Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 21° 25° 1
18. rujna 2018.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Fali još porez na zrak

ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Fali još porez na zrak
ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Fali još porez na zrak
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2017. u 7:29 2017-09-24T07:29:34+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Patetika i poplave

Kako se zbrojilo u narednim danima, financijska šteta od poplava je 2,3 milijarde kuna plus barem milijarda u Zadarskoj županiji. To je užasan novac, a tko zna čeka li nas ove godine, nakon požara i bujica, još kakva kataklizma. Država će postradalima moći nadoknaditi jedva mrvu od toga. Ministar Tolušić kazao je početkom tjedna da Vlada u fondu solidarnosti ima samo 40 milijuna kuna, do kraja sedmice ispast će da nema ni toliko, nego tek 20 milijuna. 

Moglo bi, dakle, doteći za pet, šest posto ukupnih šteta, ako. Dakle, skoro kompletan račun za sve što su bujice raznijele i uništile spast će na stanovništvo i tvrtke koje imaju taj geografski peh da žive i rade na putu razornih poplava koje im svako malo upropaste život. 

Poplave se ponavljaju svake godine, samo su jednom blaže, a drugi put stravične kao ove sada, i prate ih ogromne štete. Da bi se u našoj administrativno neurednoj državi došlo do tih podataka, trebali bi tjedni i tjedni, ali bilo bi važno zbrojiti sve te milijarde koje su otplavile nabujale vode, recimo u posljednjih deset godina. Tada bi se vidjelo koliko bi jeftinije i manje stresno bilo da su država i lokalne zajednice u ugroženim krajevima Hrvatske izgradile sustave zaštite od poplava, nasipe, kanale i retencije, i tako spriječile sva ta repetitivna razaranja. No, umjesto da je to učinjeno – a za to su nam na raspolaganju i europski fondovi – naše vlasti svoj nerad pokrivaju prozirnom patetikom.

Foto PIXSELL

Svake godine u poplavljena područja odjure politički prvaci u crnim državnim automobilima s kožnim sjedalima i tamo se sentimentalno solidariziraju s očajnim građanima. Ove godine Plenković i trojica ministara posjetili su potopljeni Ogulin i ponovno su pala razna utješna obećanja kakva se verglaju već decenijama. Ali onda sve ostane na vrećama pijeska i proklinjanju klimatskih poremećaja. Do sljedeće bujice.

UTORAK Partijska metla u Policiji

HDZ-ova partijska metla mete i premeće svuda gdje može doprijeti. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posmijenjivao je sve načelnike policijskih uprava imenovane u vrijeme vlade HDZ-a i Mosta, kada je ministar bio mostovac Vlado Orepić, te vlade SDP-a i ministra Ranka Ostojića, doznaje Jutarnji list. 

Na svojim mjestima ostaju samo načelnici koje su dvojica Božinovićevih prethodnika naslijedili iz doba ranije HDZ-ove vlade i zadržali ih na funkcijama, gdje su i njega dočekali. U novoj kadrovskoj križaljci sadašnjeg ministra, na visoke dužnosti u Policiji vraćaju se HDZ-u bliski policijski šefovi koje su smijenili Ostojić i Orepić, neki usprkos mrljama u karijeri. 

Sve se stranke malčice ipak pomiču prema nekoj nama dalekoj normalnosti, kada možda više ni u Hrvatskoj neće biti političkih smjena od vrha do dna svuda gdje dopire šapa vlasti. Samo se HDZ ne mijenja, ni s Plenkovićem, kao ni ranije s Karamarkom i Sanaderom. 

2502591

Kad smjenjuje ljude čije bi karijere morale biti stručne, a ne političke, a pogotovo kad to radi ovako naširoko, ministar Božinović bio bi, međutim, dužan objasniti javnosti kako to da mu baš nijedan policijski načelnik ne valja osim stranačkih kadrova HDZ-a. No to ga vjerojatno nitko neće ni pitati jer svi znaju kako to u HDZ-u ide, a mnogi su građani na to toliko oguglali da čak misle da tako i treba biti. 

Tako je HDZ udomio Tomislava Čuljka, svoga saborskog zastupnik u četiri mandata, u državnoj tvrtki Odašiljači i veze. S višom školom, Čuljak je postao – savjetnik Uprave i čudesno potukao sve rivale na natječaju. Zvonko Milas, koga se čak spominjalo u konkurenciji za ministra obrane, dobio je, kao inženjer prometa, mjesto ravnatelja državnog ureda za Hrvate u dijaspori i budžet od 50 milijuna kuna. I tako redom, gdje god se okreneš. Upiši se u HDZ i zbrinut si, pajdo, do kraja života.

SRIJEDA Umjesto reformi – namet na namet

2411463

Andrej Plenković izjavio je nedavno u Saboru da on može štogod hoće, a njegov nesposobni ministar zdravstva Milan Kujundžić poveo se brzo za premijerovim primjerom. U intervjuu Novom listu, ministar koji u godinu dana nije predložio nijednu mjeru koja bi bila na tragu smanjivanja ogromnih dugova u sustavu zdravstva koji je pred samim kolapsom, odlučio je svoje ministarske probleme riješiti preko leđa građana. Sugerirajući javnosti da i on »može što hoće«, Kujundžić je rekao da će se povećati oporezivanje alkohola, cigareta i igara na sreću i uvesti »porez na mobitele«. Tako bi se, kaže, namaknule dodatne tri milijarde kuna godišnje za zdravstveni proračun. 

Još ne znamo je li Kujundžića pozicija moći posve omamila osjećajem više vrijednosti, ili je tri viša i jedan posve novi porez najavio po dogovoru s premijerom i ministrom financija Marićem, kao Vladin prvi pijetao. Ako je prvo, onda ga treba smijeniti. Bilo bi, uostalom, ljekovito da je to učinjeno već ranije, budući da od Kujundžića za zdravstvo ni za građane nema nikakve vajde. No, ako je drugo posrijedi, onda valja podsjetiti kako je HDZ u svojim predizbornim kampanjama grmio protiv novih poreza. A sada im po jedan pada na pamet svaki dan. Čim je već uvedeni porez na nekretnine odgođen, pojavio se u eteru Marić s idejom o novom porezu na automobile starije od 10 godina. A sada bi ruku u džepove građana zavukao i Kujundžić, do te mjere dezorijentiran u sadašnjem vremenu da porez na mobitel naziva – porezom na luksuz. 

No glad za novim i novim porezima i nije ništa neobična za Vladu koja reforme ne provodi. Čak ni ne pomišlja, recimo, na racionalizaciju broja općina, gradova i županija iako je čak 80 posto (!) administrativnih jedinica financijski neodrživo i prima pomoć iz budžeta. Neefikasna i korumpirana država puno košta, a gdje ćeš najlakše uzeti da se održi ta sveta »stabilnost« nego od svoga stanovništva. Nije loša ideja ni porez na zrak.

ČETVRTAK Koliko nas koštaju načelnik Tomislav i njegova općina?

Zašto Vlada intenzivno mašta o novim nametima zorno nam pokazuje primjer te neke male općine u Slavoniji koja se ne zove čak ni Andrijevci, nego Donji Andrijevci. Što nam sugerira da postoje i Gornji. Gornji su, međutim, općina i imaju, kako se i pristoji, načelnika, stanovitog Tomislava Marjanovića (HDZ). U Donjim Andrijevcima, gdje živi 3709 ljudi, nema nikakve gospodarske aktivnosti, nema ni novca od lokalnih poreza, pa novac redovito šalje država. Nemaju vrtića ni bilo kakvog drugog servisa za stanovništvo. 

U općinskoj strukturi zaposleno je, međutim, pet osoba plus načelnik koji donacije iz proračuna troši kao da su mu ćaćine. Revizija mu je našla sto prigovora, ali on se ne živcira. Službenom karticom digao je lani 91.000 kuna, a za većinu od toga se ne zna na što je potrošeno. Protuzakonito su si isplatili božićnice i naknade za prijevoz. Za reprezentaciju im je trebalo 70.000 kuna. Bez natječaja su platili nekom privatniku 300.000 kuna za čišćenje snijega i odvodnih kanala. Ne poznaju pojam računa, dokumentacije, evidencije, urednog knjigovodstva, isplatnica i uplatnica, ni specifikacija. Načelnik Tomislav je svejedno spokojan, valjda je on vlast, a vlasti nitko ništa ne može. A novac će opet stići iz Zagreba, porezne obveznike, koji mukotrpno rade da ovaj i ovakvi načelnici mogu imati općine, nitko neće ništa pitati. A ako bude trebalo, porezi će se podići. Zato mnogi odlaze u gastarbejtere. Tamo ih barem ne kradu s ovoliko bezočne drskosti.

PETAK Bernardićeve lopate

z2209k01

Polovicom kolovoza pisala sam o stanju u SDP-u pod naslovom »Izbori ili smrt«. Stranačkih izbora u međuvremenu nije bilo, a SDP se naočigled raspada u samrtničkom hropcu iz koga će se teško vratiti među žive. Sve više SDP-ovaca, koji su prije samo devet mjeseci izabrali Bernardića sa impozantnih 64,54 posto glasova, sada bi glasalo drugačije. Osim skupine stranačkih birokrata koji svoju poziciju duguju Beri i nešto članstva koje se boji da bi izborne strasti dokrajčile i ovo malo ičega što je od SDP-a ostalo, za ostanak Bernardića u sedlu danas bi oduševljeno dao glas samo Andrej Plenković.

Njemu fenomenalno odgovara ovo rasulo na Iblerovom trgu.
Bernardić ne može voditi ništa i nikoga, a kamoli stranku koja bi trebala biti predvodnica opozicije. To čak više nikome ne treba ni argumentirati jer on sam sebe svaki dan ukopava novim lopatama pogrešnih poteza i izjava. Jedna od posljednjih mu je ona da ga se želi smijeniti jer inzistira da se rasvijetli kriminal u Agrokoru, koju je u petak ponovio i na press konferenciji. Tko? Valjda SDP-ovci jer jedino oni to mogu. Pa logično je da dionice stranke više ne vrijede na tržištu ni pišljiva boba. Politički stečaj već imaju, a ako nisu u stanju brzo izvesti preustroj, kome takvi uopće više i trebaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka