Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. siječnja 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Opozicija na aparatima

Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš / Foto Igor Kralj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš / Foto Igor Kralj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2017. u 14:02 2017-06-06T14:02:53+02:00

Potop opozicije više nije osjećaj koji se valja Hrvatskom, nego tvrda činjenica. Ako izuzmemo Rijeku i Istru, gdje je situacija ostala standardna, SDP i IDS, odakle će to opozicija orkestrirati svoje akcije protiv vladajućih, gdje će im biti stožer?

Nakon nedjelje, ajme. Snaga opozicijskih stranaka, do jedne, a bogme i sviju zajedno, u ovom je momentu skoro ravna nuli. Pred svima su ili ogromne rošade i zaokreti, ili daljnje potonuće, a za neke možda i konačna propast. Praktički i faktički, Plenkovićevi su ih potukli do nogu.

HDZ je zauzeo sve dalmatinske i slavonske županije, ukupno 12, sada još dvije plus, SDP spao na dvije. Broj gradonačelnika povećao je HDZ s 56 na 59. Opara jedeklasirao popularnog Keruma. Uzeli su ljevici Dubrovnik i Mostu Metković. A tamo gdje HDZ nije sam osvojio vlast, dobio je pobjednike koji su mu skloni. U Zagrebu opet Bandića, prst i nokat. U Varaždinskoj županiji totalno prijateljski nastrojenog Čačića umjesto HNS-ovca Štromara. U Varaždinu notornog Čehoka. Kud ćeš bolje. I u mitskom Kninu, gdje je HDZ-ova Josipa Rimac debelo poražena, trijumfirao je dojučerašnji HDZ-ovac, sada kao nezavisni. A čak i iz Osijeka, koji je s upečatljivom podrškom od 63 posto, opet izabrao opozicijskog Vrkića, hitno stiže gradonačelnikova poruka ohrabrenja za presloženu Vladu HDZ-a s novim partnerom HNS-om. Uuups!

Potop opozicije više nije osjećaj koji se valja Hrvatskom, nego tvrda činjenica. Ako izuzmemo Rijeku i Istru, gdje je situacija ostala standardna, SDP i IDS, odakle će to opozicija orkestrirati svoje akcije protiv vladajućih, gdje će im biti stožer? U Vrbovcu? Ili u Ogulinu, zabačenom mjestašcu s 14.000 stanovnika, kome je rubrika »gospodarstvo« na Wikipediji potpuno prazna?

Predsjednika SDP-a Davora Bernardića iz njegove stranke zato pozivaju na ostavku, ražanj mu je već pripremljen. A Plenković im je, onako u hodu, već maznuo i Zvonimira Mršića, nedavno smijenjenog direktora Podravke, koga je dio stranke vidio kao Bernardićevog nasljednika. Uspješni menadžer i bivši gradonačelnik Koprivnice Mršić, izgleda, radije ide u Agrokor dati ruku Vladinom povjereniku Ramljaku, nego u mračni tunel SDP-a gdje se više ne razaznaju ni strane svijeta, a kamoli smisao poruka koje ispucavaju van kao gastritične vjetrove iz iritiranog abdomena.

I predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku njegovi prijete da će ga na prvim sastancima stranačkih tijela rastaviti na proste faktore. Neloš momentalni kapital stranke upropastio je baja svojim zaplotnjačkim sastancima s Plenkovićem usred izborne kampanje i konačno onim jednim izdajničkim tvitom. Anka Mrak Taritaš pala je baš od Vrdoljakovog metka i zato sada treba pasti on.

Predsjednika HSS-a Krešu Beljaka nitko ni zbog čega više ne spominje, on je prije nekoliko dana potpisao izborni pakt s propalim Bernardićem pa je tako svojoj stranci vezao kuglu oko noge. Predsjednik Mosta Božo Petrov izgubio je sve županije i gradove za koje su se natjecali njegovi, ali hajde, mostovci su bar ušli u dio lokalnih skupština pa neka se tamo čeliče dok se vidi što će uopće biti s njima i hoće li išta biti. S ovakvim rezultatima s birališta, Hasanbegović, Esih i Glasnović mogu svirati ukulele protiv Plenkovića. Živi zid i Vilibora Sinčića malo smo svi skupa smetnuli s uma, ali lokalni izbori kažu da oni uopće ne postoje, nisu ubrali ni travke. HDSSB je pred gašenjem. Kompletna opozicija je, dakle, na aparatima. U tom taboru slijede serije velikih lomova. I neka, stvarno je krajnji čas.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka