Ponedjeljak, 8. veljače 2016.
Komentar Sanje Modrić

Preuzimanje odgovornosti

Francois Hollande / Foto REUTERS
Francois Hollande / Foto REUTERS
Autor: Sanja Modrić
Objavljeno: 21. kolovoza 2012. u 14:45

Nitko bez otpora neće dati ono što ima i misli da mu pripada. Isto je u Francuskoj kao i kod nas. No, za razliku od Hrvatske, gdje svaka promjena ide na kapaljku, sporo i sa strahom, njihova je vlast potpuno preuzela odgovornost, bez obzira na političku cijenu. Tamo se zato stvari pokreću, a kod nas stoje.

Z natne porezne olakšice pripast će svim bankama u njegovoj državi koje ulažu kapital u domaću ekonomiju. S druge strane, špekulativna aktivnost banaka, koje baziraju prihod na financijskim transakcijama, bit će snažno destimulirana povećanim porezima. 

   Godišnji porez za najbogatije obitelji u njegovoj zemlji, a to su one čiji članovi budu zaradili više od točno utvrđenog cenzusa, povećat se za 75 posto u odnosu na dosad važeće stope. 

   Cijenu rada državnih službenika snizio je za 25 posto, a najveće plaće rukovodećeg kadra u državnim službama smanjio je za čak 40 posto. Za 33 posto srezao je plaće i zastupnicima u parlamentu. 

   Menadžerima svih tvrtki u vlasništvu države ukinuo je službena vozila, a oduzeo je i prodao na aukciji ona koja su bila rezervirana za državne funkcionere u Vladi, ministarstvima i drugim tijelima vlasti. Učinio je to jer smatra da ti sretnici, koji su za svoj rad još uvijek natprosječno plaćeni, u ovoj krizi mogu i trebaju sami sebi kupiti automobile.

   Vlada njegove države morala se odreći svih vladinih novina, izdavačkih kuća i fondacija jer je on tu vrstu rashoda ukinuo. Bez ogromnih državnih dotacija koje je trošila za financiranje privatnih škola i fakulteta ostala je i Katolička crkva. 

  S ve ovo prepisujem s portala Buka iz BiH, gdje su kolege pobrojile niz drastičnih antikriznih poteza na koje se, u kratko vrijeme otkako je stupio na dužnost, odvažio jedan novi europski državnik. On je francuski predsjednik Francois Hollande. Uz uvođenje tih mjera, francuska je javnost dobila precizne informacije o tome koliko će se novca uštedjeti u kojoj kategoriji i za što će točno te svote biti potrošene. 

   Dio, dakle, ide za otvaranje novih znanstvenih instituta za moderne tehnologije, dio za točno navedeni broj novih radnih mjesta nastavnika i profesora u javnom školstvu, dio za izgradnju infrastrukture u zapuštenim predgrađima, dio za podizanje točno određenog broja dječjih vrtića i osnovnih škola, dio za socijalne i populacijske mjere, i tako dalje. 

   Zahvaljujući ovakvim hrabrim, iako za mnoge kontroverznim potezima, francusko društvo imat će na raspolaganju milijarde novog novca koji će se pojaviti u kasi potpuno mimo dosadašnje logike državnog proračuna. 

  S  obzirom na rasprave koje se svo ovo vrijeme vode u Hrvatskoj oko toga može li naša Vlada brže i hrabrije uvoditi antikrizne mjere, kakve te mjere trebaju biti i kakve uopće smiju biti, ovo što Hollande radi izgleda kao neko čudo političke fantastike. Jer, kod nas sam spomen bilo koje od sličnih mjera odmah izaziva organizirani medijski protuudar u kojem predlagatelji bivaju čašćeni najomraženijim ideološkim epitetima ili se njihov se obraz i znanje vješaju na stup srama. 

   No tako će uvijek biti. Nitko bez otpora neće dati ono što ima i misli da mu pripada. Isto je u Francuskoj kao i kod nas. No, za razliku od Hrvatske, gdje svaka promjena ide na kapaljku, sporo i sa strahom, njihova je vlast potpuno preuzela odgovornost, bez obzira na političku cijenu. Tamo se zato stvari pokreću, a kod nas stoje. O tome je nešto jučer rekao i Damir Polančec govoreći o vladavini HDZ-a. Ali HDZ više nije na vlasti, a može li tko zamisliti da se, na primjer, rebne porez tranzicijskim bogatašima? Ili bankama? Ili da se uzmu dotacije Crkvi? 

   Sumnjam.

Komentari

13
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Dean.Voris
  Dean.Voris   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 16:01

  Portal Buka se malo zaigrao sa brojevima a nasa vrla novinarka uzela podatke zdravo za gotovo :-) Pola iznesenih podataka je krivo.
  Npr. dio koj se tice oporezivanja "najbogatijih". Iznos se vec zna, to je 1 milijun €. Nece se porez povecati 75% u odnosu na sadasnju stopu nego ce iznositi 75%. Inace bi porez mogao nadmasiti primanja, je li tako :-)?
  Kriva je informacija da su ukinuli sluzbene automobile. Ima jos toga ...
  Kakva je sad situacija u Fr? Svi koji imaju nesto para gledaju kako ce zbrisat, Sangaj im je vec ponudio utociste. Uglavnom, Hollande je cak i sam priznao da se malo zaletio... Naravno, ta informacija nije bila n aportalu Buka pa nasa novinarka nije to uspjela saznati.

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 8:10

  Vrlo rado bi oni rebnuli porez tranzicijskim bogatašima, ali tamo ima Vrhovnika, Štokića, Franolića...
  Bankama? Ne bi ih mogli ni prodati da strancima nisu obećali veliki profit. Kako sada dirati u njega?
  Crkvi? Dotacije su cijena za priznanje Hrvatske od strane Vatikana. Mogli smo biti i bez tog priznanja.
  Nemam ništa protiv da vjernici daju i cijeli svoj dohodak Crkvi. Dapače!
  Ali zašto ja koji nisam vjernik?

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 12:13

   MTrošelj. Poanta je da i ova kao i prošla Vlada sve radi u Tvoje ime, kao i u ime svih građana Hrvatske. Ovo je parlamentarna demokracija, a nije anarhija, pa bi ja dao, a Ti ne bi ili obrnuto.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 11:47

   Pa što bi ti ovo trebalo značiti?
   Da li ti misliš da da je u redu da to netko radi u moje ime?

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 11:16

   M.Trošelj. Nisi vjernik, vidi vraga, a daješ crkvi. Nisi ni član stotinama udruga a daješ im novac?

 • bad company
  bad company   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 8:03

  Čabrijan... da je baš htjela opaliti po Crkvi, onda je ovo samo ubod komarca. Pa ima toliko "materijala" da se Crkvi pokaže gdje joj je po Ustavu RH mjesto u sekularnoj državi. U ovom se slučaju autorica zadržala samo na onome što je tema njenog teksta, a to su državni rashodi među kojima ono što Crkva dobiva transparentno, ali ima i onaj, ne zaboravi, netransparentni dio, jednostavno "bode oči". Nikakvi ateizmi, nikakvi hropci, samo gole činjenice svidilo se to tebi ili ne.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 12:40

   F.Čabrijan, cijenim primamljivu ponudu. Ispunjavam sve uvjete.
   Zapazio sam tvoje napise i zaključio sam da se u većini stavova slažemo, osim u dva, tri.
   Te razlike se mogu ublažiti međusobnom tolerancijom i vjerom da je sve napisano u dobroj namjeri. Hoćeš nećeš, svi mi nastojimo utjecati na druge i ako u tome nismo isključivi, ne koristimo uvrede i psovke, ova razmjena mišljenja može biti na obostranu korist.
   Jasno je da ovo sa psovkama i uvredama nije upućeno tebi.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 12:18

   M.Trošelj. Ako voliš more te dobro pojest i popit i drugarčina si ja bi te jednom odveo svojim brodom do Gologa, da vidiš što je tzv. komunizam bio, iako su tragovi pobrisani i devastirani.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 11:52

   @F.Čabrijan,
   mene bi vjerovatno na Goli otok.
   Da li te to podsjeća na nešto?

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 11:20

   Oni koji su pisali Ustav, svi od reda su bili članovi Partije, da bi iza1990. zauzeli prve redove u Crkvi. Od tuda i ova njihova podvala većini građana Hrvatske koji se izjašnavaju da su vjernici.Da sam ja bio predsjednik države s ovlastima prvog Predsjednika, Hrvatska ne bi bila sekularna država.

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 22. kolovoza 2012. u 6:07

  Što je novinarko? Završna riječ-udarac Crkvi? Cijeli članak da bi se strelica odapela Crkvi? Agresivni ateizam kao zadnji hropac? Koliko ono 3.500 ljudi je zaposlila ova vlast u vlast. Što pak Oni rade koji su tamo ranije zaposleni?

 • Dorn
  Dorn   Objavljeno: 21. kolovoza 2012. u 23:10

  Prekrasno. Tako se radi u zemlji gdje politicari imaju hrabrosti, obraza i osjecaj odgovornosti.

 • critical tinkerer
  critical tinkerer   Objavljeno: 21. kolovoza 2012. u 19:32

  To što Hollande radi nije ništa novo, sve je to istinski populizam koji je FDR radio i koji je država dužna raditi za svoj narod. Kad je FDR tako radio onda je postao jedini US predsjednik izabran 4 puta i nakon toga su preplašeni republikanci izglasali zakon kojim je dozvoljeno samo dva mandata. Kad se tako radi ne može se očekivati velikodušne kampanjske kontribucije ali se zasigurno dobijaju dugogodišnji glasovi naroda.