Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Komentar Sanje Modrić

Kakve to tajne skriva premijerka?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2011. u 13:01 2011-05-24T13:01:00+02:00

Jadranka Kosor a) javno uzima u zaštitu Olivera Grbića, b) kaže da je Karamarkova podrška Grbiću za nju zakon, c) najavljuje da HDZ neće glasati za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva i d) breca se na predsjednika Republike koji je tražio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali želi dobro pripremljenu sjednicu, a ne predstavu

Zanimljivo je što radi Jadranka Kosor nakon što je puknuo skandal s namještaljkom protiv Slavka Linića, a Polančec progovorio o tome da je ravnatelj policije Grbić poticao HDZ-ovce da pišu režirane anonimne kaznene prijave protiv čelnika opozicije. A evo što.

   Jadranka Kosor a) javno uzima u zaštitu Olivera Grbića, b) kaže da je Karamarkova podrška Grbiću za nju zakon, c) najavljuje da HDZ neće glasati za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva i d) breca se na predsjednika Republike koji je tražio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali želi dobro pripremljenu sjednicu, a ne predstavu.

   Za jednu premijerku, a pogotovo za premijerku države koja upravo sada želi zatvoriti pregovore s Europskom unijom, takvo je ponašanje upravo skandalozno. Očito je, naime, da Jadranka Kosor želi gurnuti problem pod tepih, zataškati aferu i svim silama spriječiti se ova degutantna priča rasvijetli ni razjasni.

   Jer, da su njene namjere čiste, upravo bi ona i njena Vlada poticali i zahtijevali da se slučaj ispita i razriješi i da odgovorni podnesu konzekvence. Karamarko bi odmah suspendirao Grbića i suzdržao bi se od toga da ga javno brani sve dok se egzaktno ne uvjeri da je eventualno u pravu. Kakva je to država kojoj je na čelu policije sada ozbiljno kompromitirana osoba? Kakav je to ministar koji ismijava teške optužbe na Grbićev račun prije nego što je proveo ikakav postupak provjere?

   Dakle, unutarnja kontrola u policiji trebala je odmah dobiti zadatak da ispita kako je došlo do toga da upravo policija javno prokaže Linića kao ratnog profitera. Kako to da su, pored svih dostupnih dokumenata koji dokazuju Linićevu nevinost, tako spremno popili priču o novcima i frižiderima i kolika je u toj spletki Grbićeva odgovornost. Koliko znamo, postupak protiv jednog od najistaknutijih političara opozicije nigdje se ne pokreće i ne vodi mimo znanja ravnatelja policije pa je zato upravo on dužan odgovoriti na niz pitanja o tome kako je došlo do ove megablamaže s Linićem. Javnosti također treba kazati odakle je neprovjerena anonimka nepoznatog autora dostavljena medijima i je li u tome sudjelovala policija jer vjerojatno je nisu ptice spustile u krilo novinarima.

   U obradi ovog slučaja, kad se ona ne bi sprečavala sa samog vrha sustava, bili bi angažirani krim policija i državno odvjetništvo. Provjerile bi se Polančecove tvrdnje o navodnom Grbićevom huškanju na lažno prijavljivanje političara iz oporbe. Zastupnici HDZ-a podigli bi ruke za osnivanje istražnog povjerenstva i ne bi bojkotirali njegov rad, a premijerka ne bi unaprijed pokušavala zbrzati i instrumentalizirati VONS samo da stvori privid velike brige za ustavni poredak.

   U sustavu, dakle, postoje vrlo jasne procedure s kojima se časno izlazi iz ovakvih situacija samo što ih Jadranka Kosor i Karamarko stopiraju. Takvo što čini se samo onda kad se procijeni da je to manja politička šteta nego kad bi se pustilo da sve tajne iz ovog političko-policijskog skandala izađu na vidjelo. Tako u Hrvatskoj imamo situaciju da upravo premijerka i ministar unutarnjih poslova začepljuju sve rupe kako prljava voda ne bi izašla van. A kakve su onda tajne, to možemo misliti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš