Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
PARDON Sanje Modrić

kolumna Neka Kujundžić prima plaću iz privatnih donacija

Neka  Kujundžić prima plaću iz privatnih donacija
Neka Kujundžić prima plaću iz privatnih donacija
Autor:
Objavljeno: 23. prosinac 2017. u 14:36 2017-12-23T14:36:40+01:00

Iz ministarstva pod ravnanjem Milana Kujundžića dolaze fantastične ideje i koncepcije. Vlast je upravo prigrlila jednu od njih te je iz Banskih dvora objavljeno kako se osniva fondacija za skupe lijekove u koju su slobodne i ljubazno pozvane slati svoje financijske donacije privatne i pravne osobe.
S darovanim novcem za najnovije farmaceutske preparate koji nisu na listi HZZO-a, a potrebni su djeci i odraslima oboljelima od rijetkih i smrtonosnih bolesti, upravljat će Kujundžićevo »stručno povjerenstvo«. To će tijelo odlučivati na što će se trošiti suma poslana iz privatnih izvora, kojem će pacijentu biti plaćen preporučeni lijek i do kada, odnosno čiji su zahtjevi medicinski opravdani, a čiji nisu.

Mora se odati priznanje Kujundžiću za tu genijalnu formulu koja glasi: Ja raspolažem redovitim priljevom vaših para kako me volja, a ako niste zadovoljni što ih nemamo dovoljno, ah, što se može, izvolite samo, šaljite mi još.
Trik je ciničan na kvadrat. Svi su zaposleni građani cijeli svoj radni vijek dužni uplaćivati novac za zdravstveno osiguranje od svake svoje plaće. To, plus dopunsko osiguranje, trebalo bi im jamčiti da će dobiti zdravstvenu skrb kada im bude potrebna i da za svoju eventualno teško bolesnu djecu neće morati moljakati pomoć u očajničkim roditeljskim ad hoc humanitarnim akcijama.

Tako bi trebao funkcionirati taj sustav, zasnovan na zakonski obaveznom zdravstvenom doprinosu, dodatnom osiguranju, te na građanskoj solidarnosti. No Kujundžić je smislio kako će sada od svoga problema oprati ruke pa traži još novca od bilo koga tko bi mu na neviđeno poželio poslati ček. Dugovi zdravstva rastu, popeli su se već na osam milijardi kuna, ministar već više od godine dana paradira na funkciji bez ikakvog plana sanacije, a u kamere daje izjave kojih se ne bi postidio ni provincijski nadriliječnik koji seljanima namješta iščašene zglobove. Jedna njegova legendarna bila je ona da sam svećenik u bolnici vrijedi više nego deset doktora. Takvo što se liječnik i ministar zdravstva ne bi usudio bubnuti ni u islamističkoj despociji.

Ali Kujundžić se usudi sve samo ne reformirati bankrotirani zdravstveni sustav. Nema pojma kako? Nije ga briga? Svejedno. Sada će, uglavnom, stvari ići tako da nitko kome zatrebaju skupi lijekovi neće više moći inkomodirati ministra. Javnost mu neće dosađivati apelima da spasi oboljelu djecu. Novinari ga neće smjeti prozivati. Jer odgovornost je opet prebacio na građane, koji već ionako financiraju njegov pogon sa svim njegovim neracionalnostima i dezorganizacijom. Eto vidite, gospodo, vi niste dovoljno uplatili u moj specijalni fond, pa se onda nemojte meni ni žaliti.

Puno puta poslali smo nešto novca iz naše kuće za humanitarne akcije, mnogi jesmo, i opet ćemo, ali na ovaj način, hvala lijepo, ne. Prvo, zdravstvo svi plaćamo pa neka nesposobni Kujundžić prestane drsko fehtati još i još. Drugo, kad budem htjela dati, dat ću direktno, onome kome treba, a sigurno ne u njegovu »fondaciju« u koju, shodno ministrovom profilu, nemam povjerenja ni koliko je crno pod noktom. I treće, predlažem da se Kujundžićeva primanja svakog mjeseca uplaćuju u fond za skupe lijekove, a za njegovu plaću slat ćemo mi građani. Ako dobije i jednu kunu, previše je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.