Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Plenković: Poljevač neće biti poliven

SANJA MODRIĆ Plenković: Poljevač neće biti poliven
SANJA MODRIĆ Plenković: Poljevač neće biti poliven
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2018. u 21:31 2018-09-06T21:31:20+02:00

Louis Lumiere, jedan od slavne braće filmaša, snimio je negdje pri samom kraju 19. stoljeća crno-bijeli nijemi filmić »Poliveni poljevač«. Poljevač je vrtlar koga dokoni lokalni momčić zafrkava tako što mu iza leđa gazi na crijevo za zalijevanje zelenila i tako mu prekida dotok vode. Vrtlar ne shvaća što se događa, postaje nervozan, a kad napokon okrene špricaljku prema sebi da vidi je li se što začepilo, huncut sklanja nogu s gume, voda krene i zalije sirotog poljevača od glave do pete.
Ta mi komična filmska sličica pada na pamet povodom rasplamsalih rasprava o tome što smjeraju Plenković i njegove desne ruke sada kad su iz stranke torpedirali Dadu Milinovića pa HDZ-ovoj ionako graničnoj većini prijeti pad ravno na brojku koja dijeli život od smrti.

Sudbina polivenog poljevača prognozira se Plenkoviću pogotovo s ideološke desnice koja ga ne podnosi jer HDZ sada puno manje trubi u njihove trublje nego što je to bilo u doba Karamarka. Oni mu sada poručuju: tražio si, gledat ćeš. Zbog Istanbulske si smijenio i marginalizirao Davora Stiera i Miru Kovača. Otjerao si Hrast i Zekanovića, a grliš se s HNS-om. Vaso Brkić kao da je u zemlju propao, gdje je taj uopće? A sada je po kratkom postupku nogiran i Milinović, izbačen naglavačke prije nego se stigao i obrijati. E pa raspast će ti se ta tvoja većina, samo pričekaj pa ćeš vidjeti. I neka. Poliveni poljevač.

Propast se Plenkoviću i HDZ-u navješta i iz drugih svjetonazorskih tabora kao i iz sektora opće analitike. U tom smislu, nagađa se da će se premijer iz svoje nezavidne situacije s brojem mandata spašavati skorom inscenacijom izvanrednih izbora. Naglašava se kako mu na ruku oko toga perfektno ide činjenica da je opozicija slabija nego ikad, inficirana unutarnjim raskolima i time totalno nefunkcionalna. Što je sasvim točno. Ogled s tim jadnim tigrom bez zuba osigurat će Plenkoviću puno bolju situaciju u Saboru, a preko izbornih lista riješit će se i nekih svojih bandoglavaca u HDZ-u. Tako rezoniraju. Pa točno je i to.

Ali svejedno ne mislim da će izvanrednih izbora biti i da ih mora biti. Jer ne mora, pa vjerojatno i neće. Ne mora prvenstveno zbog političke kulture u Hrvatskoj, a ova naša, kao što je poznato, slabo se opterećuje moralom, čašću i takvim dosadnim tricama. Evo i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković jučer je nonšalantno izjavio Hini da se u sabornici naprosto neće glasati ako se netko od pozicije naglo razboli. Jednostavno se neće glasati, hladnokrvno kaže cinični predsjednik Sabora, kao da ga se pita hoće li, ako padne kiša, otvoriti kišobran.
A ne treba se puno zanositi ni očekivanjima da HDZ neće u hodu uspjeti kupiti ili pridobiti na svoju stranu još kakvu mustru iz drugih stranačkih klubova ili nekoga od čak 12 nezavisnih zastupnika mimo zastupnika nacionalnih manjina. Nakon SDP-ovog Sauche i Vrdoljaka i HNS-a, slobodno očekuj neočekivano. A iz medenog kazana državnog proračuna uvijek se mogu iscijediti razne nemoralne ponude kakve je teško odbiti.
Zato je Jandroković sasvim u pravu kad kaže da je, što se HDZ-a tiče, »stanje stabilno« i zato se Plenković ne boji prispodobe polivenog poljevača. Vrabac je u ruci, zašto bi se silom verao po goluba na grani?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.