Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Špajza

SANJA MODRIĆ Gdje škverovi nisu državni interes, ostaje konobarenje

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre
Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2018. u 9:52 2018-09-02T09:52:09+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK
Brigo moja pređi na drugoga

Radnici Uljanika i 3. maja u štrajku, Vlada je morala izmisliti novac za plaće. U međuvremenu je svašta o ovom novom »nuklearnom reaktoru« izašlo na svjetlo dana. Nesposobne uprave i indolentni nadzorni odbori doveli su tvrtku već lani do gubitk od nevjerojatnih 1,8 milijardi kuna. Dioničari su prodavali zjake. S reakcijom na evidentni put u kolaps debelo se zakasnilo. Rezultat je taj da sada predstoji samo neizvjesno čupanje škverana iz živog blata.

O propustima drugih suvlasnika već smo pisali, danas:Vlada. Premda Vlada uime države kontrolira oko 25 posto Uljanik grupe, njena je odgovornost u ovom slučaju znatno veća nego ona za koju bi je, u nekim drugim okolnostima, teretilo 25 posto vlasništva. Država je, naime, odavna morala proglasiti brodogradnju strateškom granom hrvatskog gospodarstva pa zatim donijeti cijeli paket pametnih mjera kojima će je podupirati. Često se kaže da bi to bila logična politika zato što imamo more i brodarsku tradiciju.

Ali još je važnije od toga da očuvanje tako složene industrije znači da Hrvatska – koja se opasno reducirala na trgovce, konobare i mešetare – neće i u toj grani ostati bez inženjera, projektanata, inovatora, visokostručnih radnika i mnogih drugih sofisticiranih kadrova koji društva vuku naprijed. S druge strane, gradnja brodova, svuda gdje je ima, postaje motor razvoja cijelog niza proizvodnji koje svoju robu ugrađuju u brod.

Time se gura zapošljavanje i ekonomski rast. Što učiniti s brodogradnjom na razini državne politike, trebalo je pitati stručnjake.

Ali ni ova Vlada, a ni prethodne, nikad nisu ozbiljno inicirali raspravu o tome. Umjesto toga, škverovi su o ulasku u EU na brzaka privatizirani, a država je pristala istovariti teške milijune javnog novca novim vlasnicima samo da opere ruke i riješi se muke. Pritom je čak i kontrola trošenja tih namjenskih dotacija potpuno izostala. I sada evo Uljanika i 3. maja ponovno pred Vladinim vratima. Boljke tipa »slučajne države« kao kuga haraju Hrvatskom.

GO03595926

UTORAK
Škole bez djece, bršljan i kupina

Još Hrvatska ni propala
dok mi živimo,
visoko se bude stala
kad ju zbudimo.
Ak je dugo tvrdo spala,
jača hoće bit,
ak je sada u snu mala,
će se prostranit.«

Te lijepe, svima poznate stihove, spjevao je 1883. godine slavni ilirac Ljudevit Gaj – veliki jezikoslovac, novinar, političar i književnik, ali dugoročno, na žalost – slab prorok. Hrvatska, doista, »još ni propala«, ali, ako se ovi užasni trendovi nastave, crno nam se piše. Jer sutra u prve razrede čak 117 osnovnih škola diljem zemlje neće ući ni jedno jedino dijete.

Najveći manjak prvašića imaju Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Ličko-senjska županija. Šest škola u Hrvatskoj posve se zatvara. Nemaju više ni jednog učenika ni u jednom razredu od prvog do četvrtog. Zgrade će zarasti u bršljan i kupinu. I u nekim drugim mjestima sprema se ista stvar već za godinu ili dvije. Samo po jedan đak do uzrasta četvrtog razreda ostao je još u otočkim školama na Zlarinu i na Ižu, u Vojnovcu i u Thompsonovim Čavoglavama... Neke škole spale su na dvoje ili troje učenika.

Državni zavod za statistiku konstatira da je u 506 hrvatskih gradova i općina (od ukupno 555) lani bilo više tužnih sprovoda nego sretnih rođenja. Tu spada i glavni grad Zagreb.
Prije 135 godina, Gaj je vjerovao da ćemo se »prostraniti«, ali mi ulazimo u se. Kad hrvatske vlasti više ne budu »tvrdo spale«, pa kad ljudima jednom bude dobro, bit će opet i djece. Ali kad će jednom svanuti taj dan, ni Gaj nije precizirao.

2583683

SRIJEDA
Dado Milinović i zbor naturščika

Središnjicu HDZ-a u srijedu je morala čuvati policija. I to ne od nekih nasilju sklonih političkih protivnika, nego od samih HDZ-ovaca. To se još nikad nije dogodilo. Vođa pobune Darko Milinović dotjerao je u Zagreb pet autobusa svojih pristaša iz Like i nogom otvorio vrata sjedišta HDZ-a. Došli su, kaže, tražiti izbore za vodstva HDZ-a Gospića i županije odmah i bez novih odgađanja.

Milinović ponovno želi županiju, a njegov pajdaš Kolić bi grad, kandidature su istaknute, što se čeka?

Ali Plenković »nije bio impresioniran« ni osobom, ni metodama ove jogurt revolucije. Nitko ih četiri sata nije primio. Njegove pedagoške mjere – uvedene raspuštanjem cijele HDZ-ove ekipe nakon afere Plitvice – sigurno nisu zato da bi Milinović i njegova bratija ponovno zasjeli na stara mjesta. Plenković je proglasio druge favorite, njih otvoreno protežira vrh stranke, ličkom šerifu zvijezde više nisu naklonjene.

Zato je doktor Dado pribjegao pobjedničkom spinu kako je od vrha HDZ-a ipak dobio jamstvo da će se izbori za županijski HDZ održati 9. rujna. Spinu jer je taj datum bio utanačen i poznat i prije njegovog desanta s 200 momaka na Trg žrtava fašizma.

Masovka sa zborom naturščika nije, međutim, bila dobra ideja. Plenković je već sutradan najavio stegovne mjere, a politički tajnik Kuščević odmah se izjasnio za izbacivanje Milinovića zbog njegovog »divljačkog ponašanja«. Kako će se priča završiti već se da naslutiti. Dado se može smatrati politički mrtvim, vezao se opet lancima ili ne.

Samo dvojica od 29 članova Predsjedništva, glasali su protiv pokretanja »kaznenog« postupka, jedan je bio sam Milinović. Njemu bi trebalo da Plenković padne, ali to je manje realno nego da će prvo pasti on. A koliko je Milinovićev HDZ Like stvarno spreman za Plenkovićeve promjene, vidjet ćemo uskoro na stranačkim izborima.

z2908d02

ČETVRTAK
Karlovački župan Jelić od kraljevske loze

Gledali smo svojedobno fotografije gradonačelnika Londona Sadiqa Khana kako ide na posao i sam čeka gradski autobus do gradske vijećnice u Queen's Walku.

Pamtimo i za Hrvate potpuno šokantne snimke danske princeze Mary, supruge prijestolonasljednika Frederika od Danske, koja je svoje dvoje sitne djece često sama vozila u vrtić biciklom iz palače Fredensburg, u maloj košari na kotačima. Blizanci, princeza Josephine i princ Vincent, sada imaju sedam godina i sami voze svoje bicikle do škole.

Eh. Funkcija je kod nas karta za kastu povlaštenih i mnogi političari sebe automatski počinju smatrati kraljevskom lozom. Nema tu suzdržanosti, ni štednje, ni osjećaja da je novac poreznih obveznika potreban za važne svrhe, a ne za njihove prohtjeve. Recimo za vrtiće koji ne postoje u146 općina u Hrvatskoj ili za jaslice koje nema čak u 311 naših općina. Ili za asfalt, struju i vodu. A da se o biblioteci i ne govori.

To primitivno rasipništvo gledamo non stop, a najnoviji primjer dolazi iz Karlovca. Tamošnji HDZ-ov župan Damir Jelić dao je iz proračuna 309.000 kuna za luksuzni terenac Renault Koleos, treba mu. Naravno, automobil je morao imati kožne presvlake, grijana sjedala, zatamnjena stakla i druge luksuzne i elegantne dodatke.

Prvi čovjek osam milijunskog Londona, čija ekonomija stvara godišnje šest hrvatskih proračuna, može u autobus. Ali zato na grijanoj telećoj koži mora sjediti župan Jelić, koji je na čelu jedinice sa 130 tisuća žitelja, od kojih je pola totalne sirotinje. Postoji neka gadna zakonitost u svemu tome. Jelda?

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PETAK
Končareve pare u Jakovčićevom džepu

Zbog rusvaja u Uljaniku, stranka Pametno objavila je da izlazi iz liberalne Amsterdamske koalicije koju su počeli stvarati s IDS-om i Glasom. A nije ni čudo.
Stvarno bi bilo teško progutati informacije o Ivanu Jakovčiću, sada počasnom predsjedniku IDS-a i njihovom zastupniku u Vijeću Europe, informacije koje, u svoj njihovoj kompromitantnoj raskoši, šira javnost doznaje tek sada. Kao siva eminencija IDS-a,

Jakovčić je više posljednjih godina bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak sa sjedištem u Helsinkiju, čiji je većinski vlasnik Danko Končar. Od Končara, koji je u IDS-ovoj Puli odabran za strateškog partnera posrnuloj Uljanik grupi, njihov je počasni predsjednik Jakovčić do sada inkasirao stotine i stotine tisuća kuna naknade. S tog platnog spiska izašao je tek prije mjesec dana, kada se vidjelo da Uljanik propada i da će oko protežiranja Danka Končara kao novog suvlasnika pući velika bruka.

– Neprihvatljivo nam je da je Ivan Jakovčić primao novac od firme u vlasništvu Danka Končara jer je to izravan sukob interesa – rekla je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. Naglasila je da »političari moraju biti neupitni borci za opće dobro«, a ne za svoj džep, te da se Pametno gnuša svake »koruptivne politike«.

Dodajmo i mi da bi vrata svake politike morala biti čvrsto zabravljena za mahere poput Nine Jakovčića. No Jakovčić neće plakati ako bude morao otići, lijepo se snašao na sasvim drugom terenu.

1688083

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.