Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
15. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Prostota je kao djetelina

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2011. u 14:25 2011-10-25T14:25:33+02:00

Ako smo mislili da prostota negdje prirodno sama stane jer postoje te čvrste granitne brane i sadrene katarakte preko kojih neće moći prijeći, sada se bojim da smo jako pogriješili

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer je otrgnuo fotoaparat djevojci koja sudjeluje u studentskoj blokadi zbog naplate školarina. Studentica je snimala događaje ispred fakultetske zgrade, znači na javnom mjestu. Dekan Boras u tome ju je spriječio silom. 

    Ovo shvaćam bolno i osobno. Ovo bi svi normalni građani Hrvatske morali shvatiti bolno i osobno. Kakvo je ovo doba? Kakvi su ovo ljudi? Kakva je to akademska ustanova? 

    Kad sam ja studirala na Filozofskom fakultetu, naši profesori bili su gospoda. I dandanas – a prošlo je toliko godina od moje diplome – za mene bi bio najveći kompliment kad bi nekli od njih rekli da dobro radim svoj posao i da sam čestit čovjek. Profesori Solar, Tomasović, Peleš, Kravar, pokojni Peterlić i mnogi, mnogi drugi za nas su bili uzor ne samo po znanju i spremnosti da se svako znanje propituje, nego po uljudnosti, taktu, finoći, skromnosti, lijepom smislu za humor i osjećaju za mjeru.    

 
    Sada se dekan na Filozofiji – doktor i profesor koji predstavlja fakultet, sve svoje kolege i studente – ponaša kao grubijan i kao prostak. Što se to dogodilo u Hrvatskoj? Kome može biti uzor dekan Boras koji nasilnički otimlje stvar iz ruku budućoj akademskoj građanki koja kod njega studira? Tko bi se ugledao u dekana kojemu uopće padne na pamet da će se poslužiti divljaštvom i koji se od divljaštva ne umije suzdržati? 

    Tko bi više od pišljiva boba poštivao dekana koji je nekidan studentima obećao da neće morati platiti školarinu, a drugo jutro je naplaćuje? 

    Zar je, napokon, ispravno da dekan bude netko tko će se okrenuti protiv svojih studenata kad od vlasti traže samo to da se njihove školarine financiraju iz budžeta, koji su obavezni puniti i pune njihovi roditelji, u državi koja siše najveće poreze i davanja? 

    Društvena kriza je očito došla do samoga dna kad će nam prvak jednog starog i nekad uglednog humanističkog fakulteta priuštiti odbojnu scenu upotrebe fizičke sile protiv neke male studentice, djeteta koje je, kao i njeni kolege, ponosno upisalo Filozofiju da dobiju poduku iz gradiva, ali i iz ljudskosti, općeg dobra i akademskih manira.    

    Na prljave metode i prljavi jezik ulice polako smo se navikavali gledajući politiku, bahate profitere u gospodarstvu, gmazove iz tajnih financijskih pogodbi, kneževe korupcije, sirove bogataše koji su iz opanaka ušli u »bmw« i pripadnike hrvatske turbofolk elite koji poziraju u žutim časopisima. Pristojan svijet smatrao je to društvenim dnom i okretao glavu prema ljepšim stvarima vjerujući da će to proći i da će prave vrijednosti ipak nadvladati. 

    No, prostota se očito širi kao djetelina. 

    Ako smo mislili da prostota negdje prirodno sama stane jer postoje te čvrste granitne brane i sadrene katarakte preko kojih neće moći prijeći, sada se bojim da smo jako pogriješili. Svaki dan odnekud iznova bljesne njeno iscereno lice da nas opomene kako se ni u što više ne smiješ zakleti. Uostalom, kad je kod nas zakonito da izborne liste nosi bjegunac Branimir Glavaš, osuđenik za krvave ratne zločine, može i dekan Filozofskog fakulteta skakati na studente i otimati im objektive.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.