Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ: Pakleni toranj pao na Vladu

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2017. u 16:42 2017-04-30T16:42:15+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić

PONEDJELJAK, 24. travnja 2017.: Pršut na mozgu

Reklo bi se da je hrvatska ekstremna desnica neopisivo kulturna, načitana i umjetnički nastrojena. Te su se naklonosti kod njih posebno razbuktale otkako je na vlasti HDZ. Obuzima ih pravednički gnjev ne zbog blokiranih, ne zbog Agrokora, ne zbog 40.000 gladne djece, nego zbog HAVC-a i filmova.

Mobiliziraju se protiv obične grupe građana koja je sastavila deklaraciju o jeziku. Bjesne da pravopis ne čuva hrvatsku čistoću. Ostavljaju sve i trče na prosvjede protiv određenih kazališnih predstava.

Umjesto da drijemnu popodne, pišu transparente flomasterom na bijelim plahtama. Ovo je Hrvatska! Idite u Srbiju! Sotone! E nećete!

PXL_240417_16375605

Ukratko, sve esteta do estete. Do zore znaju bdjeti da bi čitali sonete, pod dekom skandiraju hendekasilabe. Nadahnjuju se Euridikom i Fedrom, posljednju paru daju za balet. U autu slušaju Mahlera i Prsten Nibelunga, a ne Rozgu i Nives Celzijus. Od takvih šmekera nadrljao je i Oliver Frljić u Splitu. Skupilo ih se oko 200, sam cvijet te elegantne elite.

Negativno su se o Frljiću izjasnili članovi HSP-a, HČSP-a i Hrasta te neki koji se u javnosti predstavljaju kao »branitelji«.  Bio je tu i onaj literat Skejo, osuđen zbog kriminala i velikih para. Pred kazalištem su održali govore, a onda su neki ušli u parter i počeli pjevati razne klasične popijevke hrvatske muzikološke baštine.

Žaleći se na povrijeđene osjećaje, zatražili su jedno 14 smjena. Otkrili su da Frljića financira EU. Časne sestre su pljeskale. Jedna od zvijezda bio je Željko Kerum koji je jasno i glasno poručio da »to« nije umjetnost premda, doduše, »to« nije gledao. Došao je s ogromnim lancem s križem preko prsa i trbuha, ali bez pršuta na čelu. Pršut je bio na mozgu.

UTORAK, 25. travnja 2017.: Simptom Ževrnja

Preveliki bijes javnosti izazvala je podvala s koncesijom za Zlatni rat, koju je skupština Splitsko-dalmatinske županije dodijelila nekoj HDZ-ovskoj muteži iz Zagreba bez zaposlenih i bez prihoda. Takvi slučajevi u našoj lokalnoj samoupravi inače nisu nikakva rijetkost, s HDZ-om ili s drugima.

Fino se može svašta dobiti ako si u dobrim odnosima s vlašću. Ali ovo na Zlatnom ratu ipak je otišlo zeru predaleko, a Plenkoviću se nije dalo kusati korupcijski skandal pred lokalne izbore.

I zato je odsvirao karijeru HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja. Predsjednik stranke saopćio mu je da se pozdravi sa županovanjem, izmišljen je novi kandidat, Blaženko Boban iz Solina. Trebalo se Ževrnji zahvaliti davno prije barem zato što je najveća dalmatinska županija, kojoj je priroda podarila divne darove, svejedno rekorder po nezaposlenosti.

PXL_250417_16385065

No, Plenković ga je nedavno ipak poslao da se natječe za novi mandat. Dok nije pukla bruka s bolskom plažom i čak tri prekršena zakona da bi plijen završio u »pravim« rukama.

Ževrnja i Ante Sanader pokušali su ovu smjenu prikazati kao ostavku čiji je motiv moralna odgovornost. Dakle stvar poštenja, načelna. To je, naravno, patka. Kombinacija je odigrana u krivo vrijeme, pa još onako bezočno, ali otočani su se pobunili, pa nije prošla. I u pravu su oponenti, trebalo bi sad jednako marljivo provjeriti sve koncesije. Jer Ževrnja je samo simptom, a ne iznimka.

SRIJEDA, 26. travnja 2017.: Pad za 11 mjesta, pa naravno, gledate li HTV?

Za 11 mjesta pala je Hrvatska po slobodi medija u samo godinu dana. Prema ljestvici ugledne međunarodne organizacije Reporteri bez granica, već tri godine stalno klizimo prema dolje. S 58. mjesta 2014. godine, evo nas sada na 74. mjestu među ukupno 180 promatranih država.

Od Hrvatske su u okruženju bolje čak i Orbanova Mađarska koja je na 71. mjestu, Srbija i BiH koje su jedna uz drugu, 66. i 65., a Slovenija koja je na 37. mjestu za nas je skoro pa svjetsko čudo.

Ako se netko tko je po zanimanju, recimo, frizer ili mikrobiolog, pita kako je to moguće, neka jedan dan gleda informativne programe na HTV-u ili neka sluša vijesti na Hrvatskom radiju. To će mu biti sasvim dovoljno.

Hasanbegović je bez kruha ostavio novinare neprofitnih medija koji su primali dotacije od Ministarstva kulture, a osvetnički im je presjekao čak i financiranje iz fondova EU. Bez posla je u Hrvatskoj toliko izvrsnih novinara da bi se od njih mogao osnovati jedan mali Reuters. Ministrica Obuljen? Ništa. Koji ćemo biti sljedeće godine? 

PXL_201016_14498540

 

ČETVRTAK, 27. travnja 2017.: Naličje lakirovke

O silovitom raspadu koalicije HDZ-a i Mosta i raspadu ove Vlade u ovih je nekoliko dana već rečeno sve što se za sada može domisliti, a dalje ćemo tek vidjeti.

U svakom slučaju, nakon niza anestetičkih izjava premijera Plenkovića i njegovih suradnika o tome kako je problem Agrokora ušao u mirne vode i kako se, što bi rekao Vladin povjerenik Ramljak, »jezgra reaktora polako počela hladiti«, u četvrtak smo vidjeli naličje te lakirovke namijenjene prostodušnim narodnim masama.

Agrokor je tako strašan bezdan da je na njemu slomila zube i politička vlast, i to je mjera te prave realnosti.

Dojučerašnji partneri, HDZ i Most, koji su »jednoglasno« i »odgovorno«, zbog »stabilnosti Hrvatske«, instalirali Lex Agrokor i poslali u Todorićev toranj Antu Ramljaka,  preko noći su postali najgori neprijatelji.

Niti mjesec dana nije prošlo od tog 31. ožujka, a Most danas optužuje Plenkovića da je njihove ministre potjerao zbog toga što želi zaustaviti istrage vezane uz Agrokor i zaštititi neimenovane kriminalne skupine.

U dramatičnoj izjavi pred kamerama, ministar policije Vlaho Orepić poziva narod da »odmah« reagira na uzurpaciju vlasti u Republici Hrvatskoj odapinjući strijelu prema Plenkoviću i vrhu njegove stranke.

z2704d01

Grmoja izlazi za saborsku govornicu da bi »gradu i svijetu« objavio kako je Most došao do novih informacija oko Agrokora zbog kojih će se zatresti država. Sada ne znamo bi li mostovce ipak smirilo da je Plenković natjerao ministra financija Zdravka Marića da podnese ostavku i da je doveo nekoga drugoga, ali to je sada nebitno.

A baš u četvrtak, na taj novonastali opći požar, kao suho sijeno, pada još i priopćenje Agrokorove prinudne uprave koja upozorava sve kojih se to tiče da ne uzimaju zdravo za gotovo financijske izvještaje kompanije.

Spominju se »potencijalne pogreške« i »moguće nepravilnosti«, što u prijevodu na hrvatski znači da je sumnja u lažiranje dokumentacije postala toliko opipljiva, tvrda i ozbiljna da se o njoj više ne može šutjeti.

Dok Plenković čuva Marića, ruševine padaju s paklenog tornja i razbijaju glave i taj ćemo masakr gledati mjesecima i godinama. Najmanja je šteta što je Agrokor zgnječio vlast, njih će se dati nadomjestiti, sve ono drugo neće.

PETAK, 28. travnja 2017.: Plenkovićev bager

Pošto je iznio iz Banskih dvora trojicu Mostovih ministara koji su glasali protiv Zdravka Marića, Plenkovićev bager nastavio je čistiti sve što počinje sa »M«. Premijer se u petak,  blagotvornim instrumentom telefonske sjednice Vlade, riješio i četvrtog mostovca, ministra uprave i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića, te svih deset Mostovih državnih tajnika.

Pala je u tom naletu i sirota Ružica Vukovac, koja se pozicije državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede dočepala prije samo dva tjedna, poslije velike galame kako je se želi politički marginalizirati. Ali takav nekad bude život, sunce zađe, a još se nisi ni mrvu ogrijao.

HDZ je već pripremio giljotinu i za predsjednika Sabora Božu Petrova. U skladu s novim okolnostima u kojima Plenković kreće u preslagivanje parlamentarne većine bez Mosta, psihijatrovo mjesto šef je već dodijelio Jandrokoviću zvanom Njonjo.

z2804k13

Dok se odvija ta brzopotezna deratizacijska akcija, uostalom nimalo neuobičajena u ovakvim političkim raskidima, a novinari zbrajaju kojoj će se strani prikloniti zastupnici ove i one opcije i samostalni strijelci koji u parlamentu predstavljaju sami sebe, pojavljuje se mišljenje da je ovo trenutak kad bi opozicija trebala skočiti preko plota i pokušati formirati novu saborsku većinu.

Ta kombinatorika u priči vidi SDP, HNS, HSS i još neke male strančice, zatim zastupnike nacionalnih manjina i - Most. Ne znamo još koji je genije ideator tog plana o kome se šuška u Saborskim kuloarima, ali netko bi i njemu i onima koje je privukao trebao reći da se okanu ćoravog posla. Zdrav i pošten put do vlasti su izbori, a ne lov u mutnom. Uostalom, izbori nam vjerojatno ne ginu, pa neka se svi junaci prvo tamo pokažu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu