Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Sve lažne potpise Vlada treba pokazati javnosti

SANJA MODRIĆ Sve lažne potpise Vlada treba pokazati javnosti
SANJA MODRIĆ Sve lažne potpise Vlada treba pokazati javnosti
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2018. u 19:17 2018-10-13T19:17:00+02:00

Prvo da kažem da od početka nisam bila za to da se nadzor nad brojenjem i provjerom potpisa omogući aktivistima desnih udruga koje žele referendume o poništenju Istanbulske konvencije i promjenama izbornog sustava. Ne vidim zašto bi se to dopustilo.
Nikome ne pada na pamet pisati zahtjeve da mu se osigura stolica u Ustavnom sudu jer traži pravo da osobno kontrolira kako će oni donijeti neku od svojih prijelomnih odluka. Nijedna skupina građana nikad nije prisustvovala zatvorenim sjednicama saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost iako se one uglavnom tiču nas sviju. Nemamo pristup sastancima u državnim odvjetništvima gdje se pretresaju važni predmeti da se osvjedočimo rade li oni to dobro ili ne iako im, kako vidimo, nestaju spisi i neki se sumnjivci olako propuštaju kroz sito.

Država je dužna provesti provjeru potpisa za referendume i za to ima instrumente. Druga je stvar što je povjerenje u institucije u Hrvatskoj slabo, što mnogi sumnjaju u njihovu stručnost, nepristranost i nepotkupljivost i vjeruju da ih se može instrumentalizirati po političkoj liniji. To je široka priča, skoro pa generalna, i za nju ima debelih razloga. Ali institucije moraju moći raditi samostalno, naravno, uz maksimalnu transparentnost svuda gdje za to ne postoje razumne prepreke, i snoseći punu i konačnu odgovornost za svoj rad. Druge nam nema.
Dakle, zahtjev da promatrači kontroliraju kontrolu potpisa, to ne, i Ministarstvo uprave je utoliko postupilo ispravno kad to nije dopustilo. Ali nakon što se posao obavi – a u ovom slučaju za to je zadužena državna agencija APIS – cijela javnost mora biti podrobno informirana o nalazima, nikako ne opisno i paušalno, nego do posljednjeg detalja. APIS je, kaže njihov ravnatelj, svoje obavio i sad se čeka još filter nadležnog povjerenstva, a onda će kompletan izvještaj biti dostavljen Vladi. U medije su odnekud već stigle informacije da ni za jedan od dva referenduma nije prikupljeno dovoljno valjanih potpisa jer je, navodno, nađeno jako puno lažnjaka. Točnost te dojave još se ne može provjeriti. No, ako se na koncu pokaže da je to istina, Vlada je dužna uvjerljivo otkloniti svaku sumnju da je konačni nalaz friziran u službama koje su njima podređene kako bi se poklopio sa željama premijera Plenkovića i njegovih ministara.

To konkretno znači da svi nepriznati podržavatelji oba referenduma trebaju biti izlistani i pokazani javnosti. Svi do jednoga. Ako je riječ o 40 tisuća nevaljanih potpisa, molim lijepo, cijeli popis van. Moraju biti predočena sva imena koja se ne poklapaju s OIB-om, svi nepostojeći OIB-i, copy-paste parafi, mrtvaci, djeca i maloljetnici, osobe koje nisu imale pravo sudjelovati i sve druge eventualne krivotvorine i podvale. To je ogroman posao, točno. Ali – jasno, pod uvjetom da su referendumi stvarno propali – Vlada jedino tako može ušutkati notornu ekipu oko Željke Markić i njihove političke zagovornike poput Hrasta i Mosta koji se unaprijed deru i prozivaju da je sve ovo s brojenjem potpisa prozirna Plenkovićeva i Kuščevićeva namještaljka. A sljedeći Vladin potez treba biti promjena zakona o referendumu po uzoru na sve druge civilizirane zemlje kako bi se suzio ovaj široki teren za – lov u mutnom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.