Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Pšenica i Sutjeska

Pšenica i Sutjeska
Pšenica i Sutjeska
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2017. u 15:24 2017-12-28T15:24:39+01:00

Do jučer se uglavnom mislilo da je beznadni Bernardić postao prvi i osnovni problem SDP-a i da on i njegovi kilavi sufleri trebaju otići pa će onda sve krenuti nabolje. Veliku opozciju već ima Bero u SDP-u i razlozi su u dijapazonu proste matematike. SDP tone u propast, dugogodišnji birači dižu ruke. HDZ-u fali još pet posto da ih tuče točno za duplo

Nakon što se, u povodu Božića, predsjednik SDP-a Davor Bernardić onako nevjerojatno istaknuo gurajući vrećice pšenice u ruke zabezeknutim prolaznicima u Zagrebu, stranka završava godinu s još jednom prijelomnom inicijativom.

Evo Ranko Ostojić poslao je pismo predsjedniku Sabora u kojem traži da se ta institucija proglasi visokim pokroviteljem obilježavanja – bitke na Sutjesci. Bernardićevog glavnog protukandidata na lanjskim izborima za predsjednika stranke danas intenzivno okupiraju promišljanja o antifašističkoj bitki, koja se 1943. godine vojevala na današnjem teritoriju BiH jer je u njoj poginulo nekoliko tisuća hrvatskih partizana. Od svega drugoga što nam visi nad glavom, baš to, kao da ga nadahnjuje Hasanbegović.

Sekvence o ta dva nova, prijesna burekčića iz devastirane kuhinjice na Iblerovom trgu samo podcrtavaju koliko je SDP sam sebe obesmislio, ispraznio se od svih suvislih sadržaja i u hodu se pretvorio u karikaturu. Pšenica i Sutjeska prije 75 godina. Važno, slasno i politički cool, nema što.

Pa nije nikakvo svjetsko čudo da je SDP pao po popularnosti na 18,9 posto i da ih Sinčić i Pernar, sa svojih 12,4 posto, već opasno drže za rogove. Kome je do pšenice, eto je za dvije kune u Sparu, kome je do Bitke na Sutjeski, ima Klasik TV. Nikome za to ne treba SDP, ni njegovi zastupnici, ni njihove populističke dosjetke, niti im se diše ustajali zrak koji struji s njihovih stranačkih sastanaka.

No, nije ipak ni ovo sa Sutjeskom sasvim zaludu. Jer, čuvši za što se tako marno naumio založiti Ranko Ostojić u osvit 2018. godine, javnost je ipak dobila jednu važnu političku informaciju. Koju, pobogu? Pa ovu.

Do jučer se uglavnom mislilo da je beznadni Bernardić postao prvi i osnovni problem SDP-a i da on i njegovi kilavi sufleri trebaju otići pa će onda sve krenuti nabolje. Veliku opozciju već ima Bero u SDP-u i razlozi su u dijapazonu proste matematike. SDP tone u propast, dugogodišnji birači dižu ruke. HDZ-u fali još pet posto da ih tuče točno za duplo. Kako i ne bi, kad su im politike prazan skup floskula koje samo nerviraju lijevu javnost. Kad mjesecima i mjesecima nisu u stanju napisati ni vlastiti program. Kad je na terenu apatija, a središnjca glavinja bespućima politike kao ovca bez glave.

Ali glavna stvar je u tome da zapravo više ne treba imati velikih iluzija, niti da bi izbori u SDP-u značili ozbiljan povratak socijaldemokracije na političku scenu. Nije tamo ostao ni kamen na kamenu. Kako? Pa jedan od predvodnika Bernardiću suprotstavljane frakcije upravo je Ranko Ostojić. A on se, kako vidimo, opsjeda Sutjeskom. Pa kakva je onda razlika, molim lijepo, između njega i Bernardića, odnosno između sadašnjeg SDP-ovog establišmenta i aspiranata na njihove funkcije koji ovima pušu za vratom? Ja je, pardon, ne vidim.

Imaju li, naime, nešto ozbiljno propagirati, predlagati i javno braniti istaknute figure ove ljevice o bilo kojem današnjem problemu Hrvatske? Pogotovo u situaciji kad HDZ samo opušteno pluta na mirnom moru, koje mu je direktno omogućio faktični krah glavne opozicijske stranke, i bježi od svih nužnih reformi kao da ih traže sami bedaci. Ne treba se zavaravati da SDP trese sukob koncepcija, borba za vlast je to i ništa dalje od toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.