Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Prvo pred ogledalo, tek onda k Plenkoviću

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 22:02 2018-08-28T22:02:28+02:00

Radnici Uljanika i »3. maja« i njihovi sindikalni vođe došli su jučer pred Vladu tražiti novac za svoje plaće. U štrajkaški konvoj za Zagreb htjeli su se ukrcati i neki njihovi direktori, valjda jer misle da će tako spasiti svoju guzicu. A čimbenici lokalnih struktura ekspresno su se svrstali na politički profitabilnu, što će reći populističku stranu ove tragične priče svojim smrknutim upozorenjima da je radnicima škverova iz Pule i Rijeke jezivo teško, te »strateškim« zahtjevima da se smjesta spasi brodogradnja i da Vlada nađe prvo milijune za plaće, a onda i način da pomogne. Stotinama puta gledali smo ovakve prizore pod gluhim oknima Banskih dvora. Svaka storija bila je drugačija. Neke krajnje prljave i protuzakonite, neke manje.
Ali u ovoj koja se odvija ovog časa, morali bi biti tiho i manji od makova zrna mnogi od tih koji sada izvikuju parole solidarnosti s radničkim obiteljima i upiru prst krivnje u državnu vlast. Na svima je tima – a dosta ih je – da pogledaju sebe u ogledalu glede svojih »zasluga« za konačni raspad sistema u Uljaniku i »3. maju« prije nego će svoj pravednički gnjev sasuti u lice »državi«.
Znam, neće biti popularno ovo što slijedi, ali što da se radi.

O toj »državi« koja se sada proziva imam mišljenje lošije od lošega, ali u ovom slučaju, ona je ipak na začelju u redu za giljotinu. Pa počnimo onda od najgorega.
A skoro najgore je to da su radnici Uljanik grupe, dakle brodogradilišta u Puli i u Rijeci, vlasnici čak 47 posto dionica tvrtke, ali tu svoju vlasničku prednost nikad nisu materijalizirali na način da se udruže pa da oni počnu diktirati poslovnu i kadrovsku politiku i da se izbore za tako neophodno restrukturiranje. Okej, radnicima je teško ulaziti u tako složene operacije, oni se bave svojim poslovima, a ne upravljanjem. Ali zato imaju sindikate.
A sindikati i velevažne središnjice koje iza njih stoje godinama su gledale što se događa u ova dva škvera i ni mukajet. Nisu kapirali? Nije im se dalo kad je bolje sjediti po kavama? Posve svejedno. Ali onda ih doista ništa ne kvalificira da sada izigravaju zaštitnike radnog naroda i da svoj tvorni nerad pokrivaju ganutljivim opservacijama o obiteljima koje trebaju poslati djecu u školu, a nemaju ni za kruh, i o Vladi koja je okrutna prema ljudskoj nevolji.

I sindikatima treba osobito zahvaliti što Uljanik i »3. maj« imaju uprave na velikim plaćama i bonusima, a pritom nesposobne da organiziraju posao i plate radnike. Uprave čijih je 14 vodećih menadžera prije tri godine osnovalo privatnu tvrtku Arsenal koncept koja od tada ne radi, nema prihoda, ali očito nešto čeka i snuje. Spremna je. Za što? E, pa ne nagađam jer će me tužiti pa ću obrati bostan. Ali nagađati možete i sami.
A posebno ne treba trošiti riječi o tome koliko su se očitim problemima u svojim škverovima svo ovo vrijeme bavili župani Flego i Komadina i gradonačelnici Pule i Rijeke, Miletić i Obersnel. Gdje su njima bile oči za stanje u Uljaniku, odnosno »3. maju«? Gdje točno? Da bi sada, odjednom strašno uzrujani, tražili od Vlade da se NE ponaša kao da Pula i Rijeka »nisu dio Hrvatske«.
Dakle, hajmo. Svatko prvo o sebi, pa onda pred Plenkovića. I time pred porezne obveznike ove zemlje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.