Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ HDZ treba duboko disati

SANJA MODRIĆ HDZ treba duboko disati
SANJA MODRIĆ HDZ treba duboko disati
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 20:16 2019-01-19T20:16:00+01:00

Političari HDZ-a navukli su biserne haljine i uzeli sebi obličje Blažene Djevice Marije. Nisu za govor mržnje. Stat će na barikade uljudbe da odagnaju niske i pogubne strasti. Položit će svoje vrelo demokratsko srce da zaustave poživinčenje javnog prostora. Žele da se raspravlja uljudno, kao profesori s Heidelberga, akademskim jezikom, a ne prostačenjem i huškanjem. Mio im je Voltaire, uvijek će braniti svačije pravo da kaže svoje mišljenje, pogotovo onda kad se s njime ne slažu, i tralala.
Drago je čovjeku čuti te uzvišene i rajske težnje i potičemo HDZ da s tim kursom svesrdno nastavi. Ali nove nosioce aureola antiseptične pristojnosti i takta treba ipak podsjetiti da je govor mržnje, koga se danas tako gnušaju, izašao u velikoj mjeri iz njihove radionice i odatle se godinama i godinama razlijevao posvuda i naokolo. Sad bi ga vratili u bocu kad se njih njihov rad kritizira na način koji čak nije ni usporediv s difamacijama i pogrdama s kojima su se oni uvijek okomljavali na druge? Ne znam može li ta alkemija uspjeti.

Pa zar misle da se zaboravilo kako se samo izražavala njihova stranka na predizbornim skupovima u sve i jednom ciklusu do sada, uključujući i ovaj posljednji iz koga su izronili Plenković i Kolinda? A svi ovi sadašnji važni HDZ-ovci – nemoj stvarno da ih sad sve nabrajamo – i u ta su prošla doba uglavnom bili visoki funkcioneri, članovi stranačkih tijela, maskote i javna lica HDZ-a.

Pa tko je ono Mesiću i Račanu organizirao ulična hajkanja sa »pojest će vas crne vrane« ako ne uspaljeni HDZ-ovi apsiranti na funkcije centralne i lokalnih vlasti? Tko je ono grmio da u Zagrebu »neće dopustiti oporbenu situaciju« jer je opozicija navodno nehrvatska, prodana i odana valjda Slobodanu Miloševiću? Tko se pohvalio kako njegova žena »srećom« nije ni Židovka, ni Srpkinja?
Tko je svakom ne-hadezeovskom mišljenju pridijevao najpogrdnije epitete nazivajući liberalne intelektualce, ljudskopravaše, novinare i navijače »nehrvatskim izrodima«, »orijunašima« i »stranim plaćenicima« i tražeći im »zlo sjeme miješanih brakova«? Tko je ono Srbe rođene u Zagrebu slao preko Drine jer su mu i sama njihova imena bila dokaz da »takvi« ne mogu biti u redu? Tko je neobrazovanoj svjetini usadio i danas rašireno uvjerenje da je članstvo u HDZ-u jedini ispravan denotativ u ovoj zemlji?

Tko je Milanovićevoj vladi četiri godine vikao pod prozorima da je nehrvatska i veleizdajnička? Tko je podigao šator u Savskoj i pljuvao legalno izabranog ministra Freda Matića, branitelja i logoraša, kao da je šugavo pseto s ceste? Čiji je stranački potpredsjednik ono rekao da svi koji se u Hrvatskoj osjećaju obespravljenima mogu slobodno otići gdje se tako neće osjećati? I tko je razdvojio vukovarsku kolonu?
Tko je, uostalom, za svoje jeftine političke potrebe izmislio Bujanca? Hasanbegovića? Glasnovića? Tko je onog Tepeša doveo u Sabor? I tko je dao pozornicu i krila na mlazni pogon širenju njihovih mržnji? Smirite se, dakle, gospodo, duboko dišite. Progutajte sada ove bijedne maketice aviona, poneko pitanje o korupciji i pokoju tvrdnju da neki vaši postupci nisu u najboljem interesu hrvatskih građana. Za tip komunikacije koju ste vi donijeli na scenu, to je ipak obična bazga i kamilica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.