjih doba.

PETAK Gdje obitava SDP?

Imam sto tema, ali odjednom mi pada na pamet da nijedna, usred cijele ove političke gungule, nije ni na koji način skopčana sa SDP-om. Kako to? Pa tako.

Ne znamo ni gdje obitavaju ovog mjeseca svi ti ljudi na čelu sa svojim predsjednikom Bernardićem, koga je izabrao od Davora Ive Stiera jako hvaljeni sustav jedan čovjek-jedan glas. A pogotovo nismo primijetili da su učinili nešto važno. Ustali i nešto smisleno o nečemu rekli. Nešto izračunali i otvorili nam oči. Uhvatili se za neki važan projekt. Ili da su se jutros uopće iskobeljali iz postelje.

z2611d12

Mediji imaju pravilo da ne objavljuju ne-vijesti. Ako se ništa nije dogodilo, nemaš što pisati. Čekaš da se nešto novo pojavi, gledaš, pa ćeš onda. Ali u ovom slučaju posvadit ću se s teoretičarima i pobijedit ću sto posto. Ne-vijest da u SDP-u nema ništa je itekako vijest. Iz politike trešti na sve strane, a najjača opozicijska stranka se začahurila kao mrtva gusjenica, zar to ne zaslužuje da se osvrneš?

Ima, međutim, naznaka da je barem zastupnik SDP-a Gordan Maras ipak živ jer piše po Fejsbuku. Dok žvače jabuku ili sjedi na onom mjestu, tipka naciji poruku da Štromarov HNS, koji je upravo ušao u Vladu, zapravo ne postoji i nudi im da, takvi kakvi jesu, za novog predsjednika izaberu Miki Mausa.

Fino. Maras je duhovit jer kuži stvari. Ovi drugi njihovi ne ističu se više ni u banalnostima.  Pa tko je onda mrtav? I kako to ne bi bila vijest?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka