Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 28° 31° 2
19. lipnja 2018.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Kako su nasanjkali ministricu Divjak

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2017. u 16:09 2017-08-17T16:09:58+02:00

Divjak se može igrati s informatikom za osnovce, a za drugo prste k sebi. Dobro su je nasanjkali stavivši na trgovačku vagu i ugled koji ju je do sada pratio u karijeri. A ako njoj prekipi, dovest će oni na njeno mjesto pajaca koji Plenkoviću više neće praviti probleme

Danima čitamo o sukobima između nove nestranačke ministrice koja je u Vladu imenovana iz kvote HNS-a da napokon provede reformu školstva te Andreja Plenkovića i kadrova koji su, u mandatu Pave Barišića, preuzeli obrazovanje s izravnom premijerovom podrškom, a kojima je na čelu šefica Povjerenstva za reformu Dijana Vican.

U resoru je darmar, rezultat totalna blokada. Analize Ministarstva upravo su pokazale da je ekipa koju ministrica Blaženka Divjak želi mijenjati da bi mogla išta napraviti postavljena uvelike mimo propisanih kriterija. Plenković je, međutim, i nakon toga ponovo podržao Dijanu Vican, a ministricu prozvao zbog »curenja dokumenata«.

Ministrica je, dakle, potpuno nemoćna, po glavi je opet dobila ona. Anonimni izvori rekli su novinarima da je Divjak već dva puta prijetila ostavkom iako je ona to demantirala.  

A onda, odjednom, pila naopako.

Na naslovnice se jučer probila dobra vijest da je Blaženka Divjak pripremila projekt uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u školama za djecu od petog razreda osnovne. S tim bi se krenulo od jeseni 2018. godine, dakle za godinu dana.

Pozadinska je poruka da ministrica, kako da ne, ipak funkcionira i uvodi nužne reforme u okoštali i nefunkcionalni školski sustav, kome je upravo stigla nova pljuska. Na ovogodišnju renomiranu Šangajsku listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta nije uvršteno ni jedno hrvatsko sveučilište, čak ni Zagrebačko, lani je bilo pri dnu, ali ipak barem unutra.

Beogradsko je negdje na polovici liste, a Ljubljansko u četvrtoj petini.

Kada se sve zbroji, glas o uvođenju informatike služi, međutim, za zavaravanje javnosti. Jer obavezna informatika samo je mrvica svih promjena koje je obećao HNS i na koje se zaklela njihova naivna ministrica Divjak povjerovavši kako premijer i Vlada shvaćaju da je glavna i nasušna reforma koje je potrebna Hrvatskoj upravo modernizacija škola.

Ali, kako stvari posve očigledno stoje, od cjelovitih i dubokih promjena u obrazovanju nema ništa. Premijer neda da mu se diraju formacijski ključni kadrovi za reformu, lieblinzi najdesnijeg krila HDZ-a, Hrasta Ladislava Iličića, Željke Markić i drugih ultrakonzervativnih udruga i strančica. Ministrica u toj konstelaciji nema kamo i nema s kim, a njezin promotor HNS mora biti kuš.

Izazvavši raskol u stranci, u lipnju su ušli u koaliciju s HDZ-om i tako produžili život Plenkovićevoj vladi pod izgovorom da im je kvaliteta obrazovanja najvažnija na svijetu i da će oni spasiti reformu školstva. Uvrijeđeno napustiti Banske dvore zbog Plenkovićevih balvana pod ministričinim nogama za njih nije opcija jer bi na idućim izborima prestali postojati kao politička činjenica od bilo kakve vrijednosti. Plenković to također vrlo dobro zna.

Prema tome, jedino što mogu učiniti u okolnostima te ucjene jest da privežu lancem gospođu Divjak za ministarsku fotelju i da je svaki dan uvjeravaju kako će za njenu misiju sutra svanuti bolji dan. Naravno da neće. Može se igrati s informatikom za osnovce, a za drugo prste k sebi. Dobro su je nasanjkali stavivši na trgovačku vagu i ugled koji ju je do sada pratio u karijeri. A ako njoj prekipi, dovest će oni na njeno mjesto pajaca koji Plenkoviću više neće praviti probleme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka