Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
22. studenoga 2019.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Palac gore za Kolindu

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2018. u 8:14 2018-02-18T08:14:33+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Tri tramvaja protiv Vučića

Tko bi rekao da će predsjednica u svoj mali džep tako lako strpati vječno nabrušene šatoraške muževe? I to s Vučićem usred Zagreba i zastavama Srbije na ulicama.

Divljanje protiv njenog pokušaja otopljavanja odnosa sa susjedom preko Dunava svelo se samo na desne portale, koji su Kolindu do jučer kovali u zvijezde i poneke komentatore zaglavljene u Karamarkovoj košulji. Predsjednica je s te strane definitivno otpisana kad je malom skupu prosvjednika, koji se nisu dali zaustaviti njenom podzemnom akcijom smirivanja strasti, poručila kako »pojedinci s rubova političkog spektra« sebi ne trebaju umišljati da će oni usmjeravati državnu politiku. Prijete joj da joj se crno piše jer se s njihovim glasovima sljedeći put može pozdraviti.

Ali ništa od toga. Jer šefica države sve je veteranske glavešine, iz 555 dana duge šatoraške pobune, potjerala u mišje rupe. Kontrola štete maksimalno moguća. Paravan je bačen čak i na Vučićev huškački govor u Glini. Šator, glavni štab Kolindine kampanje, ponovno je za nju odradio veliki posao. I opet će kad bude trebalo.

Tko ne vjeruje, neka pogleda njihove cirkusantske izjave ususret najavljenom svebraniteljskom skupu protiv ugošćavanja Vučića, koji se posljedično sveo na 300 ljudi. Jedva tri zagrebačka tramvaja.

Klemm: »Nemam komentara, zbog svoje obitelji«. Glogoški: »Ništa, ništa, ne dajem izjave, ništa«. Ministar branitelja Medved: »Ne bih znao, nisam nazočio tim sastancima«. A glavni šampion tog trapeza ispao je Ante Deur, šatoraški as koga je predsjednica uzela za savjetnika: »Ne znam zaista. Nisam u toku. Baš stavljam pločice, evo tu su mi majstori«. Mlaku, reda radi podršku pružio je ideji protestnog okupljanja jedino predsjednik Hvidre Josip Đakić, ali pred policijskim barikadama nije bilo ni Hvidre.

2347748

Kad njihova opcija nije bila na vlasti, marširali su Zagrebom u jezovitim crnim uniformama s križevima, iznosili plinske boce i inscenirali mitinge o navodno protuhrvatskoj politici ondašnjeg državnog vodstva. Sada je druga stvar, sve može, jer sve je super i sve je za pet. Računica je to, Kolinda može biti potpuno mirna.

UTORAK Tko će voditi regiju, mi ili Srbija? 

Dakle: Vučić. Jesmo li išta dobili? Hoćemo li od njega ikad išta dobiti osim tih par papira koje je slavodobitno donio iz Beograda? Je li predsjednica Grabar-Kitarović iznebuha pozvala predsjednika Srbije jer su je nazvali iz Washingtona, Bruxellesa i Berlina? Je li s njim bila previše ljubazna? Treba li naš državni vrh ikad razgovarati sa starim šešeljevcem i ratnim huškačem koji sada odjednom fura europsku agendu? Može li se takav promijeniti, vuk, ćud, dlaka? Je li trebalo inzistirati na isprici za hegemonističke svinjarije koje je devedesetih izgovarao na hrvatskom tlu? Je li samo on profitirao, a mi, nakon cijele te dvodnevne predstave, ostali doma bez nagrade, kao posran golub? Jesmo li mu mi sada glupavo pomogli, baš u doba izbora u Srbiji? I tako dalje.

Reuters

Nižu se oko svega toga opravdane sumnje, ali s njima teku i rijeke sasvim nepametnih zabadanja čiji je izvor nesnalaženje u politici i njenim mutnim vodama. Jer, želimo li mi da Hrvatska sutra bude predvodnik u ovoj regiji ili ćemo tu ulogu prepustiti Vučiću i Srbiji? To je glavno pitanje koje sebi moramo mi i naše političko vodstvo. Teška i bolna pitanja prošlosti moraju se rješavati i od njih ne treba odustajati. Ali to ne znači da se moramo zakopati u ratnu priču tako da nam to pokvari sposobnost svakog racionalnog djelovanja sada i u budućnosti. Prefrigani Vučić je to shvatio, gura se, vuče svoju zemlju prema naprijed i u tome dobiva veliku međunarodnu podršku. A što ćemo u tom kontekstu mi? Duriti se i ostati na repu događaja? Zato je inicijativa Kolinde Grabar-Kitarović ispravan pravac. Palac gore. Tko ne vidi realnost, bolje da ne gubi vrijeme u politici.

SRIJEDA Picula među paunovima 

Veliku vijest za budućnost čovječanstva lansirao je početkom tjedna Tonino Picula. Išao bi na Pantovčak, među paunove, bio bi predsjednik Republike.

606484

Ne, ne, to nikako, ne bi se upuštao u borbu za predsjednika SDP-a. Dva puta je htio, pa ga nisu htjeli. I eto im sada pa neka se bakću s Bernardićem i tko će poslije njega vaditi stranku iz totalne banane. Mogao je on, prijekorno SDP-ovce podsjeća Picula, sada biti na Berinom mjestu, sami su si krivi što nije. Ali kad se članstvu nije dopalo nešto tako normalno, uobičajeno i cool kao što je njegova izjava da će ostati raditi kao basnoslovno plaćeni zastupnik Europskog parlamenta, a socijaldemokrate će voditi usput i par distance. Pa moderna su vremena, što je to danas 1282 kilometra! I zato s Iblerovim trgom više nema labavo. Ima da ga sada lansiraju za šefa države, za ove druge prizemne stvari više nema afiniteta, a oni boljega ne mogu imati.

Već ovo Piculino laktaško predsjedničko autanje preko novinskog intervjua, prije nego je ikome u stranci išta rekao, trebalo bi biti razlog da ga više nikad ne predlože niti za predsjednika mjesnog ogranka. Čime je to, uostalom, i kako, osim u svojoj napuhanoj autopercepciji, Picula zavrijedio takvu veliku počast i povjerenje? Kao Račanov ministar vanjskih poslova čijih se proboja nitko živ ne sjeća? Kao dugogodišnji saborski zastupnik koji je dva puta otvorio usta? Kao parlamentarac EU koji tamo ne progovara niti se za njega zna da postoji, za razliku, recimo, od Biljane Borzan? Treba Piculu obavijestiti da se gore, među paunove, može stići samo s glasovima. A većine koja bi njega danas zaokružila nema ni u kući gdje stanuje.

ČETVRTAK Kako je Ramljak pogriješio, ali nije ništa kriv 

Foto Davor Kovačević

Ramljak kaže da je sa savjetnicima pogriješio, ali samo zato što su okolnosti bile takve, jezive i strašne, a vremena nije imao. Morao je u Agrokor smjesta dovesti ljude od poverenja da mu tog momenta pomognu. Jer u ukletom je tornju zatekao neprijateljsku situaciju. Sve same Todorićeve rođake i kumove, šurjake u drugom koljenu, prijatelje Ivičine djece i muževe dadilja i kućnih pomoćnica. Oni su ga od jutra do mraka mrko gledali. Cijela ta nepotistička bulumenta škiljila je na njega postrance i u džepovima vrtila krunicu da padne niz stepenice.

I što da ja, jadan, onda radim, upitao je svoje kritičare izvanredni povjerenik u direktnom televizijskom prijenosu sa saborskog Odbora:

– Poslali ste me da gasim nuklearnu elektranu koja će svaki čas eksplodirati, vičete Sveti Ante, spasi nas. A poslije me pitate koliko sve to košta.

I tako se sve to dogodilo. U stisci i u nemilosrdnom škripcu. Oba poslovna subjekta s kojima je Ramljak čvrsto povezan dobila su, na Ramljakov brk, baš oni od svih, skupu gažu kod glavnog konzultanta AlixPartnersa i Agrokorove honorare od po 250.000 kuna tjedno. Plus bonus na kraju.

Ali Ramljak za to nije kriv, i zakon Marine Dalić ga, uostalom, štiti kao medvjeda. Pa dobro, i on bi, da sjedi s druge strane, mislio za nekog Ramljaka da je namjestio lovu svojim ljudima. Ali ako vi to mislite, znači da ne razumijete kako se radi posao u Hrvatskoj. Jer ovdje se i zakoni napišu da se pravila mogu kršiti.

PETAK Ljubav u vladi Australije 

U Australiji više nema ljubovanja između muškaraca i žena koji rade za Vladu. Premijer Malcom Turnbull zabranio je ministrima i ministricama spolne odnose s njihovim podređenima. To vrijedi za sve, one koji su u braku i one koji su slobodni. Do ove neobična odluke došlo je nakon skandala s premijerovim zamjenikom, konzervativcem koji je u braku 24 godine i otac je četvero djece, a s kojim je sada njegova glasnogovornica ostala u drugom stanju.

Hm. Kad bismo u Hrvatskoj išli brojiti ministre i druge političare koji imali afere sa ženama koje su za njih radile, to bi nas daleko odvelo. Ali nećemo s poznatim imenima, a ovo je mala zemlja pa se svašta ionako već pročulo. Neki su se zbog svojih ljubavnica rastali, neki vode slatki dvostruki život.

Sveti sakrament braka u stvarnosti nije svet ni nekima od onih političara koji se javnosti predstavljaju kao veliki vjernici i tradicionalisti i upravo na tome skupljaju političke poene kod jednostavnog svijeta. A zašto bi i bio kad ima i dosta svećenika, koji se u Crkvi zaklinju na celibat, a u tajnosti imaju normalan seksualni život i djecu. Kad je ljubav u pitanju, teško je poštivati regule, život je ponekad prekompliciran za to. Ali kad se prema van stvara lažna slika o sebi, to jest stanoviti problem. Samo što je Australija daleko, a mi smo tu gdje jesmo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.