Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Aktualac, šuplji paušalac

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2018. u 20:30 2018-09-20T20:30:26+02:00

Svu zjapeću prazninu, bijedu i jad hrvatske političke scene razotkrio je jučerašnji saborski aktualac. Zastupnici se uopće ne pripremaju. Lijeni su, kao ona vrsta faune koja nonstop samo visi sa stabala, pa ne rade. Ne istražuju. Ne uspoređuju. Ne rasijecaju stvari. Ne kontekstualiziraju. Ne barataju čak ni elementarno slikovitim podacima i ne trse se da osiguraju bar minimalnu uvjerljivost svojim tezama iako ih svejedno ispucavaju s nevjerojatnom pompom. Ne poznaju dobra rješenja unutar zakonodavstava i praksi u EU-u da bi ih ovdje iznosili kao prijedloge, uzore i korektive.

Zato im je 90 posto pitanja upravo mizerno, šuplje kao vrbova frula. Zašto ste u koaliciji s korumpiranim Milanom Bandićem (Maras)? Kad ćete, Plenkoviću, prekinuti tu vašu romansu s Pupovcem i SDSS-om (Esih)? Je li vam neugodno što ste odustali od antifašističkih vrijednosti (Beljak)? Zašto ne valja zdravstvo koje vodi Kujundžić (Jovanović)? Hvala vam, hvala, ministre Medved (Reiner). Trlababalan (Bernardić).

Većinu njih sram te je i slušati kao da si im ti pisao natuknice, a oni su onda izašli i sve zabrljali. Nisu u stanju postaviti svoja pitanja tako da bilo koga od građana dirnu u živac. Njihova neanalitička razina ne zadovoljava nikoga, ni polupismene birače, ni ljude koji su vrlo dobro potkovani i obaviješteni, ni zainteresirane, a još manje apatične.

Naši »uvaženi zastupnici«, koje mjesečno plaćamo bar 16.000 kuna plus sva ostala galantna beriva uključujući i povlaštene mirovine, prije aktualca malo bace oko na novine i portale i onda sklepaju svoje bijedne nastupe s kojima će ponosno izaći pred TV kamere da se, navodno, dopadnu publici. Već da malo bolje čitaju barem ono što im pod nos stave novinari, spremili bi se sto puta bolje nego što nam demonstriraju svaki put kad im nadođe ta divna prilika da rešetaju premijera i ministre, da ih prozivaju za greške i da se istaknu. To je što se tiče opozicije. Ustoboče se kao sivonje i onda – ništa. Skineš ih s repertoara malim prstom.

A o članovima HDZ-ovog kluba, klubova koalicijskih partnera vlasti i inokosnim prirepcima što ćeš i govoriti. Oni smatraju da su tu samo zato da bi hvalili i uzdizali fenomenalne uspjehe svoje vlade i da bi se degutantno zahvaljivali ministrima i premijeru na izvrsno obavljenim poslovima i mudrim politikama u interesu građana. Aktualac – paušalac.

Vidimo tu sasušenu jalovost u svim vijestima svaki put kao i sada. Nivo hrvatske politike čine infantilno nadigravanje, doskočice i jeftini kalamburi – za dobar kalambur treba imati bar nešto pameti – pogrde za koje od optužbe nikad ne čujemo ozbiljnu potku i ideološka trvenja ispražnjena od argumenta za bilo što, argumenata koji negdje u svemiru lebde i žare, ali ih treba naći i organizirati. A ovima našima se sve to ne da pa nesklapno iskaču pred mikrofone kao da ih je prije pet minuta probudila tutnjava bagera pod prozorom.
Jah. Toliko su se klali i pregonili oko novog poslovnika Sabora ili kako se ta njihova pravila već zovu, ali što će im, takvima, više prostora nego što ga imaju? Pa dosta im je i minuta da se izraze ovako kako se znaju izražavati i ovako kako se znaju boriti za državu koja će biti bolja za ovaj narod. Dosta, brate, i previše, tako mi brade Prorokove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.