Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Pregled tjedna

ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Hoće li se i HDZ potpisati na prijavu protiv Penave?

Foto Dubravka Petrić / PIXSELL
Foto Dubravka Petrić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2019. u 7:48 2019-01-20T07:48:26+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Napravite darmar u tvornicama lažnih diploma

Nedavno nas je nasmijao podvig novinarke koja je htjela zorno pokazati da je u BiH lakše steći diplomu nego popeti se na Trebević. Azra Omerović platila je 1.200 eura i postala medicinska sestra za ciglih 17 dana. Prema falsificiranoj diplomi, s četvorkama je položila anatomiju, fiziologiju, mikrobiologiju, patologiju, kirurgiju i druge stručne predmete kao i praktičnu nastavu.

Njen novinarski projekt potaknula su saznanja iz policije i pravosuđa Feredacije BiH o crnom tržištu diploma koje uglavnom radi preko Centra za obrazovanje u Širokom Brijegu. No nama u Hrvatskoj to ne bi trebalo biti smiješno jer dosta lažnjaka, i naših i njihovih, zaposli se i kod nas.

Ministrica prosvjete Blaženka Divjak upravo je naredila da se provjere diplome kadra u svim osnovnim i srednjim školama, lažna diploma pojavila se i u njenom ministarstvu. Nakon slične akcije prije nekoliko godina, u Zagrebačkom holdingu otkriveno je čak 306 zaposlenika s krvotvorenom stručnom spremom. Na lažnim papirima stajali su potpisi 64 obrazovne ustanove u Hrvatskoj, najviše Pravnog, Građevinskog, Prehrambeno-biotehnološkog i Prometnog fakulteta u Zagrebu, a apsolutni rekorder bila je Škola za cestovni promet s čak 98 falsifikata. I na HTV-u je nađeno16 kupljenih diploma. A koliko je toga u državnim i javnim službama naokolo po Hrvatskoj, o tome ne smiješ ni misliti.

Dobro je što svi otkriveni lažni diplomci dobiju otkaze, ali sigurno je da glavni problem nisu sitni prevaranti nego sustav koji ne ubija problem tamo gdje nastaje. Treba nam darmar u obrazovnim ustanovama čije službene ovjere stoje na lažnim diplomama. Jer, ako nema trgovaca, neće biti ni klijentele.

Foto Roni Brmalj

UTORAK Još nam je i dobro

Sretan nam Dan međunarodnog priznanja Hrvatske. Političke elite u ovih su 27 godina tako udesile našu domovinu da je običnom smrtniku sva sreća nasušno potrebna.

Anonimni porezni obveznik ne može se, na primjer, ni po čemu mjeriti s velikim ribama koje sam obilato plaća iz svoje zarade da bi pred zakonom bio jednak njima. I tako pomoćnik Tome Medveda može mirno savjetovati branitelju iz Splita da provali u državni stan. A ministar Medved, može izjaviti da je »čovjek to učinio iz najbolje namjere«.

1424410

Šarža može biti uhvaćena u plagijatu i svejedno predsjedati Saborom. S lažnom diplomom može sjediti u tijelu javne vlasti. Ili biti uvaženi dekan fakulteta čije se lažne diplome štancaju kao lude. S iskaznicom SOA-e može se prijetiti ljudima smrću, ili se, ako ste Rajko Ostojić, praviti se da je incident izmišljen.

Šef đakovačke državne ergele može odvesti kući rasnog lipicanca da se na ferijama zabavi njegov sin. A sin saborskog zastupnika Đakića može s 20 godina već steći hotel. Članovi Vlade mogu slobodno lagati o avionima i ostalome. A mogu i ne trepnuti kad njihov kolega, ministar Kujundžić, bude osnovano optužen da je lažni branitelj.

Onima kojima roditelj radi u sustavu može biti dostupna brza karijera u sudovima i državnim odvjetništvima. Sudačka djeca mogla bi već osnovati posebno bratstvo u hrvatskom pravosuđu. A ovih dana pridružio bi im se i sin predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je, zajedno s još jednim sudačkim potomkom, pomeo veliku konkurenciju za mjesta na zagrebačkom Trgovačkom sudu. Pravosuđe, jasno, nije nikakva iznimka, isto je u administraciji, zdravstvu, školstvu. Protekcija je zlatno pravilo ovog poretka.

A u Hrvatskoj je dobro biti i duhovni namjesnik Onostranoga jer se tada nije obavezno držati Evanđelja. Može se onda, kao biskup Huzjak, do mile volje pucati u veprove iako je ubijanje životinja iz zabave nespojivo s crkvenim kanonom. A crkvene vlasti mogu ne vidjeti ništa sporno u tom devijantnom hobiju svoga prelata.

Sretno, dakle, još nam dobro i ide kako nam ide.

