Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Žrtve trebaju štiti policija i sudovi, a ne crkvene komisije

SANJA MODRIĆ Žrtve trebaju štiti policija i sudovi, a ne crkvene komisije
SANJA MODRIĆ Žrtve trebaju štiti policija i sudovi, a ne crkvene komisije
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2018. u 15:53 2018-12-08T15:53:54+01:00

S Kaptola već leti spin da je to »rat klanova«. Ne samo da je prosto i do balčaka nekorektno iz anonimne pozadine, na ovaj i bilo koji drugi način, derogirati prijavu 41-godišnjeg zagrebačkog profesora Marina Sovara za dva ekscesa otvorenog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih crkvenih prelata. Jer istinitost njegovih optužbi tek se mora istražiti. I bilo bi dobro da se toga ozbiljno poduhvati policija, a ne samo Međubiskupijski sud, u čiju otvorenost prema činjenicama ovakve naravi moramo dobrano sumnjati poučeni nekim ranijim situacijama.

Nego je ova olaka dijagnoza kaptolskih PR-ovaca – koja novu sumnju u homoseksualno predatorstvo u kurijama svodi na »rat klanova« – očigledan pokušaj da se zamuti i zamrači meritum stvari i tako se zbune građani i vjernici. Ako merituma, naravno, doista ima onako kako ga je opisao Marin Sovar.

A on se sa svojom traumom, koju nosi petnaestak godina, nedavno obratio i Bozaniću i policiji optužujući dvojicu svećenika da su ga pokušali obljubiti nasrćući na njega nepriličnim dodirima i poljupcima. Takva stravična iskustva, kaže Sovar, odvratila su ga od želje da se i sam zaredi u svećenički poziv. A tajnu je nosio u sebi sve dok se napokon, kao zreo čovjek, nije okuražio da stvar istjera na čistac. Osim svog slučaja, prijavio je Sovar i višegodišnje bludničenje jednog svećenika nad djevojčicom, kome je davno, kako kaže, i osobno svjedočio kad je bio ministrant. Sada 26-godišnja djevojka i sama mu se povjerila i to je bio okidač za novu prijavu.
Treba s takvim stvarima, dakako, biti oprezan. Sve ili dio ovih iskaza može biti i netočan. Uvijek se može pokazati da su osobe iz nekog razloga lažno optužene. Međutim, moguće je također, vrlo lako moguće, da je Sovar iznio istinu. Jedno od već poznatih imena među svećenicima koje je prokazao tvrdi, naravno, da je sve laž. No svi kojima se zločini stavljaju na teret uvijek će se kleti da su nevini.

I zato bi se, dok se još ne zna što je od toga dvoga na stvari, Kaptol morao suzdržati od svakog komentara, otvorenog i anonimnog, dajući kredit mogućoj žrtvi sve dok se eventualno ipak ne pokaže da tu nema ničega.

No Crkva u Hrvatskoj obično radi sasvim drugačije, a koristeći se pravima iz Vatikanskih ugovora na ekskluzivne unutarcrkvene istrage i suđenja svojim prelatima, više puta je pokušala zataškati njihove grijehe. Sjetimo se samo splitskog slučaja s fratrom Gracijanom Gašperovim koji je ove godine, tek zahvaljujući hrabroj upornosti žrtava i časnom pritisku medija, suđen i u svibnju proglašen krivim za seksualno zlostavljanje čak petorice dječaka. No, kad je afera izašla van, žrtve se iz crkvenih krugova dugo pokušavalo ocrniti da zapravo žele iznuditi novac i tako je gažena njihova vjerodostojnost. Drugi poznati slučajevi pokazuju da se čak i oni svećenici, za koje više nema nikakve sumnje da su sudjelovali u bludničenjima nad maloljetnicima, naprosto premjeste u druge župe ili umirove ne bi li stvar sama od sebe legla.
Zato bi žrtve trebali štititi državni organi, policija i sudovi, a ne zakukuljene crkvene komisije. Interes Vlade morao bi biti da to elementarno građansko pravo osigura za sve ljude u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.