Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Ramljak: Kako pobijediti i kad si izgubio?

Foto Robert Anić / PIXSELL
Foto Robert Anić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2018. u 13:43 2018-02-25T13:43:44+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Promotor obrazovanja HNS gura konzula sa cestarskom školom

Hahahha, HNS i principijelnost. Duhovito, kako god pogledaš. A sada bi za generalnog konzula RH u New Yorku, jednoj od najsjajnijih svjetskih metropola, gurnuli Borisa Blažekovića. Njihov kandidat ima svjedodžbu škole za cestovni promet.

Stranka koju je lani napustilo četvero zastupnika jer je Plenkoviću odlučila predati svojih 9 mandata izborenih s Kukuriku koalicijom, ponovno pokazuje svoje prijetvorno lice.

Kad su, iza leđa svojih birača, ušli u koaliciju s HDZ-om, glavna priča Ivana Vrdoljaka i njegovih pobočnika bila je da žele biti u vlasti samo zato da kroz Vladu proguraju reformu zapuštenog hrvatskog školstva. A potom, tako svetački posvećeni obrazovanju, u diplomaciju uvaljuju osobu sa srednjom školom. Dosljedno kako to samo HNS zna.

A najgore je što je sve to zamalo i prošlo. Oko Blažekovića su se najprije, kako nalažu propisi, morali suglasiti Ministarstvo vanjskih poslova i predsjednica Republike. Zatim ga je za konzula predložila i Vlada, a nakon toga dobio je i podršku saborskog Odbora za vanjsku politiku.

PIXSELL

U koalicijskoj idili HDZ-a i HNS-a, uhljebnički stroj saborske većine zarolao se kao podmazan. Blažekoviću je zaboravljeno da je, prije nego što je njegova stranka postala glavni partner HDZ-a, častio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa komplimentima kao što su »primitivac«, »prostak«, »ksenofob« i »ignorant«, a Plenkovića nazivao »lažovom i huškačem«. No ovoga puta sretnom se završetku ispriječio glas javnosti. Predsjednica nas je na koncu izvijestila da Blažekovićevo imenovanje ipak neće supotpisati. Kad zasmeta popularnosti, škola za cestovni promet ipak nije dosta za konzula.

UTORAK Znaju majstori svoj posao

Gotovo je s kompromitiranim Vladinim povjerenikom za Agrokor. Dao je ostavku i odlazi kad se nađe nasljednik, Plenković mu je rekao da mora ići. Takav nečasni otpust u svakom bi drugom slučaju bio razlog za predinfarktno stanje. U Ramljakovom, međutim, nije. Jer on je jedini fino prošao u priči s Agrokorom i izlazi kroz vrata s velikim plusom.

U svojim pedagoškim obraćanjima zabrinutim Todorićevim poslovnim partnerima, volio je »Sveti Ante« naglašavati kako u raspletu krize koncerna ne može i neće biti pobjednika. Svi će, kaže, biti gubitnici, to je matematika, dugovi ogromni, kost oglodana. I to je sigurno točno, ali s jednom iznimkom koju nije spominjao, a to je on sam, pogotovo sada s ovim prijevremenim razrješenjem.

Foto Robert Anić / PIXSELL

Vrhunaravnom stručnjaku, koji je u Texo Managamentu radio za plaću od 4200 kuna, Agrokor je u ovih 10 mjeseci isplatio oko 100.000 eura neto. Njegova tvrtka, koju je namjestio glavnom konzultantu za restrukturiranje AlixPertnersu, bogatija je na današnji dan za cca milijun eura, a ona druga, s kojom ga također vežu lijepi zajednički poslovni trenuci, čak i za malo više od toga. I sve je to legalno, mogu mu svi njegovi kritičari puhati pod rep. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić napisala je Ramljaku pravni okvir, malo joj je i on sam pomogao, i to je to što službeno vrijedi. Iz njega su, iz nekog tajanstvenog razloga, ispušteni svi antikorupcijski osigurači kakve je uveo zakon o Parmalatu kad je talijanska država spašavala svoju bankrotiranu prehrambenu tvrtku.

Tako da se Ramljak mogao posve slobodno razigrati, što je i učinio po uvriježenom hrvatskom običaju da se prvo dobro pobrineš za sebe, a onda eventualno za ostatak svijeta. A sada mu se posrećilo da napusti šuplji brod, i to glumeći žrtvu. Lijepa zarada je tu, jedna dobra referenca u džepu, njegova zaštitnica Martina Dalić ostaje u Vladi, a svaku odgovornost za finale je izbjegao. Pa kud ćeš bolje. Znaju majstori svoj posao.

SRIJEDA Traži se netko lud

U Vladi je počela navrat-nanos potraga za Ramljakovim nasljednikom, ali dobro obaviješteni izvori tvrde da ih je već prvoga dana odbilo 16 kandidata. Premijer nam, po svom starom običaju, nonšalantno poručuje da nema drame, da sve u Agrokoru ide svojim tokom, pa zaboga, treba »samo« odabrati novog povjerenika. Jedino što nitko neće.

1678717

Pa kome je ozbiljnome sila naglavačke uskakati u taj darmar koji Ramljak orkestrira po svojoj volji već 10 i pol mjeseci, i to pred sam završetak mandata privremene uprave koji istječe 10. travnja? Samo luđak želi snositi odgovornost za predvidivi neuspjeh nagodbe među vjerovnicima i mogući stečaj kompanije s ovim što im Ramljak ostavlja. A što je to osim popisa tražbina od čega dionici osporavaju čak 26 milijardi kuna, dok je samo 31 milijarda prošla bez prigovora? Osim Konzuma koji konstantno gubi tržište? Osim najave »mini Daytona«, Ramljakove prizemne dosjetke po kojoj bi strane, zaraćene pridodno suprotstavljenim financijskim interesima, zaključao u sobu dok se ne dogovore?

Naravno da će se na kraju nekoga naći, nema druge. Nešto će se obećati, pa će se pristanak podmazati. Ali premijer opet ne isporučuje rješenje. Cijelih 15 dana slušali smo kako i dalje studiozno »proučava dokumentaciju« iako je odmah bilo jasno da Vladin povjerenik mora biti smijenjen jer im njegova afera sa zbrinjavanjem vlastite tvrtke nanosi nepopravljivu štetu. Imao je Plenković puna dva tjedna za razgovore s novim ljudima, ali točku razlaza s Ramljakom ipak je dočekao bez ikakvog rješenja. U cijeloj toj gužvi i sramoti, stao je i iza Martine Dalić, bez koje ne bi bilo ni ovakvog povjernika, ni ovakvog lex Agrokora, ni 141 basnoslovno skupih savjetnika nove uprave, ni etičkog problema s Texom, a ni »genijalnog« Škegre u pozadini. Zato priča s Agrokorom ne miriše na dobro, a to što će ona politički uzdrmati Vladu, najmanji je od svih problema.

ČETVRTAK Da je vidjeti taj Strmotin program

Foto D. Urukalović / PIXSELL

Jednodušnim hvalospjevima pučanstva ovjenčani Marin Strmota postao je na mah novi narodni heroj i to se definitivno cementiralo. Taj orden zasluga za narod priskrbio je sebi neobičnim prizorom ostavke koju je u utorak podnio na press konferenciji pred zaprepaštenim novinarima i svojom šeficom, ministricom demografije i socijale Nadom Murganić. Svi osim mene, dakle, misle i vjeruju da je HDZ-ov državni tajnik za demografiju u toj minuti »naprosto puknuo« jer »Hrvatska umire«, a on »kao mladi čovjek«, ne može više trpjeti da iz Ministarstva izlazi »folklor« umjesto ozbiljne demografske politike. O njemu, kao heroju nepotkupivosti i integiriteta, ispisano u tri dana tri milijuna kartica biografskih tekstova i komentara, pa smo saznali kakav auto vozi docent demografije, kakve su mu obiteljske prilike, je li »ovakav« bio već kao dijete i kako ga hrabri njegova obitelj.

Jedino što ga nitko do sada nije pitao jest koji je to njegov demografski program za koji se navodno lavovski borio kod ministrice. Što je sve tamo napisao i predložio, kada i u kojem formatu? I koje je točno mjere, od jedan do deset, stavio pred Nadu Murganić kao neophodne za spas Hrvatske? Kad vidim taj njegov vrijedni i nepravedno osujećeni stručni rad, posut ću se pepelom zbog Marina Strmote. Do tada ostajem skeptična. Ministrica Murganić nije nikakav spektakl, ali iza Strmotinog zavodljivog spektakla nešto bi čvrsto ipak trebalo stajati na papiru.

PETAK Kakvo sveučilište, takav i rektor

Foto Darko Jelinek

Damir Boras opet je izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Za njega su glasala 54 od 70 članova sveučilišnog Senata. To je jaka i premoćna pobjeda.

U dosadašnjem mandatu Boras je podizao tužbe protiv svakoga tko je smatrao da on svoj posao radi loše i da samovoljno krši pravila, najčešće protiv novinara. Zbog »verbalnog delikta«, na sud je rektor htio dotjerati čak i golobradog studenta svoga sveučilišta. Tražio je od momka 20.000 kuna odštete, ali je odustao nakon općeg zgražanja javnosti. Od odlaska u mirovinu po sili zakona spasio se mjestom profesora u – Petrinji kako bi se opet mogao kandidirati za rektora.

Za vrijeme mirnih studentskih prosvjeda na Filozofskom fakultetu, humanist Boras angažirao je policiju da ga fizički štiti od nepostojeće opasnosti. Programe Filozofskog fakulteta naumio je povezati s Katoličkim bogoslovnim. Hrvatske studije drži u nezakonitom statusu »sveučilišnog odjela«, na čelo im je postavio osobu koje nema podršku znanstveno-nastavnog vijeća, a nekoliko desetaka ljudi tamo je zaposlio na svoju ruku.Okružio se sa svih strana svojim ljudima opsesivno gradeći mrežu koja će mu osigurati podršku i za novi mandat. Zabranio je medijima pristup izbornom procesu. I tako dalje, samo skandal na skandal.

Ali Boras se nije izabrao sam. Poučak je jasan. Kakvo sveučilište – takav i rektor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija