Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Kolinda je nervozna, ali kakav udar?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2018. u 17:21 2018-12-01T17:21:02+01:00

Naravno, iza njenih nedovršenih i natribuiranih navoda i objašnjenja stoji svjedočenje koje je pred USKOK-u iznio privatni agent Franjo Varga, a čiji je eksplicitni sadržaj nedavno objavljen u medijima. Kontekst je afera lažnih SMS-ova zbog koje je Varga uhićen i zadržan u pritvoru

U Paninijevom albumu FIFA 365, tema je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, treba sakupiti 682 sličice. Globalna zabava s tim albumima traje već pola stoljeća jer tako mnogo ljudi voli nogomet.

Sličice kupuju, razmjenjuju i lijepe kao mala djeca. Nakon igre, nova igra. Na sličicama su, jasno, svih ovih pet desetljeća bili nogometaši, album je njihova arena. Ali sada je taj ekskluzivizam okončan. Jer na jednoj sličici najnovijeg izdanja pojavljuje se i Kolinda Grabar-Kitarović.

Nikad nijedan predsjednik države nije nogom kročio u Paninijev nogometni album, ali hrvatskoj predsjednici je to uspjelo. Uvalila se u kadar kad su fotografirali Luku Modrića, dobitnika Zlatne lopte u Rusiji. Na Modrićevoj sličici vidimo je kako se iz pozadine napadno naviruje prema objektivu s osmijehom od uha do uha. To je bio trenutak kada je kamera škljocnula.

I dok veseli navijači širom svijeta drže pod jastukom Paninija i u njemu svoje idole, od kojih jedan jedini ima iza sebe pravu predsjedničku pratnju, hrvatskoj javnosti od predsjednice stiže dramatično priopćenje.

Indignirana je da joj se podmuklo podmeće kao navodnoj predvodnici komplota usmjerenog na rušenje premijera Plenkovića. Što bi se, da je istina, doista moralo shvatiti kao pokušaj državnog udara.

Ali kako predsjednica jamči da to nije istina, to znači da je pokušaj udara upravo u tim podmetanjima i da je urota usmjerena na nju. Zato je, kaže ona, od Plenkovića još krajem listopada zatražila da se zakaže sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali on joj nikad nije odgovorio.

Naravno, iza njenih nedovršenih i natribuiranih navoda i objašnjenja stoji svjedočenje koje je pred USKOK-u iznio privatni agent Franjo Varga, a čiji je eksplicitni sadržaj nedavno objavljen u medijima.

Kontekst je afera lažnih SMS-ova zbog koje je Varga uhićen i zadržan u pritvoru. Sjetit ćemo se da je taj psiholabilni plaćenik stanovitih pripadnika političke elite oko Karamarka i same predsjednice Republike u svom iskazu spominjao upravo njih, a ne ni Paju Patka, ni Dalaj Lamu.

Tako su se u Varginim činjenično nepotvrđenim, ali krajnje zanimljivim pripovijestima našli, recimo, predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić, sada odbjegli Zdravko Mamić, Tomislav Karamarko i Milijan Brkić Vaso, čiji je kum, uostalom, i upozorio Vargu da mu je policija za petama.

Svakako, osumnjičenik je predsjednicu dobro upetljao u loše, a reklo bi se i kriminalno društvo, s kojim se, međutim – još davno prije nego što će USKOK Vargu dovesti na ispitivanje – sama povezala u raznim situacijama i na razne načine.

Da, puno je slađe pozirati u nogometnom kalendaru uz bok svjetskom šampionu Luki Modriću, nego se naći u čupavoj situaciji kad se u tvoje pouzdanike i suradnike sumnja po kojekakvim neugodnim osnovama i utoliko postati predmetom nužnog javnog propitivanja.

No to sigurno nema obilježja udara protiv gospođe Kolinde. Kao što državni udar neće biti ni rasplitanje veza i odnosa u paraobavještajnom podzemlju, bez obzira na imena i posljedice, ako institucije za takvo što uopće smognu snage. Razumijemo da je predsjednica ljuta jer njezin hrvatski kalendar ne izgleda jako dobro, ali njega joj nije slagao Panini, nego ona sama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.