Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Pas i Mačka, kome to treba?

Foto D. KOVAČEVIĆ
Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2018. u 17:49 2018-03-10T17:49:26+01:00

Kao netko tko nije glasao ni za jednu od sastavnica sadašnje vladajuće koalicije, a svakako ne za HDZ, iz koga dolaze i premijer, i predsjednik Sabora, i predsjednica Republike, moram reći da me nimalo ne vesele ova podbadanja između Kolinde Grabar-Kitarović i Plenkovića.

Ova zemlja je u gadnom sosu – brojke su tu – i čelnici dviju grana vlasti morale bi surađivati kao ludi umjesto da se kolju gdje stignu. To bi, u ovom neredu, barem davalo osjećaj nekog reda.

Čitamo ovih dana gostujućeg novinskog komentatora koji smatra kako ovoliko mnoštvo građana na sva usta kritizira stanje u državi jer ovu svoju zemlju naprosto iracionalno mrze. Neobična je to teza, da ne kažem, kao Mile Kekin, posve glupa. No, eto ovakvim misliocima novog izvještaja Europske komisije o Hrvatskoj, pa će možda uvidjeti zbog čega su ljudi ogorčeni, zbog čega vrh popularnosti zauzima Nitko i zašto se iseljavaju u tisućama.

Ali ostavimo takve analize o ljubavi i mržnji za muzej pokidanih veza, pokidanih s pameću.

Svakako, odnosi između Vlade i Pantovčaka sve su gori. Kod predsjednice se ustalila taktika da se, kad god može, s paušalnim dociranjem očeše o premijera jer njegova Vlada ne radi kako valja. Predsjednik Vlade dosad joj je pred kamerama uvijek odgovarao hladnim tonom neizgovorenog omalovažavanja. Poruka je, otprilike, neka ona samo priča, jedino to i zna, ja vodim državu, a ona se naslikava naokolo i izigrava veliku facu? Sve ovo vrijeme, na Kolindina prigovaranja zbog mlakih demografskih mjera, iseljavanja ili kolapsa reformi, Plenković se kontrolirao u stadiju hladnog usijanja, a jučer je pokazao i zube.

Očito ga je posebno ubolo što se predsjednica države tako spremno požurila »supotpisati« cijeli paket neuvijenih prigovora iz Bruxellesa na račun Vlade, pa ju je prvi put otvoreno optužio da se javno razmeće suosjećanjima s narodom zbog svoje popularnosti. Izjavio je da njene kritike nije »nešto pretjerano doživio«. Mi se u Vladi svaki dan suočavamo s problemima, a predsjednica se, siguran sam, priprema za kampanju, otrovno joj je uzvratio Plenković.

Ima tu puno istine s njom, ali ne može se reći da Kolinda ne pogodi ravno u metu. Okej, to nije teško, meta ima koliko hoćeš, a građani su s razlogom nezadovoljni i dobro primaju kad im se da za pravo. Naravno, da predsjednica manje kalkulira, mogla je u četvrtak doći na marš za ženska prava, tamo bi joj bilo mjesto, ali nije došla. Mogao je i Plenković od izbora pokazati da je sposobniji i hrabriji pa ne bi dobivao ovolike packe iz naše nad-države EU.

Ali, bilo kako već jest, krajnje je bolesno držati ionako živčanu javnost u situaciji da stalno svjedoči njihovim egotriperskim prepucavanjima. Premijeru s njegove strane, a predsjednici države s njezine, izbori su povjerili upravljanje određenim procesima i sustavima u Hrvatskoj. Njihova suradnja nije stvar njihove slobodne volje, nego je to obaveza. Ona bi bila znak odgovornosti, a svakako i elementarne pristojnost prema građanima, za koje oboje rade i koji ih plaćaju od svoje sirotinje. Ne trebaju nijednoj zemlji Pas i Mačka koji sikću jedno na drugo. Stanovništvu od toga nije ništa bolje, samo ga hvata dodatni strah da je ovdje sve otišlo dođavola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.