Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

PDV na hranu: digni pa spusti

Foto Denis LOVROVIĆ
Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. kolovoz 2012. u 13:10 2012-08-16T13:10:41+02:00

Jednom se i mi u Hrvatskoj moramo suočiti s time da jedina poljoprivredna politika države ne može biti to da se štete proizvodnje pod otvorenim nebom iz godine u godinu mehanički pokrivaju iz sredstava poreznih obveznika

Već danima na televiziji gledamo jadanje očajnih seljaka na spaljenim poljima koja su, kao i u mnogim drugim zemljama, ove godine poharale tropske vrućine bez kapi kiše. Seljačke udruge procjenjuju da je suša u Hrvatskoj već uništila od 60 do 100 posto usjeva. Nikakve zarade, dakle, neće biti i zato mnogima prijeti bankrot.  
   S druge strane, opasnost je generalna jer se u ovakvim prilikama očekuje drastično poskupljenje hrane koje će pogoditi sve. Koliko je Hrvatska ranjiva pokazuje statistika po kojoj naša domaćinstva u prosjeku za hranu troše 30 do čak 40 posto svojih prihoda. Po tome smo usporedivi s Rumunjskom, Indijom, Egiptom i Kazahstanom, a svjetlosnim godinama daleko od razvijenih zemalja gdje na hranu ne ide više od sedam, osam (SAD, Irska, Velika Britanija) do 12 posto zarade prosječne obitelji. 

    Problem sa sušom je, dakle, na više načina krajnje akutan i, naravno, traži se pomoć od Vlade. 

    O zahtjevima zemljoradnika za danas su zakazani sastanci, ali ministar Tihomir Jakovina već je jasno rekao da u proračunu novaca za obeštećenje nema. Stoga njegova obećanja seljacima idu samo u pravcu reprogramiranja kreditnih obaveza i odgode plaćanja davanja državi. I to će otprilike biti sve. 

    A koliko god to zvučalo okrutno, možda je jedino to i razumno.    

    Jer jednom se i mi u Hrvatskoj moramo suočiti s time da jedina poljoprivredna politika države ne može biti to da se štete proizvodnje pod otvorenim nebom iz godine u godinu mehanički pokrivaju iz sredstava poreznih obveznika. 

    Umjesto toga, jedino što ima smisla jest trošiti javni novac za infrastrukturne projekte navodnjavanja, zaštite od poplava i druge modele koji bi poljoprivredu s vremenom učinili daleko manje ovisnom o vremenskoj prognozi. Posve je sigurno da ovo što smo do sada imali treba napustiti jer to je apsurdno bacanje novca u vreću bez dna. 
    Razmjere tog apsurda jasno pokazuje podatak da su naši poljoprivrednici, u posljednjih deset godina, prijavili vlastima ukupno veće štete od suša, tuča, mraza i poplava nego što su iznosili svi poticaji koje je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo za kompletnu biljnu proizvodnju. O tome je nedavno govorio poljoprivredni stručnjak dr. Darko Znaor. Vremenske neprilike pojele su, kaže, sav novac koji je u tih 10 godina isplaćen kroz poticaje, a riječ je o ogromnim sredstvima.    
    Ima li ova nova Vlada neku drugu, pametniju i racionalniju politiku prema selu, to će se tek vidjeti.  
  Ali kad čujemo da se, na primjer, u Hrvatskoj navodnjava samo jedan posto poljoprivrednih površina, pa smo po tome na samom začelju Europe, onda je valjda jasno da je to jedan od pravaca kojim treba ići. Pogotovo s mogućnošću da se izgradnja poljoprivredne infrastrukture financira iz fondova EU. A što se tiče smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode, koje ministar Jakovina sada najavljuje kao odgovor na poskupljenja - to zvuči dobro, ali zašto tek sada? 

    Čitam da je PDV na hranu u Sloveniji 8,5 posto, u Austriji 12 posto, u Francuskoj 5,5 posto, u Švicarskoj samo 2,5 posto, a u Velikoj Britaniji ga uopće nema. No kod nas je bilo malo i onih 23 posto, pa su ga ove godine digli na 25 posto. Da bi ga sada spuštali. A to, na žalost, ne sliči na uvjerljivu politiku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze