Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Pterodaktili lete, a karavane prolaze

Dubravko Ponoš / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Dubravko Ponoš / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2019. u 14:56 2019-01-31T14:56:00+01:00

S ovom hrvatskom pameću, lako je pogoditi da je mjestom direktora tog Fonda utoliko nagrađen – a kako drugačije? – jedan od HNS-ovih momaka. A taj etalon procedure i poštenja, ime mu je Dubravko Ponoš, u relativno kratkom mandatu kod sebe je stigao zaposliti još 13 ranije nedostatno zbrinutih HNS-ovaca

Ministrima ove vlade navodno je nedohvatno, neobično i posve nepojmljivo zašto hrvatski građani vide oko sebe sve više i više korupcije. Kao zinu od čuda kad netko izvan povlaštenog kruga izjavi da je ova država korumpirana do kosti.

No, naši su ljudi oko te stvari ipak generalno ogorčeni i namrgođeni. Vidimo to iz novog indeksa korupcije Transparency Internationala u kome je upravo ocijenjena prošla godina u 180 svjetskih zemalja s obzirom na rasprostranjenost dogovaranja ispod stola, laganja, muljanja, mita, veza i maštovitih operacija nepotističkog i stranačkog pogodovanja u sektoru države i javnih usluga.

Jer tu su hrvatski ispitanici kolektivno zaključili da se stanje u 2018. dodatno pogoršalo, njihova je ocjena iznova još lošija nego u prethodnom razdoblju, a taj se pad nastavlja već nekoliko godina. Naš trend je, dakle: Sve gore i gore.

Sada smo na 48 bodova na skali od nula (najgora ocjena) do sto (najbolja). Prosjek svih 28 zemalja EU-a je 66 bodova. Pune svjetske demokracije su oko 75 bodova, a u manjkavima je prosjek 49. Eto gdje smo.

Ako se, međutim, pita vladajuće, oni će namjestiti zaprepašteno lice kao da im je ispred nosa upravo proletio pterodaktil, onaj leteći gmaz koji je izumro prije 65 milijuna godina. Istrenirano će rastumačiti općinstvu da je to, ah, molit ćemo lijepo, »ipak samo percepcija«, da je ulica uvijek živčana i da je to zapravo dobro jer njih tjera da budu »još bolji« nego što jesu.

Ali kakvi su doista – zorno se pokazuje svaki čas s novim i novim korupcijskim aferama koje na kraju budu usuvo zbrojene samo kod bezubog Transparency Internationala.

Evo ti, na primjer, samo ove posljednje sramote s Fondom za zaštitu okoliša, državnim tijelom pod ingerencijom HDZ-ovog ministra Tomislava Ćorića, koje je u podjeli sinekura unutar Plenkovićeve koalicije pripalo u leno Vrdoljakovom HNS-u.

S ovom hrvatskom pameću, lako je pogoditi da je mjestom direktora tog Fonda utoliko nagrađen – a kako drugačije? – jedan od HNS-ovih momaka. A taj etalon procedure i poštenja, ime mu je Dubravko Ponoš, u relativno kratkom mandatu kod sebe je stigao zaposliti još 13 ranije nedostatno zbrinutih HNS-ovaca.

Kako je 15. rujna 2017. ušao u direktorski kabinet i na spisak za državnu plaću u Fondu, tako je projekt »udomi stranačkog druga ili drugaricu« nezaustavljivo krenuo. I na svim su se (u Hrvatskoj takozvanim) javnim natječajima posebno istaknuli upravo članovi HNS-a, a ponekad čak i njihove vrijedne supruge.

Ali u ovoj prćiji ni to još ne može biti sve, pa nije ni bilo. Jer nedavno je ministar Ćorić u Ponovšov Fond, očigledno pro forme, poslao neku unutarnju kontrolu, a ona je zaključila kako u toj silesiji stranačkih zapošljavanja – nije bilo nepravilnosti. Čuli smo jučer Ćorića kako se iščuđava i na novinarsko pitanje kako to da je direktor Ponoš lani čak 100 dana proveo na službenim putevima te obišao Nicu i Pariz, Rim i Istanbul, Toronto i San Marino, London i San Francisco...

Cirkus, znači, ide dalje, slično je kojegdje u državnim službama, samo možda ne ovako drastično. Neka se, dakle, ispitanici Transparencyja pjene do mile volje. Jer ovdje pterodaktili lete, a karavane prolaze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.