Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Pošemerene smo, zlobne i lude

Ivane Ninčević Lesandrić / Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivane Ninčević Lesandrić / Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 16:24 2018-10-16T16:24:18+02:00

Naravno da šef odjela vrlo dobro zna kako se radi kod njega jer vodi i odlučuje u svom odjelu. Ali bio bi lud da govori protiv sebe kao odgovorne osobe koja dopušta nedopustivu praksu, a možda je i potiče. Sami sebe neće objesiti na stup srama ni liječnici koji 2018-e godine, usred Europe, ženama stružu maternicu bez anestezije i uz to ih obilato vrijeđaju i ponižavaju

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da neće dopustiti nikakvo zataškavanje. Ministar Kujundžić obećao je jučer da će »ispitati svaku konkretnu pritužbu«.

Taj krizni PR, koji bi se mogao nazvati »preuzimanjem lopte«, na prvu zvuči utješno. No, ministar je, u istom dahu, stao na stranu splitske bolnice, a protiv zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čiji je dramatični istup, za samo par dana, potaknuo još tisuće žena da i one posvjedoče kako su vrištale i padale u nesvijest tijekom mengeleovskih ginekoloških zahvata u hrvatskim javnim bolnicama. Kujundžić, dakle, vjeruje bolnici, a ne pacijentici Lesandrić.

Već je poznato da su zastupnicu u KBC-u Split hladno proglasili lažljivicom i manipulanticom. Ustanova je ministru iznijela svoju verziju događaja i ministar smatra da je time ta stvar objektivno okončana. Dobio je njihov izvještaj – pa, čujte – to je onda to.

A »to« najbolje pokazuje pravac kojim će ići ova »istraga« o široko rasprostranjenom mrcvarenju žena na pobačaju i porodu. Sve će se izblendati točno po uzoru na splitski scenarij s kojim je pošteno razotkrivanje trebalo i moralo početi. I bit će pojeo vuk magare, nikome ni dlaka s glave. Umjesto razotkrivanja – prikrivanje.

Naime, postupak navodnog utvrđivanja činjenica u slučaju gospođe Lesandrić tekao je ovako, opisao ga je sam ministar.

Ravnatelj bolnice pozvao je šefa ginekologije da pripremi odgovore jer evo Kujundžića na putu za Split. Šef ginekologije pozvao je osoblje iz svog odjela. Njegovi ljudi zakleli su se na Bibliju da je sve odrađeno po PS-u i kako treba.

Naravno da šef odjela vrlo dobro zna kako se radi kod njega jer vodi i odlučuje u svom odjelu. Ali bio bi lud da govori protiv sebe kao odgovorne osobe koja dopušta nedopustivu praksu, a možda je i potiče. Sami sebe neće objesiti na stup srama ni liječnici koji 2018-e godine, usred Europe, ženama stružu maternicu bez anestezije i uz to ih obilato vrijeđaju i ponižavaju.

Neće, razumije se, ni ravnatelj pod čijim se krovom skandali događaju. I zato će svi skupa, u talu omerte, izabrati varijantu da je Ivana Ninčević Lesandrić naprosto pošemerena, zlobna i luda. Složna braća kuću grade. A ministar je, kako vidimo, tom lakirovkom birokratski umiren.

Eto tako će se okončati »istrage« za sve te druge žene koje su, pod svojim imenima i prezimenima, odlučile bolno svjedočiti o tome kako ih, u njihovim najosjetljivijim trenucima, tretira naš zdravstveni sustav. Na papiru »prijatelj majki i beba«. A onda nožem u meko tkivo utrobe, na živo.

O tome su već javno istupile i neke zgrožene medicinske sestre. Ali spasonosni model bijega od odgovornosti dobile su iz Splita, a uz ministrovo odobravanje, sve bolnice u kojima se ovakva zvjerstva godinama i godinama provode na dnevnoj bazi, a to su, kako javljaju pacijentice, ne samo Split, nego Sveti Duh i Petrova u Zagrebu, Sisak, Virovitica, Zadar, Rijeka, Dubrovnik...

Svi prozvani tvrdit će da povreda humanosti nije bilo. Nego su žene preosjetljive i histerične. Pa neće ministar valjda vjerovati tom laičkom pokretu »sufražetknja« koje ne smiješ ni taknuti da ne skoče na ormar. A znale su »širiti noge«, kao što im često zna reći bolničko osoblje kad ih treba »čistiti« od spontanog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.