Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Pardon

SANJA MODRIĆ Zatvori oči i misli na Hrvatsku

Foto Davor Kovačević, Denis Lovrović
Foto Davor Kovačević, Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 14:00 2019-02-05T14:00:56+01:00

Građane koji gledaju ulijevo čeka vrlo košmarno razdoblje. Odluke će se morati donositi napamet. Izaberi po njuhu, osjećaju i dojmu

Postoji ta stara izreka navodno iz viktorijanskog doba britanskog carstva koja glasi: Zatvori oči i misli na Englesku - Close your eyes and think of England.

Nije se generalno odnosila na politiku, ali puno puta i jest. Ne samo da je u tom devetnaestom stoljeću (a nije li tako ostalo i dugo poslije?), brak za mnoge žene bio put do ekonomske sigurnosti, nego su i bogate udavače propulzivnog plemenitaškog porijekla prihvaćale ženidbu za neprivlačne i puno starije muškarce plave krvi očekujući da će tako osigurati sebi i svojoj djeci prosperitetniju budućnost, bolji društveni status i političku moć.

No cijena za žene često je u takvim poslovnim brakovima znala biti mučna jer su se bračne dužnosti morale izvršavati. Odatle ta duhovita maksima koja je otprilike značila: udaj se iako nisi načistu je li ženik čovjek tvoga života. Pa, ako treba, uloži navečer tih desetak minuta kao žeton za svoja očekivanja. Close your eyes and think of England.

Uvijek ima razloga kad se čovjek nečega sjeti, meni to pada na pamet povodom svih tih dnevnih vijesti o predizbornim preslagivanjima i pregrupiranjima na hrvatskoj ljevici koja se odvijaju punom parom. A prvi put bez SDP-a.

Navikli smo se u ovih tridesetak godina da je ljevica jednako SDP i sve što je razmišljalo ne samo socijaldemokratski, nego i lijevoliberalno, svo to vrijeme najčešće je glasalo za njih. Nešto malo išlo bi HNS-u. Bljesnuli su i ugasili se Laburisti i Orah. Mnoge je isprva zbunio Živi zid. Ali SDP je - pa sve do ovih prošlih izgubljenih parlamentarnih izbora - ipak ostao neka čvrsta jezgra za tih recimo 35 posto građana lijevo od centra.

S tom pričom je, međutim, gotovo, o tome skoro da više i nema nikakvih sumnji čak ni među tradicionalnim biračima SDP-a. Ispuhali su se kao izbušeni luftbalon, rejting im pada iz mjeseca u mjesec, šef mlati praznu slamu. Kola se stmoglavljuju nizbrdo i nema čuda koje će to do izbora promijeniti. Sad čitam kako divno Siniša Hajdaš Dončić preporuča Zorana Milanovića za predsjedničkog kandidata: Svatko bi bio bolji od Kolinde Grabar Kitarović. Svatko, dakle, pa onda može i Zoran? Ne znaju ni poruku poslati, a da to ne ispadne subinteligentno i komično.

No, tako je kako je. Bernardić, doduše, pjeva pjesmu kako su "jedina prava anketa izbori", ali to je refren gubitnika. Sada su, cum laude, usisali i Ivu Josipovića kao da kod svih žele dodatno pojačati taj općenarodni dojam.

Pritom, naravno, lijevi birači nisu nestali s lica zemlje samim time što iščezava SDP i zato se dobro što su se lijeve inicijative počele rojiti na sve strane. Dugo je i trebalo. Amsterdamska koalicija Anke Mrak Taritaš već je pokupila skoro sve manje i male stranke koje oko glavnih vrijednosti kažu da nalaze zajednički jezik - u predizbornoj koaliciji na ovim prvim u nizu, europskim izborima zajedno će nastupiti Glas, HSS, IDS i PGS, HSU, ono što je ostalo od Laburista, strančica Miranda Mrsića i možda još ponetko.

Dalija Orešković osnovala je Start u startu s ambicioznom retorikom da žele pobijediti na parlamentarnim izborima. Ovog vikenda predstavila se i vrlo lijeva inicijativa "Možemo" koja se također sprema za stranačku registraciju.

I svi se oni u zboru ograđuju od SDP-a, neki malo finije, neki grublje i izravnije. Bernardićevo društvo odbacuje se kao nepotrebni uteg oko nogu. Mudro u situaciji kakva jest. Jedino što svi žele od SDP-a su - njihovi birači. Gužva u šesnaestercu je maksimalna.

No pitanje je kako i na temelju čega će ove nove snage SDP-ove glasove okrenuti k sebi kad ljudi zapravo ne znaju kakav je mačak u kojoj vreći. Za Amsterdamsku je stvar bila barem ideološki relativno jasna prije svih ovih silnih ujedinjavanja. Sada već... pitaj boga... Gospođa Orešković je na samom početku, ni ljude joj ne znamo, organizacije ni širine još nema. Predvidivo je da još ne može puno ni "Možemo" za njih je sada prvi put itko i čuo. Sve je to trebalo znatno prije.

Stoga građane koji gledaju ulijevo čeka vrlo košmarno razdoblje. Odluke će se morati donositi napamet. Izaberi po njuhu, osjećaju i dojmu. A onda doboko udahni, zatvori oči i misli na Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.