Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. ožujka 2019.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ: Korisna "afera dnevnice"

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2017. u 9:25 2017-03-12T09:25:03+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić

PONEDJELJAK, 6. ožujka 2017. Nedjelju samo treba duplo platiti

Pokušaje da se trgovcima zabrani rad nedjeljom već je dva puta spriječio nitko drugi nego Ustavni sud, ali zagovornici te ideje ili i dalje misle da je preokret moguć, ili je iznova guraju proračunato, da bi pobrali simpatije, premda dobro znaju da od toga neće biti ništa. Hrvatska biskupska konferencija i sindikati uvijek se oko zabrane rada nedjeljom nađu na istoj strani pa je tako opet, po tko zna koji put, krenulo drukanje za tu stvar kojoj je već »presuđeno«. A podilazi im i vlada Andreja Plenkovića najavljujući kako će pokušati zaštititi nedjelju zbog obitelji i demografije.

Taj je put, međutim, pogrešan. Naša je zemlja turistička, ne trebaju joj zatvoreni dućani. A kad je nedjeljom dobar promet, bolje je za sve da se radi.

Umjesto da se, dakle, vlast, crkva, sindikati i svatko tko ima ikakvoga utjecaja na stvarni život ujedine oko poštenog plaćanja rada u nedjelju, kao i na praznike i za prekovremeni rad, demagoški se kuka nad sretnim katoličkim ognjištem koje postaje fatalno unesrećeno ako netko nedjeljom mora biti na poslu.

2411728

Radna nedjelja, međutim, nije problem sama po sebi. Mnogi koji po prirodi posla moraju povremeno raditi i u nedjelju, a takvih je struka jako puno, pregrmili bi to vrlo lako kad bi za nedjelju dobili duplu dnevnicu ili kad bi za radni vikend zaradili dva slobodna dana. S djecom se u Kazalište lutaka može otići i u srijedu, palačinke za ukućane mogu se peći i u četvrtak. No vlasti i sindikati ne čine ništa da prisile poslodavce na korektno ponašanje prema radnicima, a onda im podilaze jadikovkama zbog robovlasničkih uvjete rada i kršenja njihovih prava. To je hipokrizija na kvadrat. O našim biskupima ne treba trošiti riječi. Oni su tu riječ izmislili.

UTORAK, 7. ožujka 2017. Počinju li dužnosnici pravdati putne naloge?

Možda će na kraju cijeli ovaj skandal s dnevnicama biti koristan. Prvo, izblamirano Državno odvjetništvo sada je, spašavajući vlastiti obraz, prisiljeno pročešljati sve putne naloge u Vladi od nemila do nedraga, a istraga je proširena i na Sabor budući da je potpuno suspektni Ured za opće poslove nadležan za oboje. Valjda će tako naći prave lopove i privesti ih pravdi i tako prepasti sve druge s lopovskom žicom unutar službeničkog i dužnosničkog kadra pa se više nitko neće tako drsko mašiti za parama koje mu ne pripadaju.

PXL_080317_15875169

Drugo, odlučeno je da novac više neće ići iz ruke u ruku, nego preko računa, što bi se inače dogodilo za jedno 28 godina. I treće, ovo bi mogla biti prekretnica u ponašanju političke administracije koja je do sada smatrala da se sama ne treba pridržavati zakona koje donosi za obične smrtnike. Možda i oni, kao i svaki sitni trudbenik u ovoj zemlji, počnu propisno pravdati svoja službena putovanja i razne povlastice kojima im se građani zahvaljuju što predano rade u njihovom interesu.

Nevina žrtva mogao bi ispasti jedino Tomislav Saucha ako se ispostavi da novac od lažnih dnevnica nije kod njega. Iako se momentalno više ne čini da je on taj lopov, svejedno će ostati da je svoj posao radio aljkavo i traljavo. – Vjerovao sam svojim suradnicima – nije dovoljno dobar izgovor za Sauchu. Jer kad bi šefovi radili na »vjeru«, onda njih ne bi ni trebalo. Sve u svemu, i afere mogu biti korisne ako se poslije njih nešto stvarno promijeni.

SRIJEDA, 8. ožujka 2017. Časti li Vrdoljaka država?

Ima dana kad se hrvatskom čovjeku čini da živi u nekoj nadrealnoj humoreski u kojoj je prirodan svaki neviđeni bezobrazluk kojim će mu se vlasti narugati ravno u lice.

Baš takav dan bila je ova srijeda i to zahvaljujući sjednici Vlade na kojoj su Plenković i ministri odlučili da će Vlada osigurati »logističku potporu« producentu i režiseru Antunu Vrdoljaku da snimi svoj film i TV seriju o Anti Gotovini.

U Vladinom se priopćenju navodi da će MORH, za potrebe projekta »General«, Vrdoljakovoj privatnoj producentskoj kući »Kiklop« ustupiti »tenkove M-84, helikoptere Mi-8, MiG-21, kamione, šatore, lako pješačko naoružanje, protuoklopna sredstva, protuzrakoplovna sredstva, odore i ostalu vojničku opremu«. A Vrdoljak će u tom paketu dobiti i statiste, vojnike HV-a. Vlada se obavezala na pružanje takve astronomski skupe »potpore« u razdoblju od 65 dana, na 16 lokacija po cijeloj Hrvatskoj.

2327495

No u priopćenju iz Banskih dvora potpuno je preskočeno pitanje naknade državi za takve usluge kao da to pitanje ni ne postoji. HV i MUP imaju cjenike po kojima se njihova imovina može iznajmiti filmašima, ali Vlada u Vrdoljakovom slučaju ne spominje nikakva plaćanja, ni specifikacije troškova, iako bi se sve to moralo dati na uvid javnosti.

Zna se da je Vrdoljak od HAVC-a za financiranje »Genarala« dobio 4,2 milijuna kuna, a od HRT-a još 9,6 milijuna kuna javnog novca, ali ostaje nepoznato častimo li ga još i besplatnim uslugama MORH-a. I, ako da, hoće li se Vlada upisati kao koproducent ovog privatnog projekta. Ili je primjerenije da sve nas građane i porezne obveznike na špici naprosto upišu kao »budale«.

ČETVRTAK, 9. ožujka 2017. Dobra vijest: Svi vrtići u Umagu besplatni

Dok Bandić u Zagrebu izvodi predstavu s predizbornom kupovinom šlapica za vrtićku djecu, u Umagu je otvoren prvi besplatni dječji vrtić u Hrvatskoj. Zove se Radost iliti Gioia, kako kome drago. A od sljedećeg mjeseca prestaju plaćati i roditelji sve ostale vrtićke djece ovog istarskog grada sa 13.000 stanovnika. Eto ti demografske mjere. Učini nešto ozbiljno, da građani budu zadovoljni, pa će biti i beba.

Grad Umag ulaže velika proračunska sredstva u odgoj i obrazovanje svoje djece. U svim predškolskim ustanovama rutinski zapošljavaju pedagoge, logopede, rehabilitatore, medicinske sestre, sportske trenere i učitelje glazbe.

2410068

Do 2020. godine rekonstruirat će ili nanovo urediti sve škole i vrtiće u gradu. Žele da mlade obitelji ostanu živjeti u Umagu i zato im pokazuju koliko su im važni. Gradske vlasti smatraju da obrazovanje treba biti besplatno i dostupno za sve.

Kad gledaš kakva čuda rade u tom Umagu, pitaš se kako to da u mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj za djecu nema skoro pa ničega. Ja, recimo, dobro poznajem Dalmaciju, gradiće isto na moru, isto turistička mjesta s lijepim prihodima, a briga za djecu i mlade čista nula. Ništa se ne organizira, slobodne aktivnosti ne postoje. Mjesta u vrtićima je ozbiljno premalo. Sporta nema. Ne vode ih čak ni na plivanje. Nema poštene zdravstvene skrbi za djecu, za sve se mora u u velike centre, od logopeda, do fizioterapeuta. Očito se troši na nešto drugo što je valjda važnije od djece. Pa kako bi onda ljudi ostajali u toj depresiji? Zašto bi?  Radije će u Irsku.

PETAK, 10. ožujka 2017. Masovne grobnice kao turistička atrakcija?

Još jedna genijalna ideja zrije pod okriljem naše vlade. Čitam kako su ministar turizma Gari Capelli i ministar branitelja Tomo Medved sastančili sa osebujnom skupinom turističkih inovatora iz Udruge specijalne policije i udruga vodiča koji su došli tražiti da se u gradivo ispita za vodičke licence uvrsti i Domovinski rat. Ministri su to objeručke prihvatili  složivši se da se »u osnovnim i srednjim školama na satovima povijesti ne uči se dovoljno o Domovinskom ratu«, te da to pogađa i turističke vodiče.

Zato će se sada dići na noge Institut Ivo Pilar, Institut za povijest i Dokumentacijski centar Domovinskog rata, ministarstva obrazovanja i vanjskih poslova kako bi se i domaće i strane vodiče obvezalo da polažu module o Domovinskom ratu. Citiram: »(ratna) građa segmentirala bi se po županijama, a uz uvod o razlozima, okolnostima i posljedicama, napadačima i napadnutima u Domovinskom ratu, u program uvrstiti i posebne priče prilagođena lokalitetima, mjestima i gradovima. Plan je da se u turističke karte ucrtaju sva mjesta gdje su se dogodili važni događaji, gdje postoje masovne grobnice i muzeji stalnog postava Domovinskog rata« itd, itd.

z0603j19

Čak ni stranim vodičima ne smije se dozvoliti rad u Hrvatskoj ako nisu prošli »obavezno stručno obrazovanje i provjeru znanja o Domovinskom ratu«.

Naravno da će vodiči koji našim gostima pokazuju Hrvatsku u svoje priče uključiti i poneki detalj iz ratnog vremena i uvjerena sam da to i čine. No napasti turiste koji ovamo dolaze na odmor s masovnim grobnicama, mirnom reintegracijom, Olujom, Haaškim sudom i definicijom žrtve i agresora, to stvarno izgleda kao pokušaj miniranja najisplativije industrijske grane u Hrvatskoj. Svuda sam putovala, ali takav daviteljski pristup nigdje nisam srela. Pa možda da ga se i kod nas ipak okane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown