Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Zna mu žena kakve cipele ima Tolušić

SANJA MODRIĆ Zna mu žena kakve cipele ima Tolušić
SANJA MODRIĆ Zna mu žena kakve cipele ima Tolušić
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2019. u 18:02 2019-01-26T18:02:43+01:00

Ako su informatori RTL-a iz SOA-e vjerodostojni – a ne vjerujem da bi se Šprajc poigravao ni sa ozbiljnim državnim stvarima, niti s vlastitom reputacijom – tada ono što je javnosti do sada posredovano oko afere Tolušić nije istina. Čini se da državni megafoni lažu, a ne bi im bilo prvi put.

Jer, prema toj novoj verziji s ekrana RTL-a, nije istina da su se informatičari SOA-e nepobitno osvjedočili da je Tolušićeva glava u hotelu-bordelu šlampavo nalijepljena na tuđi vrat. Ekipa koja je pregledavala snimke odmah je vidjela da je lice djevojke blurano kao što bi to odmah vidio svaki mesar, pekar i apotekar. Shvatili su, dakle – jer je to posve očito i amateru – da je na fotografijama učinjena ta digitalna intervencija. Ali nisu bili u stanju utvrditi je li ona jedina ili ih je bilo još, odnosno je li slika muškarca autentična ili je sklepana od tijela jedne osobe i glave koja je vlasništvo druge. To znači da SOA – prema objašnjenjima koja su atribuirana njihovim pouzdanim izvorima – nije uspjela naći dokaze da na slici nije pravi Tolušić.

Ako je sve ovo točno, sporan je, dakle, još uvijek total, bar zasad. A ključno je da je i dalje sporno ono glavno. Sjedi li polugola djevojka u krilu pravog potpredsjednika Tolušića-Roksa ili za novac grli nekog njegovog tjelesnog dvojnika i lažnjaka. A ako je crnokosa zavodnica sa snimke doista ona ista prijateljica noći i prijateljica Milijana Brkića Vase iz afere s elitnom prostitucijom o kojoj je spis netragom nestao, onda su koordinate ovog prijesnog skandala tek zagužvane do daske.
No, dok predsjednik Vlade Plenković hrabro i na sva usta tvrdi da je Tolušić žrtva podmukle podvale, izlažući se mogućim nevoljama i supstituirajući i istragu i njezine nalaze, u priču se ipak uključio i USKOK. Istina, iznenađeni glavni državni odvjetnik Jelenić za aferu je doznao iz Jelinićevog Nacionala umjesto od vrha SOA-e. Ali zahvaljujući institucionalizaciji tog slučaja, ma kako zakašnjeloj, trebali bismo ipak nekako moći vjerovati da će se skandal na koncu raspetljati po istini.
Vjerujemo li, druga je stvar.

Jer zanimljivo je, na primjer, da je SOA, pipkajući danima po urgentnom slučaju Tolušić, ozbiljno razmatrala kakve su cipele karakteristične za njegov modni ukus, kakvo remenje nosi na ručnim satovima i kakvog su oblika prsti kojima lik sa snimki drži djevojku. Tolušić se, navodno, o svemu tome očitovao agentima tajne službe i spremno ih obasuo svojim forenzičkim opaskama o prirodi cipela, sata i prstiju. No revnim analitičarima nije palo na pamet da bi najlakše bilo upitati Tolušićevu ženu jesu li cipele sa slike njegove cipele i ima li on možda neki sat na bijelom remenu.
Da je moj muž na slici, ne dao mu bog, odmah bih znala, ne bi mi trebala ni SOA, ni USKOK, ni forenzika. Pa nije Tolušić Imelda Marcos da je nakrcao milijun cipela po ormarima. A bijeli sat ili imaš ili nemaš, ako je u ladici, bjelasat će se i u mrklom mraku.
Možda, dakle, da USKOK sada krene polako i od nule, sa zrnom soli, pa da čujemo što je. Ali za to treba sve iskrcati na stol. I Tolušića, i Vasu, i kuma, i prostitutke, i Vargu, i sve ostale koji vire sa strane. Jer će inače biti pojeo vuk magare. Kao što smo i navikli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.