Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Putovanja bez dokaza? I nikome sumnjivo?

Slavko Goldstein kazao je da baš ni na kakva putovanja nije išao, niti je imao pojma o putnim nalozima koji su se za njih pisali / Foto Robert Anić/PIXSELL
Slavko Goldstein kazao je da baš ni na kakva putovanja nije išao, niti je imao pojma o putnim nalozima koji su se za njih pisali / Foto Robert Anić/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2017. u 18:48 2017-02-07T18:48:39+01:00

Milanovićevi savjetnici Slavko Goldstein, Neven Budak i Siniša Petrović već su rekli da baš ni na kakva putovanja nikad nisu išli, niti su imali pojma o putnim nalozima koji su se za njih pisali, a kamoli da su ih potpisivali. Budući da je riječ o uglednim i nekompromitiranim ljudima, koji su za premijera Milanovića, uostalom, radili bez naknade, startam od toga da govore istinu. Netko drugi je, dakle, mažnjavao pare i sada doveo njih u situaciju da se opravdavaju

Valjalo bi da DORH brzo rasvijetli ovaj masni skandal u SDP-u s tih 307.785 kuna dnevnica iz 2015. godine, isplaćivanih iz državnog proračuna na imena trojice tadašnjih Milanovićevih savjetnika. A koliko god glumili nevinašca, izgleda da, u postupku koji je već počeo, ne mogu ostati čisti ni šef Milanovićevog kabineta Tomislav Saucha, a ni ravnatelj Ureda za opće poslove Vlade Zvonko Matasić. Tko zna kome se sve spremaju lisice, ali u redu je i ispravno da, zbog ove krađe javnoga novca usred Vlade, budu osramoćeni i pometeni i arhitekti i izvođači te perfidije, kao i oni s flasterom preko usta. I to što prije.

Milanovićevi savjetnici Slavko Goldstein, Neven Budak i Siniša Petrović već su rekli da baš ni na kakva putovanja nikad nisu išli, niti su imali pojma o putnim nalozima koji su se za njih pisali, a kamoli da su ih potpisivali. Budući da je riječ o uglednim i nekompromitiranim ljudima, koji su za premijera Milanovića, uostalom, radili bez naknade, startam od toga da govore istinu. Netko drugi je, dakle, mažnjavao pare i sada doveo njih u situaciju da se opravdavaju. Trebaju tražiti finu odštetu kad se vidi tko je to bio.

Premda identitet glavnog "mahera" još ne znamo, jasno je već sada da Saucha i Matasić vrdaju braneći se da ništa nisu znali, gradeći se kako su šokirani otkrićem Državne revizije i svaljujući sve na njima (za sada moramo reći: navodno) nepoznatog počinitelja kaznenog djela. A u ovo su svakako upetljani i drugi koji su s prljavim putnim nalozima imali veze s obzirom na njihova radna mjesta. Ali, evo, nisu posumnjali ni oni. Stvarno uvjerljivo.

Pa tko god putuje za posao, zna kako izgleda valjani putni nalog na temelju koga ti se priznaju troškovi. Moraš priložiti karte za prijevoz ili kilometražu i račune za cestarinu ako ti je odobreno da ideš autom. Dostavljaš i službeni račun za hotel, motel, svratište ili privatni smještaj, koji izdaje onaj tko je pružio uslugu. I treće, obračunaju ti se dnevnice po danu, domaći iznos za službeni put u Hrvatskoj, inozemni za inozemstvo. Onda to potpišeš i predaš odgovornoj osobi koja to odobri, također potpiše i na to se udari žig.

E, pa baš me zanima kako bi to sva ta putovanja po inozemstvima mogla proći ispod radara Sauchi, čiji je posao bio da kontrolira i onda odobri putne naloge? Ako Goldstein, Budak i Petrović nisu putovali, meštrija je očito bila falsifikat s lažnim potpisima trojice savjetnika.

Dobro. No to nisi mogao ne vidjeti, i to toliko puta. Jer gdje su računi za avione? Zašto nema računa za hotele? Kako to da se kod Sauche nije pitalo savjetnike gdje su im računi? Zar u Vladi vrijede neka posebna pravila? Gdje je Saucha gledao? Je li uopće gledao? Kako to da podvalu nije primijetio nitko od službenika u Banskim dvorima, kroz čije su ruke godinu dana prolazile te dokumentacijom nepotkrijepljene svinjarije koje bi ti svaki šefić i svaki blagajnik vratio? I kome se, uostalom, na šalteru isplaćivao novac za savjetnike, kad nije njima?

Naprosto ne vjerujem da je u ovoj priči izvedena neka operacija izvan svake mašte. Bit će prije da je suučesnika bilo dosta, moralo ih je biti. Jedan to ne može izvesti. Nadam se da će ih naći. Do jednoga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka