Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
'Pardon' Sanje Modrić

kolumna Plenkovićevo plitko oranje

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2017. u 12:02 2017-12-30T12:02:40+01:00

Poduzetnike obrtnike, koji ni ovrhama ne mogu naplatiti svoja potraživanja, također matira Sustav. Meštri koji su izučili tajne kriminalnog poslovanja dobro znaju kako izbjeći plaćanja vjerovnicima. Zatvoriš tvrtku, prebaciš posao na sina u novootvorenom biznisu, i pjevaj. Dugovanje prekriženo.

Ramljakova izvanredna uprava morala je tražiti od suda da blokira imovinu i svim Todorićevim suosumnjičenicima u aferi Agrokor. I to su dobili, ali neki su već spasili dio imetka tako da su nekretnine i novac ili poklonili ženama, djeci i drugima, ili su imovinu prodali. Stara i poznata stvar. Damir Kuštrak, koji pije kavu s ministricom Martinom Dalić, a Ramljak ga je ostavio da s njim radi u novom Agrokoru iako je jedan od Todorićevih osumnjičenih, već je prepisao svoje tri nekretnine na treće osobe. Sud se, dakle, oko toga može slikati. Deal Tomislava Lučića bio je da prebaci drugome svojih 100.000 obveznica. I Ljerka Puljić potpisala je na vrijeme darovnicu za jednu nekretninu.

Zašto bankovni računi, kuće, zemljišta, dionice i jahte osumnjičenicima nisu automatski blokirani onoga trenutka kad je pokrenuta istraga, to treba pitati ovaj neuređeni Sustav.

Poduzetnike obrtnike, koji ni ovrhama ne mogu naplatiti svoja potraživanja, također matira Sustav. Meštri koji su izučili tajne kriminalnog poslovanja dobro znaju kako izbjeći plaćanja vjerovnicima. Zatvoriš tvrtku, prebaciš posao na sina u novootvorenom biznisu, i pjevaj. Dugovanje prekriženo.

No, reformi koje bi prekinule uspjeh ovakvih malverzacija i kojima bi država zaštitila svoje građane i imovinu od predatora – u Vladinim najavama za sljedeću godinu nema. Nešto tako elementarno za svako društvo, kao što je čvrsto jamstvo Sustava da ćeš svoj novac dobiti natrag od onoga tko ti je dužan, to jest da će ti svi računi biti plaćeni, nije ušlo u novogodišnja razmatranje naših vlasti.

U blagdanskim intervjuima, Andrej Plenković servirao je javnosti nekoliko pomopoznih općenitosti o »šest dubokih reformi« koje će Vlada lansirati u 2018. godini. Ne lomeći se oko suvišnih detalja, premijer je impresionistički nabacio mjesta velikog preokreta, to su pravosuđe, uprava, zdravstvo, mirovinski sustav, obrazovanje i »poslovno okruženje«. Ali to što smo pregazili zimski solsticij generalno izgubljene 2017. godine, pa se, već po prirodnom ritmu stvari, uzdamo u buđenja majčice zemlje, društva i politike, teško može suncem obasjati sadržajnu prazninu koja se otvorila iza premijerove taktike plasiranja grandioznih obećanja.

Jer, rasuti teret tehničkih novotarija i sitnih pomjeranja, koje su, poslije Plenkovića, novinarima specificirali Vladini ministri žarom velikih reformatora, pod dubinske reforme neće moći prodati ni Krešimir Macan, novi PR-majstor u Banskim dvorima. Kujundžić će, naime, zdravstvo reformirati »financijskom stablizacijom«. Ministrica Divjak uvalit će pilot kurikularne reforme u »tri do pet posto škola«.

Pravosuđe će nas, među ostalim, usrećiti Zakonom o pravosudnoj akademiji. Ministar rada Pavić požurit će izjednačavanje radnog staža za muškarce i žene, koje je ionako već nekoliko godina u tijeku. U upravi, kod Lovre Kuščevića, »racionalizirat« će se, »decentralizirati i digitalizirati«, nešto preslagivati oko inspekcija, bolje će se nagrađivati uspješni službenici. Ministrica Dalić (opet!) izrađuje akcijski plan rasterećenja gospodarstva od administrativnih i paraporeznih davanja i lansira novi web portal.

To nisu duboke reforme, nego plitko oranje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.