SRIJEDA Čemu? Kad baklava već ima i u Zagrebu

Reuters

Ako preskočimo patetično puknuće Krstičevićevih živaca zbog aviončića koji mu je donio za stol SDP-ovac Franko Vidović u jednako patetičnoj predstavici za javnost – a hoćemo jer je proizvodnja jeftinih ispada u sabornici već dojadila i bogu i ljudima – možemo se zapitati zbog čega je predsjednica opet kod Erdogana. Jer zapovjednica naših Oružanih snaga – kako kopnene vojske i mornarice, tako i avijacije s tri MIG-a – kidnula je usred finala afere s avionima ponovno u Tursku. Bila je lani, zašto opet? Teško je dokučiti razlog.

Javlja se da su Grabar-Kitarović i Erdogan razgovarali o BiH, migrantskoj krizi i, naravno, o izvrsnim i ničim pomućenim odnosima dviju država. Izvrsno. No diplomatska frazeologija je jedno, a sadržaj posve drugo.

Jer Kolindin prijatelj Erdogan izjavio je poslije njihovog »srdačnog« sastanka kako treba mijenjati Daytonski sporazum jer »nije uspio donijeti rješenje za budućnost BiH«. S tim se u dahu složila i njegova gošća. Ali turski je predsjednik otišao i mrvicu dalje rekavši da nakon Daytona treba uspostaviti »jednu BiH koja će štititi prava svih«, što upućuje na takozvanu građansku državu, ili, prema pejorativnom narativu u Hrvatskoj – »unitarnu«. Uups!

Kolinda u Erdoganu nije dobila saveznika ni za slučaj Komšić jer je njen domaćin odsjekao kako s tim u vezi treba poštovati »izbornu volju građana BiH«. Čemu je, dakle, putovala u Ankaru? Da proba baklave od pistacija? Pa njih već ima i u Zagrebu.

ČETVRTAK Samo pjena, ispod ništa

Foto Facebook

Cijeli dan u svim se bogovetnim emisijama iznova se puštaju snimke niskofrekventnog saborskog okršaja između Grmoje i Plenkovića i to se komentira s barem 58 sugovornika. Je li, dakle, Plenković stvarno htio opaliti Grmoju po tintari i bi li ga Grmoja sastavio sa zemljom da jest? Ili je Grmoja kidnuo jer se prepao? Što je Plenkovića zapravo naljutilo, riječ veleizdaja ili riječ anemični? Odnosno, zašto su svi tako pakleno živčani?

No u cijeloj toj zabavno-estradnoj epizodi, ima smisla išta reći samo o ovom posljednjem. Jer, da, stvarno su živčani kao psi. Ali, po običaju, ne zbog građana, nego zbog sebe. Pa vidimo da ove jadnike iz sisačke rafinerije ministar Čović čak ne želi primiti ni na pola sata. A ministar gospodarstva Darko Horvat zavorio je Uljanik u hodnik svojih kontradiktornih izjava među kojima se ni bog više ne snalazi.

Te stvari malo žuljaju Plenkovića, ali iskače iz kože jer je u kratko vrijeme opet zasut aferama koje ne može prebrisati svojim anestetičkim govorom. Avioni F-16. Čović i MVP na Dodikovoj proslavi. I opet taj Penava.

Most i Grmoja znoje se, pak, kao pružni radnici jer im se rejting ne miče od osam posto, kao da je zaliven betonom, a idu izbori. A ni hard-core napadi na Vladu zasad im ne donose nikakav rast. Samo se pjene, a bez rezultata.

Pjena je opća pojava. Ispod nje ništa.

PETAK Djeca su djeca, jelda, gradonačelniče?

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Svatko se ima pravo javno i glasno boriti za svoje političke i druge stavove i agende. Ali nema ništa podlije nego stavljati pod kotače svojih kola djecu i maloljetnike, a pogotovo na način da se tako mlade osobe – potpuno razotkrivenog identiteta – prokazuje u korist vlastitih političkih računica. Djeca su samo djeca, zar ne – sva djeca – i častan čovjek neće nikad ugroziti njihovu dobrobit.

No upravo takvu gadost počinio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava objavljujući na svom Facebook profilu i na službenim stranicama Grada Vukovara video s neke utakmice gdje se intonira hrvatska himna, a učenici srednje škole koji pohađaju program na srpskom jeziku - pritom sjede. Na snimci se vide lica srednjoškolaca i svatko u gradu može ih prepoznati.

Penavi, koji je, na žalost, pedagoške struke, taj je šou »trebao« kao nastavak njegove press konferencije na kojoj je ustvrdio da je »Hrvatska ugrožena puzajućom velikosrpskom agresijom, čiji je epicentar Vukovar«. Kao jedan od svojih primjera uz takvu ocjenu imenovao je upravo tu školu i te đake njihovog srpskog razreda koji su snimljeni i na videu. Nakon tog nepedagoškog, negradonačelničkog i usve bijednog ispada, u Vukovaru je skupina s fantomkama preko lica na ulici napala jednog od učenika iz škole na koju je prstom upro Penava.

I dok vrh HDZ-a na ovu opasnu sramotu reagira općenitim komentarima protiveći se »spirali govora mržnje« i »incidentima«, jedini pravi potez povlači Živi zid. Njihov vukovarsku čelnik Pavle Josić podnio je protiv Penave kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju i to na štetu maloljetnika. Očekujemo da se na to supotpiše »vrlo zabrinuta« Penavina stranka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.