Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Nijemcima se sve manje sviđamo, ali zato smo super Kinezima

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2019. u 14:38 2019-04-18T14:38:41+02:00

Literatura kaže da je kod naših novih ekonomskih partnera postoji verziranost u »ucjenama, podmićivanju, utajama, pronevjerama, zakulisnom dogovaranju, nepotizmu i statističkim falsifikatima«. Umjesto da se bolje svidimo Njemačkoj, kad su nam Skandinavci nedostižni, svidjeli smo se Kinezima

Policija je u ponedjeljak upala u vladino Ministarstvo graditeljstva i odvela da sobom šefa sektora za pravne poslove Jakova Binnenfelda. U pitanju je mito. Za istu stvar, a tiče se nekih dozvola za hotel na Bačvicama u Splitu, uhićen je i bivši inspektor u istom ministarstvu Željko Korica, koji je u međuvremenu jako nepredovao pa je postao pomoćnik direktora za razvoj i investicije u državnoj tvrtki Janaf.

Dva vrlo visoko pozicionirana državna službenika sumnjiče se, dakle, da su napravili nešto što nisu smjeli i za to od stranaka uzeli pare. Provaljeni su nakon akcije prisluškivanja telefonskih razgovora.

HDZ-ova gradska vijećnica u Zadru Elvira Sterle također je predmet istrage, sumnjiči je se da je na temelju lažne dokumentacije uzimala obilate državne poticaje za uzgoj krava. Krave, čini se, nisu nađene.

Opći raspašoj nastavlja se i u Požegi. Član tamošnjeg gradskog odbora HDZ-a ugledao se na kumu ministrice Žalac i pobjegao s mjeste nesreće koju je sam izazvao pa su ga bacili van. Drugi požeški HDZ-ovac upravo je osuđen jer je krivotvorio neku potvrdu koje mu je trebala za mjesto vatrogasnog zapovjednika.

Tek nakon javnog pristiska, započeo je postupak i protiv ministrice Žalac za prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđeno dijete. Kaznenu prijavu dobio je i potpredsjednik Sabora i HDZ-a Milijan Brkić jer je, navodno, angažirao Franju Vargu, zvijezdu HDZ-ove informatičke galaksije, da provaljuje u privatnu korespondenciju više ženskih osoba.

U nebranom je grožđu i HDZ-ov koalicijski partner Milan Bandić, kandidat za počasni dokrorat Zagrebačkog sveučilišta, kome je na suđenju za Aferu Agram puštena snimka s koje ga se čuje kako prijeti i psuje svoga suradnika jer u gradskoj upravi nije adekvatno kadrovski zbrinuo neku »malu« iz svete gradonačelnikove porodice.

To je samo nekoliko aktualnih slučajeva, a starih, dobro poznatih i financijski puno ozbiljnijih ima još na vagone.

Korupcija i kriminal plešu smrtonosni tango u Hrvatskoj. I to je redovito povezano s vlašću, javnim dužnostima i, dakako, s vrelom novca u javnim fondovima. Kako smo vidjeli iz nekoliko afera, a posljednja se razvila oko otkrića da u hrvatskom školstvu rade i ljudi koji nemaju papire za svoja nastavnička i druga mjesta, i tržište lažnih diploma nesmetano i godinama cvjeta u Hrvatskoj.

Policija mu, međutim, ne ulazi u jazbinu, tu i tamo spetljaju nekog sitnog žicara i to bude to.

Cijeli taj međupovezani dio našeg »folklora« – a taj je neusporedivo žilaviji i bolje očuvan nego slavonski zlatovez i tkanje na tkalačkom stanu – preslikava se kao mrlja crne tinte i na hrvatsku ekonomiju od koje bi građani valjda trebali pristojno živjeti.

To se da mjeriti na razne načine, a evo jednoga friškoga vezanog za Njemačku, koja je najjači trgovinski partner Hrvatske, a ne mačji kašalj.

Istraživanje provedeno među 150 njemačkih tvrtki koje rade i ovdje kod nas kaže da bi Hrvatsku ponovno odabralo za poslovanje samo njih 54 posto. Do 2017. zadovoljnih je bilo 80 posto, lani 68 posto, ove godine 54.

Pedantni Nijemci provode identične sondaže u ukupno 15 zemalja srednje i istočne Europe, a prosjek spremnosti na nova ulaganje u te zemlje iznosi 79 posto. Da će se gospodarska situacija u Hrvatskoj popraviti očekuje trenutno samo 19 posto ispitanih njemačkih kompanija koje su dio svog biznisa registrirale i u Hrvatskoj dok je optimista među njima prethodne godine bilo 33 posto.

A razlozi? Pa naravno, znamo ih i sami: korupcija i kriminal, visoko porezno opterećenje, loša javna uprava i nedostatak pravne sigurnosti.

Slabo se možemo pohvaliti time da smo za njemačke investitore još uvijek atraktivniji od Srbije, BiH, Rumunjske, Bugarske pa i Orbanove Mađarske. A valjda bi se i tamo već utvrdilo jesu li potpisi na krivotvorenim putnim nalozima rukopis Tomislava Sauche ili nisu. Bar se taj bijedni tip prijevare da dokazati. Ako se želi.

No, sada se pojavio novi moment, u Hrvatskoj su postali moderni Kinezi. Oni su na međunarodnom Indeksu percepcije korupcije još znatno gori od nas. Lani su zaradili 87. mjesto među 180 svjetskih zemalja, ispred njih Srbija, iza njih BiH. Mi smo bili na šezdesetom.

Literatura kaže da je kod naših novih ekonomskih partnera postoji verziranost u »ucjenama, podmićivanju, utajama, pronevjerama, zakulisnom dogovaranju, nepotizmu i statističkim falsifikatima«. Umjesto da se bolje svidimo Njemačkoj, kad su nam Skandinavci nedostižni, svidjeli smo se Kinezima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze