Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Hrvatska u žanru fotomontaže

SANJA MODRIĆ Hrvatska u žanru fotomontaže
SANJA MODRIĆ Hrvatska u žanru fotomontaže
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2019. u 16:27 2019-01-12T16:27:49+01:00

Od sive ministrice Pejčinović Burić prvi put smo čuli nešto malčice duhovito pa makar i jednim zbilja tako gadljivim povodom. Pomislila je, kaže, da je fotomontaža kad je spazila svog čovjeka, ambasadora Republike Hrvatske u Sarajevu, kako s Miloradom Dodikom i njegovom svitom uveličava Dan Republike Srpske u Banjaluci. Valjda je, kvragu, i našoj ministrici moralo biti poznato da je svih 27 ambasadora članica EU-a otklonilo Dodikov poziv. Pa je utoliko možda automatski pomislila da se ni hrvatski veleposlanik neće uprizoriti u Banjaluci, glavnom gradu Karadžićevog entiteta, kojim sada upravlja njegov politički učenik i njegov nacionalistički dvojnik Milorad Dodik.

Ali vraga, diplomat našeg MVP-a je ipak otišao, sam i jedini iz svih država EU-a. I tamo se ljubazno pozdravljao s čelništvom srpskog entiteta koje ne priznaje ni Sarajevo, ni Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj on, Del Vechio, služi i zastupa interese Republike Hrvatske. Uime svih nas građana Hrvatske, naš se veleposlanik poklonio paradržavi koja je nastala na krvi, progonu Hrvata i Bošnjaka i zločinima, a onda je nesretni Dayton počela koristiti kao most do odcjepljenja od omrznute BiH. Svojim ambasadorskim prisustvom počastio je tvorevinu koja je najvišim odlikovanjima častila warlordove Karadžića, Mladića i Krajišnika. A taj dan kad im se u slavlju pridružila i naša ekselencija, dodijelila je posmrtni orden i Slavku Lisici koji je 1991. granatirao Šibenik.

Vjerujemo da je gospođi Pejčinović Burić zato mogla prisjesti kava. Kao, uostalom, i svima nama, a sigurno i svim europskim ambasadama u Sarajevu. Premda upravo zbog te kave postoje ti dnevni brifinzi koje svaki veleposlanik zorom šalje svojim ministrima u domovini o tome što će raditi. Da nikome ne prisjedne. Ne znamo zašto tog jutra Del Vechio nije izvijestio svoju šeficu da kreće k Dodiku, a ona tvrdi da nije. Ali zapravo je jasno zašto.

Bit će da se njegov prijateljski posjet slavljeničkoj službenoj Banjaluci, zbog koga će sada biti smijenjen, za njega naprosto podrazumijevao pod jarkim svjetlom nedvosmislenih političkih strujanja iz službenog Zagreba. Onih koji Hrvatsku politiku prema BiH svode na politiku predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića. A i Čović je uparađen stigao na svečanu akademiju u Banjaluku s delegacijom svojih momaka iz HDZ-BiH. Kao posebnog gosta, domaćini su ga počasno posadili u prvi red.
Svima onima koji su od šovinističke velikosrpske politike postradali u ratu u BiH sigurno izaziva pomisao na fotomontažu i ta slika Dragana Čovića, političkog predstavnika Hrvata u BiH i glavnog saveznika i protežea premijera Plenkovića, kako sjedi s Dodikovom vrhuškom i proslavlja Dan Republike Srpske. Ali nije fotomontaža, nego istina da Čović i inače sjedi u krilu Dodiku i s njim kuje strategije prema Bošnjacima i Sarajevu. Njih dvojica, glavni saveznici, prst i nokat. A Plenković piše Bruxellesu bijesna pisma protiv Komšića, kome, međutim, nije palo na pamet da se nacrta kod Dodika kao ovima njegovima.
Siroti Del Vechio se, dakle, samo poveo za analogijom. Kud ide Čović, moram ići i ja jer to je službena politika vlade kojoj služim i premijera Plenkovića. To je, dakle, bilo točno čitanje, nikakva fotomontaža.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.