Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Pardon

Komentar SANJA MODRIĆ Bijesne akrobacije Krstičevićevog PR-a

Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2018. u 10:12 2018-12-30T10:12:11+01:00

Ne znam koga je naš ministar obrane angažirao da mu pred hrvatskom javnošću hendla aferu s prodajom izraelskih zrakoplova američke proizvodnje Hrvatskoj, ali taj ili ta bogme je veliki majstor spinanja. Jer uspio je da se ovaj samoevidentni i čini se ireverzibilni poslovni fijasko Damira Krstičevića prikaže u našim vodećim medijima kao njegov uspjeh.

Ovdašnji novinski naslovi tipa »Američki Kongres odobrio prodaju aviona F-16 Hrvatskoj« sugeriraju, naime, da sve ide lijepo i kako treba te da naš domoljubno egzaltirani Krstičević samo čeka da ga pozovu u Izrael kako bi za pola milijarde dolara preuzeo 12 borbenih aviona i kucnuo se šampanjcem s razdraganim premijerom Benjaminom Netaniahuom.

Stvar je, međutim, sasvim i bitno drukčija, doslovno je obrnuta, iako je američki Kongres stvarno »odobrio« prodaju spornih aviona MORH-u. Jer to što su Amerkanci »odobrili« odnosi se na avione kakve ih je proizvela njihova korporacija Lockhead Martin da bi ih SAD kasnije, rabljene, kao vojnu pomoć poklonio Izraelu.

Dakle, američki Kongres nema ništa protiv da Izrael proda te avione Krstičeviću i to je »odobrio«. Ali Kongres nije »odobrio« – odnosno izričito je odbio – da se posao između Hrvatske i Izraela obavi kako su dvije strane zamislile i ugovorile. To jest, Kongres zahtijeva da se ugovoreni avioni prije isporuke hrvatskom kupcu vrate u stanje u kakvom su svojedobno darovani izraelskim vojnim vlastima. To znači da Izrael mora ukloniti sve svoje nadogradnje na tim letjelicama zbog kojih je »gola« varijanta – čiju vrijednost Amerikanci procjenjuju na 135 milijuna dolara – u izraelskoj ponudi skočila na 500 milijuna dolara. A onda naknadne »prilagodbe standardima NATO-a«, na što upućuju Amerikanci u svojoj odluci, smije obaviti isključivo njihov Lockhead Martin, proizvođač kome pripada intelektualno vlasništvo nad tim letjelicama. Naravno, uz određenu, svakako obimnu cijenu za te obimne radove koja je sada nepoznata.

Sve u svemu, Kongres SAD-a stavio je veto na ugovor koji je Krstičević uglavio s Izraelom usprkos tome što su – kako je više puta izjavio ambasador SAD-a u Zagrebu Robert Kohorst – i Hrvatskoj i Izraelu već pune dvije godine poznati uvjeti pod kojima je jedino moguća prodaja Baraka F-16 bilo kome.

I zato se samo u američkim i izraelskim medijima, a od ovdašnjih u Novom listu, može pročitati da je cijeli posao, po svoj prilici, već nepovratno propao i da nema puno šanse da će ga spasiti neko čudo dok se kod nas nastavlja s obmanjivanjem građana, čijih su 500 milijuna dolara Krstičević i Vlada bili spremni iskeširati u ovoj šlampavoj i upitnoj avanturi.

Dok se iz MORH-a i dalje lažljivo spina optimizam u pogledu sretnog nadilaženja »nesporazuma« između SAD-a i Izraela, u izraelskim medijima citiraju se ocjene dužnosnika njihove vlade da je mogućnost dogovora »skoro mrtva« i da je »cijeli dogovor praktički propao«. No, uskoro se i kod nas mora razdaniti pa će se shvatiti da su bijesne akrobacije Krstičevićevog PR-a poslužile samo mazanju očiju hrvatskoj javnosti na temu totalne bruke ministra Krstičevića u ovom »poslu stoljeća«. A hoće li Krstičević zbog te svjetske blamaže podnijeti ostavku, ne treba ni pitati. Jer, naravno, neće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.