Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Pardon Sanje Modrić

SANJA MODRIĆ Kolinda je sama srezala svoje šanse, kako kratkovidno

Foto Screenshot N1 TV
Foto Screenshot N1 TV
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2018. u 18:46 2018-11-06T18:46:54+01:00

Obrat se dogodio zato što se sada – otvoreno i najdoslovnije – legitimirala kao generalica hrvatske fundamentalističke desnice

Vrč se razbio: Kolinda od ovog trenutka više nipošto ne može računati sa sigurnom pobjedom na predsjedničkim izborima.

Do jučer je vladalo široko uvjerenje da je njezina pozicija gotovo neupitna ma tko joj bili izazivači i da će njenu prednost biti vrlo teško dostići bilo kome. Ali to je preko noći postalo vrlo upitna stvar. A svoje je lijepe šanse sama uprskala jer je u proteklih nekoliko dana prešla Rubikon oko kojega je u ove svoje tri godine ipak relativno vješto obigravala.

Obrat se dogodio zato što se sada – otvoreno i najdoslovnije – legitimirala kao generalica hrvatske fundamentalističke desnice. Pritom je upravo karikaturalno što ju je na brisani prostor izvukao iz ormara za rukav upravo opskurni huškač Velimir Bujanec, jedan od počašćenih VIP gostiju na njenoj inauguraciji. I k tome je tip to postigao baš na pitanju skore međunarodne Marakeške konferencije koja će se baviti samo legalnim migracijama, na događaju koji je za hrvatsko biračko tijelo važan kao raspored i promjer rupa na golf terenima.

No, nemajući za ponuditi javnosti nikakvih ozbiljnih političkih sadržaja, hrvatski desničari ostaju vjerni svojoj staroj taktici ispucavanja ideoloških raketa i zato su, kao zamjenu za prežvakanu Istanbulsku konvenciju, sada naciljali potencijal Marakeša. A naša labilna predsjednica uhvatila se u stupicu kao miš na sir.

Kako nepametno i kratkovidno od političarke koja je već prešpartala cijelu zemlju da zahvati što više u širinu i koja je mnoge svoje izjave smišljeno i namjerno moderirala pitijski ne bi li se tako abonirala kod što većeg broja prostodušnih posjednika glasačkih listića.

No, ljudi ipak nisu tako bedasti da ne bi shvatili kako se »predsjednica svih građana« sada submisivno povukla ni pred kim drugim nego pred Bujancem, odnosno pred mrakom koji on simbolizira. Njega šefica ove države uvjerava kako »može biti siguran da ona neće potpisati Marakeški sporazum«, dokument koji je donedavno usmeno i pismeno hvalila pred cijelim svijetom i pred predsjednikom UN-a Guterresom.

Pa zar je Kolinda Grabar-Kitarović stvarno već zaboravila da je izbore dobila samo s tridesetak tisuća glasova razlike, ona 1,114. 865, Ivo Josipović 1,082.430? I to s populističkom kampanjom u kojoj se prikazivala kao prijateljica i majka svega što je potrebno i korisno za sve građane, odlučna i predana ciljevima ljepše budućnosti za sve.

Pa su mnogi za nju glasali jer im su učinilo da je njena ambicija ispravna i da u njoj ima te strasti za javno dobro.

Privid će se, međutim, sada uvelike rasprsnuti. Milijun i nešto glasova posve sigurno nije dobila od ultradesničara jer ih u Hrvatskoj nema ne toliko, nego ni toliko da se ijedna ultradesna stranka ikad ma i približi izbornom pragu. Zavarala je, dakle, mnoge normalne, pristojne i umjerene ljude.

Ti će u drugom pokušaju vjerojatno dobro razmisliti žele li opet dati svoj glas Kolindi, što će reći Bujancu, Đapiću, Markićki i Glasnoviću, koji upravo kupuje odijelo kao počasni gost skupa njemačkih neonacista. Ili ipak nekome drugome tko se od te orbanovske i još gore ekipe jasno ograđuje. Tako glupo sam srezati vlastite šanse doista može samo netko tko je dostigao fatalnu razinu svoje nesposobnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.