Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
24. ožujka 2019.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Lomljenje zuba

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2015. u 13:35 2015-06-23T13:35:38+02:00

Ugodno je bilo čuti da vijence, u povodu Dana antifašističke borbe, polažu u šumi Brezovica Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Josip Leko, sve tri ključne institucije vlasti u državi.

Predsjednica Republike i predsjednik Vlade ovih se mjeseci nisu mogli dogovoriti ni oko toga da poslije ponedjeljka dolazi utorak, a kamoli oko neke zajedničke političke ili društvene akcije.
Zato ti nekako malo odlane kad ih vidiš da su se oko simbolike jučerašnjeg dana napokon fino i ljudski okupili. Pogotovo poslije skandala s kukastim križem, oko čijih se uzroka hvataju za gušu desnica i ljevica. I pogotovo usred ove predizborne dernjave o lustraciji, Udbi, Titu, Jugoslavenima i ostalim otvrdlim bombonima hrvatske tranzicije, koje društvo već 25 godina glođe lomeći zdrave zube.

Ovo jučer je, dakle, bilo utješno, premda samo zakratko. Jer pred nas će, već sutra, kao kosti biti bačeni novi nastavci političkog trilera Manolić-Karamarko preko koga je stara stvar opet buknula velikom vatrom. Već nas čeka obilje novih likova i njihovih turobnih priča ovoga i onoga predznaka. A o svima njima moraš misliti ako kao čovjek išta vrijediš.
Ali pritom sve to opet neće biti ni za kakvu korist. Opet ne.

Ovoga vikenda čitali smo groznu ispovijest predsjednika Društva političkih zatvorenika Marka Grubišića, koji tvrdi da ga je osamdeset i neke, kao studenta, jer su na rođendanu pjevali Marjane, Marjane i Vilo Velebita, isljeđivao – tko? Ante Barišić, danas sveučilišni nastavnik na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Doktor profesor Barišić, tada glavešina Službe državne sigurnosti, osobno ga je vezao lisicama za radijator i ispitivao ga s pištoljem na čelu, tvrdi Grubišić. U zatvoru je odležao dvije i pol godine.

Ali što ćemo s time sada?

Od 851 hrvatskog udbaša – kaže sam Grubišić – 754 su 1990. godine preskočila u tajne službe hrvatske države. Preko te nove licence oprali su biografije, a potom su se, široko im polje, poput profesora Barišića, pomalo uglavili na razne položaje, od vojnih, do političkih i društvenih. Pa jasno da da. Tako su i novi tajkuni prljavim novcem kupovali tvrtke i postajali ugledni članovi zajednice.

Imaju pravo svi koji kažu da se to doista nije smjelo dozvoliti, apsolutno nije.

No Tuđman je to inspirirao, dopustio i amenovao i to se široko glorificira kao »politika pomirbe«. No, ako udbaše uzmeš za saveznike i najbliže suradnike, za njih više nema lustracije, pogotovo poslije četvrt stoljeća. Po kojoj bi osnovi danas bacio tog Barišića van s fakulteta kad za to nema zakona, ni legalne osnove? On bi taj spor dobio na svakom sudu u Hrvatskoj i u EU-u. Taj vlak je davno prošao.

Zato se mora reći da je upravo Franjo Tuđman učinio antifašizmu medvjeđu uslugu, a ovo je društvo osuđeno kusati što mu je on namro. Dio te kalkulantske priče je i Karamarko kome udbaši prije dvadesetak godina nisu smetali, dapače, nekima od glavnih, poput Manolića, bio je vodonoša.

Vijest je, prema tome, da se pomutnja oko događaja vezanih uz Drugi svjetski rat u Hrvatskoj neće raščistiti dok ne stasa neka nova generacija političara koji više ne pamte svoje davne pretke ni s Kozare, ni iz Jasenovca, ni s Bleiburga. Tek tada imamo šansu mirno sahraniti dvoglavu aždaju nacionalne prošlosti i pokriti je grobnim kamenom na koji će se stavljati cvijeće za one koji su nevini stradali. Ali i za one kojima se nije sudilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown