Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Navijaju li mediji za opoziciju?

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2011. u 13:35 2011-11-11T13:35:18+01:00

HDZ je imao Vladu koja je donosila sve odluke. HDZ-ova parlamentarna većina izglasavala je sve odluke HDZ-ove vlade. Prema tome, za sve što je dobro i loše, a dobro očito nije, odgovorna je sve ove godine ova ista, još uvijek sadašnja vlast

Dio čitatelja i Novog lista, a i drugih medija, smatra da su novinari pristrani, to jest da pušu u rog Kukuriku koalicije. Dokaze vide u tome što se svuda, doista puno i svakodnevno, kritički piše o kriminalu i mućkama u HDZ-u, o istragama, propustima ove vlasti i o predizbornim smicalicama Jadranke Kosor. Prigovori stižu u komentarima na web izdanjima i drugačije. Kritičari misle da nedostaje balansa i objektivnosti jer se neprestano objavljuju sve te serije vrlo negativno intoniranih članaka uglavnom o pripadnicima vladajuće političke elite. HDZ nosi kompromitantne naslovnice.

Zato neki brundaju, neki se ljute, neki ironiziraju, neki nas sumnjiče. Ima tu, naravno, stranačkih idolopoklonika i plaćenika koji paušalno brane svoje političke uzore i mentore do posljednjeg daha i koje ne zanimaju ama baš nikakvi argumenti. Na njih možemo mirne duše odmahnuti rukom.

Međutim, dio ljudi pokušava razmišljati svojom glavom i nalazi tu neki problem. Debalans kritika ih zbunjuje.

Recimo jedan od naših čitatelja jučer piše ovo: I ja smatram da za kriminal svatko treba biti kažnjen. Ni ja ne želim nesposobnu i korumpiranu vlast. Ali kako to da vječno pišete samo o svinjarijama u HDZ-u, a ljevicu štedite? Vjerovao bih da ste objektivni kad biste bili jednako oštri i prema SDP-u.

Drugi kaže nekako ovako: Da, taj tekst Sanje Modrić je dobar. Ali zar nije sumnjivo to što ona non stop napada HDZ? Pristrana je jer bi inače u jednakoj mjeri oplitala i opoziciju?

Mislim da ovaj tip primjedbi traži odgovor i objašnjenje jer djeluje dobronamjerno. Kad i dio dobronamjerne publike sumnja da se profesionalni standardi krše, onda se to mora raščistiti.

A kad se traži prava mjera, ključne su zapravo samo dvije stvari i o njima zreli građani trebaju biti obaviješteni.

Prvo, o HDZ-u se generalno moralo pisati neusporedivo više nego o opoziciji zato što je HDZ od 2003. bitan za Hrvatsku. Utjecaj opozicije bio je nebitan. HDZ je imao Vladu koja je donosila sve odluke. HDZ-ova parlamentarna većina izglasavala je sve odluke HDZ-ove vlade. Prema tome, za sve što je dobro i loše, a dobro očito nije, odgovorna je sve ove godine ova ista, još uvijek sadašnja vlast.

Nije opozicija osam godina upravljala budžetom, nije se opozicija zaduživala, donosila zakone i postavljala kadrove, nije opozicija vodila ekonomsku politiku. Osnovna zadaća medija je da kontroliraju vlast i zato su se u toj mjeri njome i bavili, kao što će se baviti svakom sljedećom i budućom.

Drugo, kriminal ogromnih razmjera razotkriven je u HDZ-u, a ne u opoziciji. To nekome može biti krivo, ali opozicija nema optužnica i sudskih procesa, svi su posvećeni HDZ-u. Tu, dakle, nije moguće uspostaviti »balans« jer ga naprosto nema. To bi rado zamaskirali Jadranka Kosor i HDZ-ov opskurni odvjetnik Vladimir Gredelj i zato šire spin da mediji progone i harangiraju HDZ, a oporbu ne diraju. Ne diraju jer nemaju što, bar zasad.

Mi imamo spoznaje da se u HDZ-u kralo i manipuliralo javnim novcem, a takve spoznaje nemamo za ove druge. Kad i ako ih budemo imali, i oni će, to svi mogu biti uvjereni, jednako doći na tapet. Na tapetu medija je uvijek onaj tko drma i onaj tko se bavi kriminalom. To dvoje se kod HDZ-a poklopilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.