Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4n
Sutra: 21° 23° 12
23. svibnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

Milanovićevo »svjetsko čudo«

Zoran Milanović / Foto Darko JELINEK
Zoran Milanović / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2012. u 11:03 2012-09-20T11:03:09+02:00

Eto zašto je Milanovićev nastup u Saboru ispao svjetsko čudo. Naprosto je uspio pokazati kako izgleda drugačiji političar – ozbiljan, pripremljen i zainteresiran. To je lekcija važna za sve.

Ne prestaje se pričati o tome kakav je upečatljiv repertoar odigrao Zoran Milanović kad je u utorak u Saboru punih pet sati, potpuno koncentrirano, odgovarao uglavnom na pitanja iz klupa HDZ-a. Za to ima razloga. 

    Jer, bez obzira na to koga veseli što je premijer izvrsno kapitalizirao općenarodni spektakl aktualnog sata, a koga to uzrujava, i bez obzira na to tko je Milanovićev istomišljenik, a tko nije – činjenica je da su od njega svi koji se bave politikom imali toga utorka što naučiti, uključujući i zastupnike njegove stranke. 

    Zato je dojam da je Milanović pokazao nešto važno bitno obojio reagiranje svih utjecajnijih medija, čak i onih koji nisu nimalo naklonjeni ovoj vladi. I o njegovom su nastupu stoga svi izvijestili s gotovo identičnom intonacijom, a to se doista rijetko događa na političkom terenu. 

    Pritom za visoku opću ocjenu čak i nije bilo toliko presudno što je premijer, kako su se složili i lijevi i desni, »pomeo«, »razmontirao«, »pregazio« i »dotukao« HDZ-ovce i glavaševce razotkrivši koliko su »nemoćni«, »nedorasli«, »inferiorni« i »tanki«. 

    I pobjeda i poraz, u sklopu jednog redovnog i ni po čemu prijelomnog saborskog nadmetanja, mogu imati samo kratkoročan značaj. A miris krvi samo će trenutačno uzbuditi politička osjetila prije nego što neka nova brza senzacija prekrije staru i sve padne u sivi zaborav. 

    U nastupu predsjednika Vlade bilo je, dakle, bitno nešto sasvim drugo nego banalni momentalni poredak pobjednika i gubitnika. To bitno tiče se samog digniteta politike, građana kojima ona služi i parlamenta kao arene u kojoj se ta igra odigrava. 

    U Hrvatskom saboru, koji je već nazivan kokošinjcem i još puno gorim imenima, pa bi se svi zbog toga strašno patriotski uzbudili, tisuće smo se puta naslušali govora od kojih nas je moralo biti sram. Čak i u parlamentu, a o nižim razinama sa se i ne govori, mnogo se češće diskutira neobaviješteno, tanko i nepripremljeno, nego znalački, stručno i usredotočeno. 

    Jer političari premalo rade. Ne čitaju. Ništa ne znaju. Ne pripremaju se. Prosječno obrazovan čovjek od većine njih nema što čuti. Istupe baziraju na člancima koje su to jutro pročitali u novinama. Ne da im se izučavati inozemnu praksu kako bi bili kadri ispravno vagati opravdanost svojih ideja. To ih čini provincijalnima i skučenima. 

    Zato su među njima široko popularni laki efekti na prvu loptu, paušalno ocrnjivanje konkurencije i intervencije ad hominem. Politika često zna biti mjesto populističkog povlađivanja predrasudama, pozornica žalosnog primitivizma. Mnogi političari su toliko lijeni da od njih cijeli mandat ne čuješ suvislu misao. Idu linijom manjeg otpora, biraju jednostavniji put.
Malodušni su i cinični. Ogrezli u neradu, posežu za šupljim trikovima i plitkim doskočicama koje će im osigurati citat i sliku barem u onim medijima koje uređuju isti takvi urednici. 

    Eto zašto je Milanovićev nastup u Saboru ispao svjetsko čudo. Naprosto je uspio pokazati kako izgleda drugačiji političar – ozbiljan, pripremljen i zainteresiran. To je lekcija važna za sve.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Za zdravlje i dobro raspoloženje