Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Mi smo narod kojem se laže bez posljedica

SANJA MODRIĆ Mi smo narod kojem se laže bez posljedica
SANJA MODRIĆ Mi smo narod kojem se laže bez posljedica
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2018. u 20:03 2018-08-25T20:03:05+02:00

Plenković i Marić uhvaćeni su u lažima, to je jedan kroz jedan. Čvrsto kao beton, otkucali su ih transkripti iskaza Martine Dalić pred istražiteljima USKOK-a. Ne bih se čudila da je to napeto štivo u optjecaj pustila sama bivša potpredsjednica Vlade. Ona je škartirana kao ideator i kolovođa zaplotnjačkih igara kad se saznalo za grupu Borg i modus operandi te skupo plaćene konzultantske lože okupljene u mrklom mraku diskrecije i po privatnim poznanstvima.
Ona je izletjela na cestu sa svog olimpskog položaja i iz politike i ispraćena je frenetičnim pljeskom narodnih masa. No, tko god da je bio dostavljač vrućih papira televiziji N1, jasno da je njihovo objavljivanje u najvećem interesu Martini Dalić. Kod »malog čovjeka«, onoga nesretnika koji kupuje jedne jeftine cipele godišnje, na nju je pala sva ljaga oko borgovaca. A sada je potvrđeno ono što je svatko tko prati politiku njušio i bez ovoga. Jest, Martina Dalić tada je vrlo strastveno odigrala svoju rolu. Ali planeri i sudionici tajne operacije bili su – osim nje – i premijer Plenković i njegov ministar financija. Ministar dječjeg lica koji je zanat pekao u menadžmentu onog istog zlehudog Todorića, protiv koga će poslije »principijelno« ustati kao protiv najveće štetočine u hrvatskoj ekonomiji.

No, dobro. Političari lažu, ništa novo pod kapom nebeskom.
Ali vrlo uspješno, a možda i zauvijek, lažu u muljavim posttranzicijama gdje se od pojedinih važnih medija, kako javlja Martina Dalić, može ishoditi pakt o nenapadanju, pa čak i o pohvalama. Tamo gdje opozicija ne radi svoj posao nego se lijeno mrijesti na saborskim plaćama i koristi funkcionalne veze za svaku svoju potrebu. U onima gdje od građana dotirani javni servis radija i televizije radosno ispunjava želje vlasti. I tamo gdje navodno samostalne institucije djeluju po refleksu političkog oportuniteta pa odbacuju nezgodne kaznene prijave kao trinaestu prasad, pažljivo rukuju politički osjetljivim optužnicama da se ne dovrše barem dok traju koalicije i mandati u vlasti, skaču na telefon svakom ministru da mu daju informacije koje ne smije tražiti, otkrivaju dotad neotkrivene srčane mane i ne vide balvane kad plutaju po vodama koje ne treba talasati.

A kod nas imamo cijelu tu ubojitu kombinaciju, sigurnosna ekipaža u korist laži kompletna je pa vrlo često i sasvim neprobojna. I onda naivci zijevaju u čudu kad Marić i Plenković, i nakon svega, pred javnost izađu s bezobraznim odgovorom da teme više nema jer je apsolvirana i da su postavljena pitanja inspirirana »dezinformacijama koje šire neki mediji«.
»Neki mediji«, međutim, jedini uspiju probiti zaštitni kordon oko laži. Zahvaljujući njima sada znamo da su susreta s Todorićem bila tri, a ne jedan, kako je tvrdio Plenković. Da je Marić, koji »nije želio biti u sukobu interesa«, bio, bogme, na cijelih sedam sastanaka, a ne na dva, neka nevažna i preliminarna. I da je Plenković bio detaljno uključen u sve, a i svoje je poznanike direktno apointirao da postanu Vladini eksperti u neformalnoj grupi koja se na tom konzaltingu omastila kao nikad u životu.
Fina priča, dakle. Ali, zahvaljujući okolnostima, izio vuk magare. Mi smo narod kome se laže bez posljedica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.