Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 28° 1
20. lipnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

Preuzimanje odgovornosti

Francois Hollande / Foto REUTERS
Francois Hollande / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2012. u 14:45 2012-08-21T14:45:09+02:00

Nitko bez otpora neće dati ono što ima i misli da mu pripada. Isto je u Francuskoj kao i kod nas. No, za razliku od Hrvatske, gdje svaka promjena ide na kapaljku, sporo i sa strahom, njihova je vlast potpuno preuzela odgovornost, bez obzira na političku cijenu. Tamo se zato stvari pokreću, a kod nas stoje.

Znatne porezne olakšice pripast će svim bankama u njegovoj državi koje ulažu kapital u domaću ekonomiju. S druge strane, špekulativna aktivnost banaka, koje baziraju prihod na financijskim transakcijama, bit će snažno destimulirana povećanim porezima. 

   Godišnji porez za najbogatije obitelji u njegovoj zemlji, a to su one čiji članovi budu zaradili više od točno utvrđenog cenzusa, povećat se za 75 posto u odnosu na dosad važeće stope. 

   Cijenu rada državnih službenika snizio je za 25 posto, a najveće plaće rukovodećeg kadra u državnim službama smanjio je za čak 40 posto. Za 33 posto srezao je plaće i zastupnicima u parlamentu. 

   Menadžerima svih tvrtki u vlasništvu države ukinuo je službena vozila, a oduzeo je i prodao na aukciji ona koja su bila rezervirana za državne funkcionere u Vladi, ministarstvima i drugim tijelima vlasti. Učinio je to jer smatra da ti sretnici, koji su za svoj rad još uvijek natprosječno plaćeni, u ovoj krizi mogu i trebaju sami sebi kupiti automobile.

   Vlada njegove države morala se odreći svih vladinih novina, izdavačkih kuća i fondacija jer je on tu vrstu rashoda ukinuo. Bez ogromnih državnih dotacija koje je trošila za financiranje privatnih škola i fakulteta ostala je i Katolička crkva. 

  Sve ovo prepisujem s portala Buka iz BiH, gdje su kolege pobrojile niz drastičnih antikriznih poteza na koje se, u kratko vrijeme otkako je stupio na dužnost, odvažio jedan novi europski državnik. On je francuski predsjednik Francois Hollande. Uz uvođenje tih mjera, francuska je javnost dobila precizne informacije o tome koliko će se novca uštedjeti u kojoj kategoriji i za što će točno te svote biti potrošene. 

   Dio, dakle, ide za otvaranje novih znanstvenih instituta za moderne tehnologije, dio za točno navedeni broj novih radnih mjesta nastavnika i profesora u javnom školstvu, dio za izgradnju infrastrukture u zapuštenim predgrađima, dio za podizanje točno određenog broja dječjih vrtića i osnovnih škola, dio za socijalne i populacijske mjere, i tako dalje. 

   Zahvaljujući ovakvim hrabrim, iako za mnoge kontroverznim potezima, francusko društvo imat će na raspolaganju milijarde novog novca koji će se pojaviti u kasi potpuno mimo dosadašnje logike državnog proračuna. 

  S obzirom na rasprave koje se svo ovo vrijeme vode u Hrvatskoj oko toga može li naša Vlada brže i hrabrije uvoditi antikrizne mjere, kakve te mjere trebaju biti i kakve uopće smiju biti, ovo što Hollande radi izgleda kao neko čudo političke fantastike. Jer, kod nas sam spomen bilo koje od sličnih mjera odmah izaziva organizirani medijski protuudar u kojem predlagatelji bivaju čašćeni najomraženijim ideološkim epitetima ili se njihov se obraz i znanje vješaju na stup srama. 

   No tako će uvijek biti. Nitko bez otpora neće dati ono što ima i misli da mu pripada. Isto je u Francuskoj kao i kod nas. No, za razliku od Hrvatske, gdje svaka promjena ide na kapaljku, sporo i sa strahom, njihova je vlast potpuno preuzela odgovornost, bez obzira na političku cijenu. Tamo se zato stvari pokreću, a kod nas stoje. O tome je nešto jučer rekao i Damir Polančec govoreći o vladavini HDZ-a. Ali HDZ više nije na vlasti, a može li tko zamisliti da se, na primjer, rebne porez tranzicijskim bogatašima? Ili bankama? Ili da se uzmu dotacije Crkvi? 

   Sumnjam.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka