Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 2
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Most čuva vlast kao zjenicu oka svoga

Božo Petrov / Snimio Darko JELINEK
Božo Petrov / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2017. u 18:57 2017-02-11T18:57:10+01:00

Mnogim Mostovim biračima digao bi se živac kad bi njihova stranka išla braniti plagijatora, ali sada neće moći reći da su baš izdani. A HDZ bi sasvim pobjesnio da su mostovci glasali za Barišićevu smjenu, i ovako su se malo naljutili. Pa se Most, u danim okolnostima, odlučio ovako provući. Ni crn, ni bijel. Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno

Sljedeći put kad Petrov, Grmoja ili Bulj udare u ganutljivu liriku o časti i principima, o tome kako izgaraju ne bi li vratili povjerenje građana u politiku i o svojoj ulozi nesebičnog reformatora hrvatske političke kaljuže, treba im pokazati frišku figu.

Sa svojim kumovima i protežeima iz dalmatinske provincije, za tili su se čas gotovo savršeno stopili s neslavnim nasljeđem svojih prethodnika, a za očuvanje vlasti bore se rukama i nogama, kao za zjenicu oka svoga.

To su upravo zorno pokazali na slučaju Pave Barišića, s puno razloga uzdrmanog ministra, kome su jučer upravo oni omogućili da preživi i ostane u Vladi. I to usprkos svim kompromitantnim sekvencama njegove znanstvene i moralne biografije, o čemu bi mostovci, u kakvom slučaju koji ih se ne tiče, znali ispjevati cijelu epopeju ispravnih načelnih stavova. A svoju samoproglašenu čistoću i bezgrešnost i u ovom su slučaju pokušali fingirati malom političkom igricom koju bi pročitalo i dijete od deset godina.  

Jer, evo, jučer su se visokodosljedni mostovci, na glasanju o povjerenju Barišiću, odlučili povući u zavjertinu suzdržanosti. HDZ je, naravno, podržao Barišića, ali tu je barem sve bilo čisto i jasno, ma koliko da je štetno i nemoralno. HDZ je iza Barišića stajao od početka. Plenković je znao za njegove epizode prije nego što je baš njemu povjerio najvažnij resor za budućnost ove nacije. A i nakon što je pukla javna bruka s Barišićem, HDZ je, iz nekog ipak neobjašnjivog razloga, odlučio ostati na pozicijama obrane, kao slijepac s medicinski zdravim očima. Dakle: HDZ na Barišićevoj strani, Most suzdržan.

Međutim, samo koji dan prije nego što će zastupnici Mosta u Saboru odigrati tako da o Barišiću ne kažu ni »da«, ali ni »ne«,  sva petorica ministara iz Mosta iskazala  su uvjerenje da je Barišić nevin. Zajedno s HDZ-ovim ministrima, svi do jednoga priklonili su se Plenkovićevom stavu da ministar nije plagijator i da ga Vlada stoga treba štititi do kraja.

Pa kako to, dragi mostovci? Jučer, tamo u istoj tijesnoj sobi s HDZ-ovcima, za Barišića, a danas sliježete ramenima? Odjednom više niste sigurni koja je pozicija moralna? U srijedu možete procijeniti što je istina, u četvrtak više ne? Ili se, za svaki slučaj, »ne biste šteli mešati«?

Ma nema tu nekih osobito složenih odgovora budući da je u pitanju samo banalna računica, što će reći – politička  kalkulacija. Kad glasaš za ovo ili ono, izložio si se. Pa, kad je baš frka, ziher je ostati suzdržan.

Mnogim Mostovim biračima digao bi se živac kad bi njihova stranka išla braniti plagijatora, ali sada neće moći reći da su baš izdani. A HDZ bi sasvim pobjesnio da su mostovci glasali za Barišićevu smjenu, i ovako su se malo naljutili. Pa se Most, u danim okolnostima, odlučio ovako provući. Ni crn, ni bijel. Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno. Naš narod ima za to jednu uzrečicu koju ovdje ne bi bilo uljudno citirati, ali sreća da svi znamo na koju mislim. Eto to je Most.

A najslađe je kad mostovac Maro Kristić naduto kaže da će njegova stranka »pokrenuti postupak« ako Sveučilište u Augsburgu utvrdi da je Barišić iz svojih ranijih radova prepisao i 80 posto doktorata. Ma dajte, dečki, stvarno nas držite za bedake.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka