Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
22. studenoga 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Pa Ramljak je mogao i ostati

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2018. u 16:05 2018-03-01T16:05:38+01:00

Sadašnji povjerenik Fabris Peruško pojavio se u Tisku, jednoj od kompanija u sastavu Agrokora, u svibnju prošle godine na mjestu člana Uprave zaduženog za restrukturiranje. Na toj funkciji, Peruško je stao iza opasne i pokeraške odluke Ramljakove uprave da se za nove kredite založi SVA imovina Tiska (kao i imovina drugih kompanija u koncernu, uključujući i pečat).

Sada kada je premijer napokon porodio povjerenika za Agrokor i njegovu zamjenicu, a sud ih je ekspresno potvrdio, možemo slobodno reći samo ovo: Ramljak je baš mogao i ostati. U svjetlu novonastalih okolnosti, za njegovu smjenu nije bilo potrebe, niti ona ima ikakvoga smisla i u jednom segmentu priče o zatvaranju problema Agrokor. Vlada je tri tjedna gnjavila s Ramljakom kompletnu javnost, a na koncu će sve ostati isto kao što je i bilo, mnogo buke, a ni oko čega.

Oboje svojih nasljednika zaposlio je, naime, u Agrokoru upravo Ramljak nakon otvaranja procesa izvanredne uprave. Sadašnji povjerenik Fabris Peruško pojavio se u Tisku, jednoj od kompanija u sastavu Agrokora, u svibnju prošle godine na mjestu člana Uprave zaduženog za restrukturiranje. Na toj funkciji, Peruško je stao iza opasne i pokeraške odluke Ramljakove uprave da se za nove kredite založi SVA imovina Tiska (kao i imovina drugih kompanija u koncernu, uključujući i pečat).

Iz Ramljakove aktentaške ispala je i Peruškova zamjenica Irena Weber. U investicijskoj banci CAIB svojedobno je bila pomoćnica predsjednika Uprave, a šef joj je bio – Ante Ramljak. U travnju prošle godine, s mjesta u turskoj Kent banci, prešla je u Agrokor na Ramljakov poziv.

Budući da je premijer supstituirao Ramljaka s dvoje ljudi koje je u post-todorićev Agrokor doveo upravo Ramljak, da ga, s njime na čelu, »spašavaju« na njegov način, jasno je da je će nova uprava biti samo ekstenzija Ramljakove politike. Na povjerenikovo mjesto sjedaju povjerenikovi povjerenici.

Uostalom, Fabris Peruško već je na samom predstavljanju, rame uz rame s Plenkovićem, izjavio kako ne vidi nikakvih spornih momenata u Ramljakovim potezima. Kazao je također kako ne nalazi razloga da nova izvanredna uprava mijenja glavnog savjetnika za restrukturiranje, konzultantsku kuću AlixPartners, koju je odabrao Ramljak i koja je onda uzela na ugovore njegove prijatelje i bliske poslovne partnere.

Dakle, ni tu neće biti nikakve promjene iako je Ante Ramljak odletio upravo zbog savjetnika. Skupe i za njih dosad nedostižne gaže pod okriljem AlixPertnersa osigurao je Texo Menagementu i Alteri, tvrtkama s kojima je tijesno povezan. Vlada je zauzela stav da je to bilo netransperentno, moralno dvojbeno i pogrešno i prijestupnik je smijenjen. A sad te iste tvrtke svejedno ostaju u igri do kraja izvanredne uprave. Štoviše, Ante Ramljak, koji je izgubio povjerenje premijera, vjerojatno se vraća na svoje staro radno mjesto u Texo Managementu. I otamo će, do završetka procesa, savjetovati svoje učenike, Fabrisa Peruška i Irenu Weber, na koje je sada pala milost premijerova povjerenja.

Neće se, koliko nam je do sada dano na znanje, mijenjati ni lex Agrokor, niti će se popunjavati zjapeće rupe u tom spačkanom dokumentu. Za njih je, prema dugo odgađanom priznanju, odgovorna upravo Plenkovićeva zamjenica Martina Dalić. Gospođa Dalić, međutim, ostaje uz premijera. Ostaju Texo i Altera. Ostaje trasa Ramljakovog projekta da po njoj kroče njegovi učenici. Ostaje i sam Ramljak kao savjetnik nove uprave. Kontinuitet čvrst i totalan. Da nije anemije, Plenković bi mogao biti direktor u cirkusu, za proizvodnju te vrste programa stvarno ima najviše smisla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.