Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Plenković je danas trebao biti u Rijeci

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2017. u 12:24 2017-02-23T12:24:00+01:00

Pod naslovom "Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranje SAO Krajine u Rijeci", ultradesničarski portal Dnevno.hr konspirira o navodnom proglasu anonimnih "akademskih građana Rijeke". Autor pamfleta poziva da se osujeti "plansko zaposjedanje institucija u Rijeci nositelja velikosrpske ideologije", te pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u "akademsku SAO Krajinu"

Ne vjerujem da je premijer Plenković sada u autu i vozi se u Rijeku. A trebao bi.

Pod naslovom "Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranje SAO Krajine u Rijeci", ultradesničarski portal Dnevno.hr konspirira o navodnom proglasu anonimnih "akademskih građana Rijeke". Autor pamfleta poziva da se osujeti "plansko zaposjedanje institucija u Rijeci nositelja velikosrpske ideologije", te pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u "akademsku SAO Krajinu".

Povod za tu šovinističku gadariju, koja poimenice gura pred nišan nekoliko uznemirenih profesora srpske nacionalnosti, nađen je u vijesti da će se u Rijeci zaposliti sin Milorada Pupovca, čija je stranka koalicijski partner u Plenkovićevoj Vladi.

Ali, budimo načistu, povod i mladi Pupovac ovdje su potpuno nevažni jer povod bi bio bilo što drugo da nisu našli tog dečka, Pupovca, koji je doktorirao u Berlinu. Ultradesnica bez zadrške juriša na arkadiju »zajedništva«, kojim se, sa svog zlatnog oblaka na Pantovčaku, hvali Kolinda Grabar-Kitarović, i na Plenkovićevu novu društvenu finoću. Talibani neprekidno smišljaju originalne manevre da zagade ovo društvo. I to čine u takvom obimu upravo zato što im može biti.

Ali Plenkovića i opet nema na mjestu zločina da kaže kako to neće ići, kao što prvi ljudi u državi ni ranije nisu reagirali onako kako politika treba, kad hoće, jasno stati u obranu ustavnih vrijednosti i poručiti ekstremističkim provokatorima i javnosti kako neće dopustiti da se društvo pretvori u ruglo. Premijer je zato danas trebao doći u Rijeku, sastati se pred kamerama s ljudima sa Sveučilišta, uključujući baš one koji su sramotno napadnuti u ovoj novoj »bombaškoj« akciji, i poručiti svima i svakome da Vlada osuđuje ovakve svinjarije i da ih smatra protuhrvatskim činom. Tako se to radi, a ne mlakim birokratskim priopćenjima koja služe samo zato da ih se, u slučaju nedao bog, može pokazati kakvom stranom dužnosniku koji ovamo dođe njuškati o demokratičnosti vlasti i o ljudskim pravima.

Nekidan je u dubrovačkom restoranu napadnut oskarovac Jamie Foxx jer je – »crnčuga«. Srećom, policija je odmah uhvatila nasilnika. Čim je za to čula, predsjednica države trebala je pozvati slavnoga glumca, »crnčugu«, da bude dragi gost u njezinom uredu. To bi bila poruka svima. Idioti zaluđeni mržnjom postoje svuda, ali njihovo ponašanje mora se označiti kao tumor. Predsjednici, međutim, takav pedagoški tip djelovanja u korist normalizacije nije pao na pamet. Zabavljena je svojim šarenim haljinama.

Kad god netko bude napadnut s motivima kojih se pristojna osoba i pristojna država srame, ministri, župani i gradonačelnici morali bi se istog časa osobno nacrtati da daju podršku žrtvama i čvrsto dignu glas protiv zla. Bila bi jaka gesta da su Plenković, Kolinda ili netko drugi tako važan posjetili u bolnici ljude koji su prošlog vikenda ozlijeđeni u napadu suzavcem na gay klub ili da su nekome od njih otišli doma s tetrapakom soka. To bi bila politika. Jednostavna i efektna. Ali oni emitiraju flah priopćenja. Mržnju, uostalom, ne vide i ne čuju čak ni kad se uglas skandira na tribinama, a oni sjede među navijačima. Pa neka se onda ne čude kad se zaključi da nisu pasivni zato što su naprosto nevješti, nego zbog stava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu