Subota, 10. listopada 2015.
Komentar Sanje Modrić

Je li blebetanje zaštićeno?

Jasenovac / Foto Nenad REBERŠAK
Jasenovac / Foto Nenad REBERŠAK
Autor: Sanja Modrić
Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 11:34

Stjepana Razuma financira država novcem poreznih obveznika, a postavlja ga vrh Katoličke crkve. Ali pritom ni država, ni biskupi uopće ne smatraju spornim što državnu plaću/crkveno zaleđe uživa osoba koja javni prostor zagađuje sumanutim i opasnim obmanama

S amo dva i pol mjeseca prije izbora, američka Republikanska stranka čini sve da makne iz utrke svog vlastitog kandidata za Senat Todda Akina. Dok se on još odupire, stranka mu je odlučila uskratiti pet milijuna dolara za financiranje kampanje. 

   U Hrvatskoj, gdje smo se navikli da na otvorenoj sceni svatko bez posljedica trabunja što god mu padne na pamet, možda će to biti teško razumjeti. Ali Akin je svoju izvrsnu političku karijeru fatalno zapečatio »samo« jednom jedinom izjavom. Njegova ga se stranka odrekla kad je na televiziji ustvrdio da žensko tijelo, u slučaju silovanja, »ima mehanizme za sprečavanje trudnoće«. 

   Premda je izvan svake sumnje da određeni postotak krajnje desno orijentiranih republikanaca smatra da čak ni silovanje ne smije biti razlog za pobačaj, a neki možda čak i vjeruju da je Akinova bizarna teorija istinita, vrh stranke ipak ne želi da ih se povezuje s tako radikalnim stajalištem koje bi moglo uvrijediti birače, osobito žene. Zato se Republikanska stranka čvrsto distancirala od svog čovjeka čak i u uvjetima kad je afera zaista posljednje što im odgovara. Jer, kao što je poznato, republikanci u studenom izlaze na izborni okršaj s Obaminim demokratima želeći osvojiti Senat. 

  O vaj postupak vodstva američke konzervativne stranke odlično pokazuje kako odgovorne političke i društvene formacije znaju voditi računa o slici kakvu pokazuju širokoj publici. Kod nas se na toj vrsti samoprijegora mora još mnogo raditi, na to nas svako malo podsjeti kakav novi verbalni incident. Utješno je, doduše, da smo se donekle odmaknuli od devedesetih kada smo, čak i iz Sabora, a o drugim mikrofonima da se i ne govori, slušali pogrdne izjave o Židovima i o srpskim »šiljatim glavama«, pučke seksizme o madracima i ultraške ode o civilizacijskoj nadmoći Hrvata. 

   U međuvremenu je, srećom, barem za onaj dio populacije koji ima veće društvene aspiracije, ipak postala stvar društvenog dogovora da se žene javno ne obilježava kao bića nižeg reda, da se »pederi« ne proglašavaju mentalnim bolesnicima ili da se pristojna osoba ne razmeće mržnjom prema Srbima ili Ciganima. 

  N o, kod nas i danas čuda nikad dosta, i to često upravo iz izvora koji bi osobito morali paziti što govore budući da se autoritetu u čije ime istupaju obraća velik broj građana. Pa nas tako ovih dana šokira intervju svećenika i povjesničara, jednoga od pročelnika u Hrvatskom državnom arhivu, koji opet izlazi sa starom podvalom da je podatak o 81 tisući žrtava Jasenovca obična komunistička propaganda. Karikaturalni je kontrapunkt da se ta osoba, zadužena za odjel Nadbiskupskog arhiva, zove Stjepan Razum. 

   Jer, negirati zločinačku narav ustaškog mučilišta, iako je njegovih 81.000 žrtava popisano točno i poimenice, s razumom doista nema nikakve veze. Kao ni to da plaću rečenog Razuma financira država novcem poreznih obveznika, a postavlja ga vrh Katoličke crkve. Ali pritom ni država, ni biskupi uopće ne smatraju spornim što državnu plaću/crkveno zaleđe uživa osoba koja javni prostor zagađuje sumanutim i opasnim obmanama. Naime, set ovdje čvrsto ukorijenjenih pomutnji uključuje mišljenje da zaštitu svakom blebetanju pruža demokratsko načelo slobode govora. 

   Naravno da američki republikanci, kako vidimo, imaju sasvim drugačije nazore.

Komentari

44
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Freidenker
  Freidenker   Objavljeno: 19. rujna 2012. u 12:15

  1. Novinarka bi se sama trebala zapitati tko tu zapravo blebeće? U nedostatku ijednog dokaza novinarka iz samo njoj znanih razloga povlači usporedbu s AMERIČKIM CIRKUSNOM KAMPANJOM koja je zapravo slika i prilika američke plutokracije i dvostranačkog sustava, dok kao što znamo diktature imaju za (n-1) sustav manji, dakle, jednostranački i nastoje voditi politiku na korist većine dok atlantistički plutokrati vode politiku za plutokratsku manjinu.

  2.Koliko je meni poznato hrpa novinarčića i marksističkih pseudo povijesničara koji su povijest instrumentalizirali u svrhu svoje komunističke ideologije, prije 90-ih su tako isto branili cifru od 700.000 ili čak 1,5 milijuna, također, POIMENIČNO.

  3.Vasilije Krestić za razliku od Modrićke tvrdi da on ima poimenično 750 000 iako su svi eksperti dokazali da crknuta Jugovina nije imala više od 600 000 stradalih. Dapače, stradalih je daleko bilo daleko manje. Međutim, to ne smeta oficijelni bivši i sadašnji srpski režim da u školama djeca uče da je u Jasenovcu stradalo milijun ljudi. Zašto o tome šuti i hrvatska vlada i predsjednik?

  4. Empirija, a ne blebetanje, dokazuje sasvim suprotno da je u Jasenovcu stradalo samo 481 terorist i to od zaraznih bolesti. To su pokazala precizna antropološka istraživanja 1961, 1965, 1984. god. Dakle, gosp. Razum je samo tražio dokaze kojih naravno mitomani NEMAJU pa se onda lažima i klevetanjima nastoje nametnuti svoju istinu bez ikakve znanstvene rasprave preko kojekakvih noćobdija, psa čuvara u formi „novinara“ koji o tome pojma nemaju pa se javno sramote da toga nisu ni svjesni.

  5. Osim toga, Jasenovac je od 1945 do najmanje 1948 god bio logor za hrvatske vojne zarobljenike i civile uključujući žene i djecu koje su boljševici masakrirali. O tome je govorio i g. Goldstein, recimo, 90-ih u Feralu.

  6. TITO NIKAD nije bio u Jasenovcu, a bio je u svakom kutku propale velikosrpske Jugovine. Zašto?

  7. Srbi su jedini nakon rata imali povećanje stanovništva za 3%. Dok je istovremeno Hrvata bilo manje za 1,5% uključujući pripojene krajeve Istr, Dalmacije koje su između dva svjetska rata bili pod talijanskom državom.

  8. Izvješće međunarodnog crvenog križa o logoru Jasenovac govori potpuno suprotno jugokomunitočkoj propagandi, gdje se jasno vidi da Jasenovac nije bio nikakvo mušilište kao što to tvrdi Modrićka nego jedan od najboljih logora u ratnoj EU uključujući i SAD, Zašto su ga jugokomunisti a danas kao što vidimo velikosrbi pseudo historičari čije su perjanice danas većinom simpatizeri i članovi Srpske radikalne stranke, DSS, SPO-a itd…, prešućivali?

  9. Pobuna protiv NDH je bila isključivo četnička jer komunisti uopće nisu reagirali dok im nije dan znak iz Moskve. Četnici su se pobunili protiv hrvatske države kao i 90-ih i to kao gerila koja je bila zabranjena Međunarodnim konvencija jer se protiv gerile ne može voditi normalan rat koji isto ima tisućljećima svoja pravila.

  10. Velikosrpska politička elita je zajedno sa srpskom vojskom i srpskom hajdučijom je počinila 14 genocida u zadnjih 200 god. Samo u Beogradu je do 1800 bilo 270 džamija i niti jedan grad nije imao srpsku većinu do 1850 god. Velikosrbima nije palo na pamet da Sandžak pripoje BiH, ali zato su to povijesne i večinske hr. teritorije (Srijem i Boka) "prisajedinili" sebi.

  11. Srbi su u svakom pojedinačnom ratu bili potučeni do nogu a „pobjeđivali“ bi u kolektivnim ratovima na račun drugih. Kad su ih Bugari 1876 g. potukli jer u ratovali 1:1, kao i mi u zadnjem ratu, onda su se okrenuli na Zapad kako bi ostvarili svoju ekspanziju zacrtanu još od Garašanina koji je doslovno prepisao taj plan od Poljaka Adama Čartorijskoga koji je bio napisao “Savjete Srbiji” u tadašnjim geopolitičkim konstelacijama kako bi Srbija izbjegla utjecaj Rusije, itd..

  12. Hrvati su zahvaljujući jugokomunističkom režimu, koji je zapravo u konačnici bio velikosrpski što je pokazala i JNA kao glavni instrument velikosrpske ekspanzije, izgubili zahvaljujući svojim veleizdajničkim elitama SRIJEM, BOKU KOTORSKU koju su unijeli u masonsku Jugoslaviju koja je zajedno s Čehoslovačkom, Rumunjskom i Poljskom zamišljena kao koridor koji bi trebao spriječiti njemački prodor na Istok. U zadnjem ratu smo izgubili i Bosansku Posavinu. Dakle, cilj Jasenovca i svih srbočetničkih izmišljotina je bila VELIKOSRPSKA EKSPANZIJA i nemilosrdni genocid u cijeloj Bosni, a naročito u Podrinju gdje su Bošnjaci bili apsolutna većina. Srbi su samo u Prijedoru poubijali jedan grad civila, točnije 5000 Bošnjaka kojih je u tom gradu bilo 60 000 i koji su s Hrvatima bili većina, 65% stanovništva. Danas Bošnjaci i Hrvati tamo ne postoje kao što ne postoje diljem Srbije gdje su Srbi u svakom gradu do 1850 bili manjina. U Banjaluci, Kotor Varošu i gotovo svim gradovima Srbi su bili manjina. Tzv. Srbi, a zapravo neslavenski Vlasi su bili većina u notornim vukojebinama koje su prije 50-ak godina imali status sela, Drvar, Srb, Petrovac itd..

  13. Dakle, ovo su samo neke činjenice koje Modrićka može i ne mora znati, ali zato ne može dijeliti nikome lekcije i klevetati ga bez jednog jedinog dokaza. Koliko je meni poznato čak i ulične, krčmarske „rasprave“ zaziru od takvog plitkog pristupa rješavanja problema. Osim toga, ipak su, koliko-toliko, prošla vremena kad su „novinari“ orkestriranom hajkom odrađivali posao za partijske moćnike koji su jedini imali pravo na istinu (naravno, kako su je oni zamišljali).

 • Zina Ciceklic
  Zina Ciceklic   Objavljeno: 18. rujna 2012. u 16:40

  @MaoZeDong, ovaj tvoj avatar, može se iskazati riječima, jednog od malobrojnih preživjelih logoraša Jasenovca: "Kad bi se jasenovački kosturi vraćali teretnim vagonima u život da osvete svoju strašnu smrt, ispred nas bi prošlo petnaest tisuća vagona, a u svakom po četrdeset kostura.

 • Zina Ciceklic
  Zina Ciceklic   Objavljeno: 18. rujna 2012. u 16:39

  @MaoZeDong, ovaj tvoj avatar, može se iskazati riječima, jednog od malobrojnih preživjelih logoraša Jasenovca: "Kad bi se jasenovački kosturi vraćali teretnim vagonima u život da osvete svoju strašnu smrt, ispred nas bi prošlo petnaest tisuća vagona, a u svakom po četrdeset kostura.

 • Zina Ciceklic
  Zina Ciceklic   Objavljeno: 18. rujna 2012. u 16:17

  Ante Pavelić je 30 aprila 1941 donio zakonsku uredbu o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda, a 4 juna Uredbu o zaštiti nacionalne i arijske kulture hrvatskog naroda. Ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković je izdao naredbu kojom se zabranjuje "Srbima, Jevrejima, Ciganima i psima" pristup u parkove grada Zagreba, restorane i javna prevozna sredstva. A ministar prosvjete i vjere, dr Mile Budak na zboru u Vukovaru 8. juna 1941 kaže: " Što se tiče Srba, koji ovdje žive, to nisu Srbi, nego dotepnici s istoka koji su kao trbonoše i ostale slugane doveli Turci. Oni su ujedinjeni samo pravoslavnom crkvom, a mi nismo uspjeli da ih asimiliramo. Međutim, neka znaju da je naša lozinka: Ili se pokloni, ili ukloni. U drugom govoru, održanog u Gospiću 22. jula, Budak je izjavio: "Mi ćemo ubiti jedan dio Srba, jedan dio ćemo deportirati, a ono što ostane bit će natjerano da prihvati rimokatoličku vjeru. Jasenovac je po broju logoraša treći nacistički logor po velićini, Vjekoslav Maks Luburić je svojim potčinjenim govorio: "Po svaku cijenu treba da nastojimo uništiti Srbe u NDH bez milosti, jer to je program koji se mora izvršiti" Samo u logoru I-Krapije, logoru II- Bročice , te logore je stalno plavila i ostavljala močvare oni su ukinuti, tom prilokom je po naređenju Maksa Luburića ubijeno 12.000 logoraša, iznemoglih i bolesnih. Međutim kada se misli na koncentracioni logor Jasenovac, uglavnom se to odnosi na logor III-Ciglana, koji je bio najveći i u kojem su počinjena najstrašnija zvjerstva i to je bio centralni logor smrti. Zapovjednik logora III-ciglana bio je fratar franjevac Miroslav Filipović-Majstorović.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 29. kolovoza 2012. u 16:21

  javni prostor zagađuje sumanutim i opasnim obmanama

  kaže drugarica a 70 godina četnici i njihovi sljedbenici optužuju Hrvate da je genocidan narod da su ubili sto milijuna Srba itd.itd.
  Drugarice Sanja zemnih ostataka pobijene nejači nema ni u Jadovnom ni u Jasenovcu niti na bilo kojem drugom mjestu. Gdje god zakopate naiđete na hrvatskle kosti na hrvatsku vojsku drugarice Sanja. Nigdje imena i prezimena ljudi koji su ubijeni gdje su rođeni, gdje su živjeli. Najlakše je reći HRVATI a tu su takozvani novinari u Hrvatskoj najmoćniji zaklali 30, sto, petsto, milijun Srba i ostalih.
  Tu ste najmoćniji.
  Dosta četnilkih laži o Hrvatima dosta nam laži Zatezala, Ćosića, Bećkovića, Kresića i ostalih četničkih propagandista.
  Zamislite jedan narod koji sam sebe optužuje LAŽIMA izmišljotinama.
  A ovo za slučajnu državu ona nije slučajna nego je u krvavom ratu stvorena a za one koji to kažu slučajna je jer je ne žele i sve će učiniti da i nestane.
  Slučajna može biti vlast koja ju vodi ali država slučajna nije.
  Zamislite pšremijera bilo koje države da svoju državu a još ako je stvorena u krvavom ratu s desetcima tisuća ubijenih nazove SLUČAJNA. Zamislite da to kaže premijer Izraela.

 • yodahr007
  yodahr007   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 19:51

  koliko juče je kreten od premijera spominjo slučajnu državu
  što za reč modrička?

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 10:14

  Zbog čega novinarka misli da netko u javnosti blebeće, a sebe ne vidi? Svi smo u demokraciji (ako jesmo u) podložni propitkivanju, no novinarka si uzima pravo da se to propitkivanje na nju ne odnosi jer, Ona je novinarka.Pametniji znaju da Ona svojim pisanjem služi politici današnjoj svoje kuće i aktualnoj državnoj vlasti.To je aktivni ĆOLIĆIZAM, iza kojeg se krije i eventualna nagrada za novinarku.Ćolić je bio nagrađen za svoje pisanje mjestom veleposlanika republike Hrvatske, a pisao je hvalospjeve SDP-u.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 28. kolovoza 2012. u 7:39

   @Ware1966. Što si još u pubertetu pa ne znaš što pišeš? Ja volm svoju domovinu,grad,grob i svoju vjeru. Neki pak ustaše su bili zločinci, a partizani su likvidirali sve ustaše od reda bez suda iza ww2, i ne samo ustaše već i njihovu djecu,žene i svećenike.Sve koji su bili u zbijegu pred partizanima i komunistima na čelu te vojske. I gle ware moj otac je bio partizan i borio se je protiv okupatora i bio u vojsci do 1947 godine. Nikad nismo govorili o ratu, ali pamtim samo tri rečenice, ali nikad nisam čuo od njega o ustaštvu, onako kako su i mene učili u školi.Ja sam kao i mnogi tek iza 1990. pročitao mnoge istine i imam drugačiji svoj pogled na prošlost od onog što su mi pokušali nametnuti u memoriju lažni komunisti.

  • ware1966
   ware1966   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 15:13

   cabrijane, cabrijane - iz nosa ti viri "ustasoljublje" (za to, srecom, nema nagrade). samo gadi mi se citat kako nemas muda rec da volis koljace pa blebeces o stvarima koje veze s gornjim tekstom, a ni mozgom nemaju.

 • -x-
  -x-   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 23:51

  Parlamentarna skupština Vijeća Europe je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. proglasila 23. kolovoza za „Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ (nacizma, fašizma i komunizma).

  Dakle i komunizma, a mi u ovoj zemlji i danas imamo ulice i trgove po imenu jednog takvog totalitarnog zlocinca.
  Koliko je onda licemjerno zgrazanje jedne Sanje Modric nad izjavama nekog tamo nebitnog crkvenjaka?

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 16:23

   btw,,,gdje nam je rikuku? Ne znam da li je koincidencija ali prestao se pojavljivati točno nakon derneka u Čavoglavama.
   Čudno

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 16:18

   Sorry

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 16:16

   Ha ha, zao mi je Mao da nisi skuzio zaj_banciju,vise bi se isplatilo nesto objasnjavati malom rikuku nego Cabrijanu !
   Zanima me jedna druga stvar,da li je podrijetlom iz Cabra ili se tamo samo udao....

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 11:42

   Po čemu si ti Ana700 zaljučio nešto takvo iz mog komentara?

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 11:11

   F.Cabrijan
   Vidis li ti ovog mladokomunista..... On bi svih nas na Goli Otok,cak bi i tebe preselio....

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 11:02

   Volio bi da se jednom zauvijek rasčisti to pitanje, kako se zlobno izražavaju neki, služenja NL režimu. To je tako glupa klasifikacija da jednostavno vrišti po zazivanju jednoumlja ili čak totalitarizma.
   Svugdje u svijetu su novine koje podržavaju određene političke pravce. Svi znamo koga podržavaju Il Piccolo, Le Figaro, Guardian i slični. To je jednostavno normalno u svijetu.
   Zašto je onda kod nas neprihvatljivo da NL podržava lijevu opciju.
   To što Vjesnik i Glas Koncila podržavaju desnu je potpuno u redu ali NL nema to pravo.
   Pogotovo je smiješan taj izraz "režimski". Nakon 20 godina terora desničarskih jahača apokalipse, sad je ova vlada "režimska" ili čak nenarodna.
   Da se krivo ne razumijemo....ne branim ove što su sad na vlasti ali me nervira licemjerje i nejednaka pravila.
   A svatko tko naziva ovu vladu "nenarodna" vrijeđa sve Hrvate koji su na izborima glasali za Kukuriku i direktno ih proglašava neprijateljima RH. Siguran sam da većina vas koji, bez upotebe mozga, koristite taj izraz, imate prijatelje, poznanike ili čak rođake koji su glasali za tu opciju.
   Lijepo mišljenje imate o njima, očito.
   Svaki dan sam zahvalan Bogu da srećom ljudi koji se poistovjećuju sa takvim retardiranim svjetonazorom nisu i vjerojatno nikada neće doći na vlast jer ubrzo bi postali europski Mijanmar. Hunta i diktatura bez prava na drugačije mišljenje.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 10:26

   @ Deane. Znam da je opterećenje pisati iz dana u dan. I ne može se biti uvijek na visini, bez obzira što drugarica Modrić svojim pisanjem služi, no, u njezinom pisanju postoje konstante i protivnici koji su uvijek isti. To je problem njezinog služenja današnjem režimu, ali uvjeren sam da bi kao sutra promijenila retoriku da to zahtjeva vlasnik >NL. I tu je problem za demokraciju NL i općenito medija u Hrvatskoj. Izvjesni Neven Šantić je grickao svoj mali dio sira, i pleo mrežu komentatora da bi na kraju otišao na Kanal Ri, da bi dobro odigrao svoju ulogu pred predstojeće lokalne izbore, odnosno pokazao je kome je služio u NL, kao i ona novinarka N.Horvat koja je u NL glumatala stručnjaka za pomorstvo, da bi na kraju otišla u svoje jato. Nije daleko ni onaj novinar iz Rdio Rijeke, Rončević, došao je do urednika Vijesti na HTV, pa su ga drugovi htjeli nagraditi da radi za Županiju (SDP), ali su shvatili da im je korisniji kao Ravnatelj Radio Rijeke pa se je vratio tamo. Jasno tu i tamo se nađe koji honorarni poslić za Županiju tek toliko da se ne izgubi veza. I tako to ide u komunističkom kapitalizmu (ovo komunističkom je uvjetno).

  • Dean.Voris
   Dean.Voris   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 9:53

   Sanja Modric mora napisati jednu kolumnu svaki dan a za to treba materijala. Naravno, postoji malo zahtjevniji materijal ali u tom slucaju trebalo bi se pripremiti i istraziti temu. Ocito NL vise ne inzistira na kvaliteti.

 • -x-
  -x-   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 23:48

  "U Hrvatskoj, gdje smo se navikli da na otvorenoj sceni svatko bez posljedica trabunja što god mu padne na pamet"

  Jedan takav je bio i predsjednik ove zemlje od 2000. do 2010, a i dan danas ga porezni obveznici plaćaju.
  S tim da su njegova trabunjanja imala posljedice.

 • NedjeljniKomentarBlog
  NedjeljniKomentarBlog   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 21:24

  U članku nedostaje razumijevanja za slobodu govora.

  Što se mene tiče, nije me briga što god netko kaže. Ljudi imaju slobodu govora.

  Problem je što - da se zadržim na primjeru - za razliku od pljačkaške Države (bilo koje, tj. svih), politička stranka općenito govoreći mora raditi za svoje glasove (iako ih često kupuju proračunskom potrošnjom).
  Dakle vrlo je bitna razlika da je Republika Hrvatska aparat prisile sa socijalističkim karakteristikama, a Republikanska stranka političko "poduzeće" koje se na tržištu ideja natječe za kupce (glasače).

  Zato kad se javi koji idiot, stranka će ga ušutkati ako je izjava glupa jer onda moraju dvostruko više raditi kako bi nadoknadili izgubljene glasove. A oni kojima se ne sviđaju genijalne izjave g. Razuma neka samo pokušaju prestati plaćati PDV ili trošarine pa će uskoro shvatiti o čemu se radi.

  Pouka: kome se ne sviđaju ispadi genijalaca koje moraju nastaviti financirati pod prijetnjom zatvorom, neka glasaju za što manju ulogu države. Potpuni prestanak državnog financiranja svih vjerskih zajednica je jedan od prvih koraka koji u tom pravcu treba napraviti.

 • Rikard Barić
  Rikard Barić   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 18:12

  Zasluga je EU i prihvaćena obveza svih hrvatskih Vlada da se dokumenti povijesti otvore i podvrgnu suvremenoj istraživačkoj metodologiji. To svakako jest osnovno demokratsko načelo i ne može svaki vulgarni bloger podmetnuti svoj stereotip kao mišljenje američkih republikanaca.

  U konkretnom slučaju radi se o poliografskom istraživanju povijesne dokumentacije za koju je Katolička crkva itekako kvalificirana, involvirana i legalno nominirana društveno obvezna referenca. Ako nije – pitajte Vladu prije nego javni prostor zagadite političkim uličarstvom.

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 11:40

   Tko sam ja da bi davao rješenja za deponij. Mogu samo dati svoje mišljenje.
   Dakle....na strani sam protivnika deponija ali problem je u tome da se kao i svi ostali poslužuju preskakanja postupaka i sredstava. Dugo se je znalo što će se zakuhati ali većina je razmišljala: "Ma neće, valjda." Da se je u startu zahtijevalo dodatne informacije, garancije, popravke i da se je iskoristio pravni sistem i počelo s kolektivnim tužbama na općinsku vlast, županijsku vlast i pojedince....vjerojatno bi se drukčije stvar odvijala.
   Lijenost, tromost i zanašanje na to da će to već netko urediti dovela je do današnje situacije. Ali to je ionako odlika svih nas, tako da ne tvrdim da sam imalo pametniji od drugih.
   To je samo moje mišljenje jer nisam ni dovoljno stručno niti pravno izučen da bi nudio rješenja, tako da je Vaš zahtjev g.Čabrijan potpuno promašen.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 10:04

   @Mao. Daj malo riješenja za deponij, ali na miran način, jer ja tvrdim da bez gužve nema stvarnih promijena, što si mi Ti osporio. Već sam Te to pitao pa mudro šutiš. A pitati ću te i treći put, ako i sada odšutiš.

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 19:06

   Ni učeni izrazi ne mogu prikriti laž i obmanjivanje.
   Crkva po nikakvom državnom, logičnom ili moralnom zakonu nije kvalificirana i "legalno nominirana" a apsolutno nikako obavezna referenca.
   To da je involvirana, vrijedi. Ali involvirana je tako da bi morala biti predmet a ne vršitelj istraživanja.
   Vaš komentar g.Barić nije ništa drugo nego lažljiv pamflet koji je daleko ispod nivoa političkog uličarstva.

 • Dean.Voris
  Dean.Voris   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 15:47

  Nemojmo o americkom moralu. Mogu oni pricati sto god hoce dok siju smrt po Iraku i Afganistanu sve u ime boga Kapitala. Kada pokolj bude gotov, reci ce da je ustanovljeni broj zrtava cista islamska antiamericka propaganda a tu izjavu nece dati neki Steven Sense nego Predsjednik osobno.
  Ne znam kako ste dosli na ideju usporedivati nase nazovi strucnjake sa kandidatima za americke izbore...

 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 14:55

  ble ble ble ... Je li blebetanje zaštićeno? ... da ... jer očigledno da je tržište ozbiljnim problemima zasićeno
  gospodin Čaćić ... je juče gospodarstvenike ... zabavljao pričom o nekoj bovi ... koja na dan 250 kuna lovi ...
  pa zatim kako sirota sam sebe jede ... što ne može natjerat građane da više stede ... Mudrinić i društvo se
  valjalo od smijeha ... jer su sastanci dušu dali da se čuje novih viceva i anegdota ... dok će radnici svojim
  znojem spasit zemlju od bankrota ... i tako to naše veselo društvance svaku noć u krevet bezbrižno liježe
  jer se uvijek nekim drugim jadnicima ... remen steže ... stoga je očigledno da svaka budaletina na ovim
  može da provede svoj naum ... a naročito ako sve to blagoslovi crkveni znanstvenik i povjesničar Razum

 • bad company
  bad company   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 13:20

  Čabrijan...bez gluposti molim.
  Nitko nije spominjao vrijeme prije 1990. niti Gole otoke, niti išta slično i zato mi ne stavljaj u "usta takve stvari".
  Dakle, vezano za ono što si ti napisao tu ima "materijala" za više kaznenih prijava". U kaznenom zakonu RH postoji npr. kaznena prijava za klevetu i sramoćenje, pa onda kaznena prijava za rasnu diskriminaciju (ako je uopće bitna nacionalnost bilo kojeg državljanina RH), pa onda za duševne boli jer impliciraš da je autorica teksta nečiji sluga i da radi nečasne rabote, pa onda može i kazneno djelo veličanja fašizma (obzirom na u tvom postu utvrđenu ljubav prema ustašama, jer već u slijedećoj rečenici navodiš da je eventualna kritika ustaštva, rad na rastakanju države i opasna antihrvatska propaganda). U preambuli Ustava stoji da je RH nastala na antifašizmu i ne spominju se nikakvi fašisti tj. ustaše. Isto tako nadam se da su tebi kao štovatelju i zagovorniku RH, isto kao i meni, njen Ustav i zakoni svetinja i da ih kao takve treba poštovati. Inače živimo u "slučajnoj" državi, zar ne? Opaska da je sadašnji režim (valjda vlada??), negacija vlasti većinskog naroda, je koliko glupa toliko i opasna. Nadam se da ti je to izletilo.

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 13:47

   @F.Čabrijan
   "...već po običaju Ti kao i drugi koji mi repliciraju ne pišu u biti o onom što ih stvarno muči u mom pisanju, već rađe pišu o pretpostavljenim konstrukcijama.."
   Interesantno da svi koji Vam repliciraju dolaze do istih zaključaka, tj. "konstrukcija".
   Istina nije uvijek ugodna, ali ako nas je više ovdje zaključilo da Vaši komentari odišu selektivnošću, zamagljivanjem, netolerancijom i mržnjom, vjerojatno ima nešto od toga.
   Evo primjera iz komentara ispod...ustaše ne postoje ali komunisti da. Pa nisu ni jedni ni drugi endemične ili izumrle biljke nego relikti politike dijeljenja, zasidranosti u prošlosti i nemogućnosti prihvaćanja sadašnjosti koji su nažalost još jako živi. I jedni i drugi. Vi ste eklatantan prototip toga.
   Još bolji primjer je Vaša upotreba izraza antifašist koji je samo po Vašoj logici usko vezan uz pojmove komunizma i socijalizma. Velika zabluda. Jer najveći antifašisti, Amerikanci, Englezi i ostali borci protiv Hitlera i Mussolinija nemaju baš neke veze sa komunizmom i socijalizmom. Jel tako?
   Vrhunac zablude: "...ali ima i imat će Hrvata i svih drugih građana kojima je Hrvatska domovina, pa i meni, a ja ne dam ni protiv svoje države..."
   To nije domoljubna nego egoistična izjava jer se iz cijelog komentara vidi želja po djeljenju Hrvata. Točnije i iskrenije bi bilo napisati da ne date protiv svojeg mišljenja, ma kakvo ono bilo, a ne zamotavati u celofan lažnog patriotizma i brige za Hrvatsku.
   Veliko pitanje je pred kime "branite" Hrvatsku? Kao što sam drugdje napisao; Koristite komunističku doktrinu izmišljanja vanjskih i unutrašnjih neprijatelja. Meni se ipak čini da Vam je jedina želja nekako održavati stanje histerije, straha i paranoje koje je jako korisno za stvaranje plodnog tla u koje se da uspješno posaditi sjeme rigidnih, agresivnih i štetnih svjetonazora.
   Evo...malo direktih komentara na pisanje i malo "konstrukcija". Zadovoljni?

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 7:09

   @ bad. Nije moj običaj baš replicirati na drugačije mišljenje od mog, ali na Tvoje: "u tvom postu je utvrđena ljubav prema ustašama", " te navodiš da je eventualna kritika ustaštva,rad na rastakanju države i opasna antihrvatska propaganada". Ma tko si Ti da meni pripisuješ ljubav prema ustašama i na osnovi čega si to zaključio, mog pisanja sigurno ne. Čini mi se da ja kao Hrvat nemam pravo u Hrvatskoj tražiti od vlasti, pa i novinara da im je na prvom mjestu interes Hrvatske, a ne prosrpska politika opraštanja agresije na Hrvatsku, jasno na teret interesa građana Hrvatske. Dragi Bad, ustaše su bili u cijelini negativni, ali nisu bili onakvi kakvim su ih ideologijski stvorili drugovi, koji su ih svih po završetku rata pogubili upravo ti "antifašisti", u biti lažni komunisti. Ustaše su davno svršena priča 1945, ustaša više nema osim u nekim antifašističkim glavama koje i danas žive od te retorike na teret građana Hrvatske. Neuspio je bio i pokušaj NAŠEG predsjednika da opet izmisli ustaše, kako bi imao ideološkog protivnika, jer On drugačije teško može politički djelovati. Konačno, čija je to retorika o genocidnom narodu Hrvatima, ako ne velikosrpska politika u Hrvatskoj i jasno Srbiji. Dragi, Bad u Hrvatskoj nema ustaša ali ima i imat će Hrvata i svih drugih građana kojima je Hrvatska domovina, pa i meni, a ja ne dam ni protiv svoje države ali ne dam ni protiv Crkve i vjere, pa bilo to Tebi pravo ili ne, pa i dalje piši konstrukcije koje nemaju veze s onim što pišem, već po običaju Ti kao i drugi koji mi repliciraju ne pišu u biti o onom što ih stvarno muči u mom pisanju, već rađe pišu o pretpostavljenim konstrukcijama koje nemaju stvarnog dodira s mojim pisanjem. I nisam ja od jučer, odavno sam prošao pubertet (politički).

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 13:08

  Što se tiće Razuma, možemo ga prepustiti razumu svakog pojedinca.
  Ako je razum nekog pojedinca ograničen onda uzalud trošite riječi.
  Ako nije ograničen doći će i sam do do onoga što pišete, pa nema potrebe trošiti riječi na Razuma.
  Najinteresantniji mi je naslov.
  Ne da je blebetanje zaštićeno, već je, izgleda, čak poželjno. Ovaj portal je odličan primjer. Unatoč tome što su zadana neka pravila prilikom registracije nitko se NL-u ne obazire na njih.
  Pa se ipak može psovati, vrijeđati, iznositi detalje iz nečijeg privatnog života, sasvim je svejedno da li su istiniti ili ne.
  Zato Vas molim, poštovana novinarko, da to pitanje uputite administratoru portala, ili gospodinu Mijiću.
  To pitanje smo im ja i još neki uputili više puta, ali nema odgovora.
  Mislim da ste dobili odgovor na pitanje u naslovu.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 17:52

   Kako da prestanem cviliti...
   Jedva otresem sa sebe blitvu i krumpir, kad eto tebe.
   Što je. danas ti dežuraš?

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 16:02

   Daj prestani cviliti kao neka curica.....
   Ako se smatras preinteligentan za ovaj portal,vec sam ti preporucio alternativu,ako ne podnosis kritike svojih komentara,onda je bolje da nista ne pises,pa ces imati mir.
   Mijic nema pametnijeg posla nego da se tebi izjasnjava, priznaj da si tragikomican....
   LP.

  • M.Trošelj
   M.Trošelj   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 14:13

   Ovo ti neću 700 puta pisati. Vidi iznad, za koga su riječi uzaludne.
   Neka administrator izbriše 'pametnjakoviće' poput mene, molim lijepo. Ionako smo u manjini, na žalost.
   Ne interesira me Mijićeva zaštita, već mišljenje.
   Nisam provjeravao da li se može prijaviti više nickova, nisam imao potrebe.
   Ti si to vjerovatno provjerio, ili samo lupaš bez veze?

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 13:54

   Kad bi administrator ovog portala imao malo vise vremena,takvi "pametnjakovici" kao ti bi bili vec odavno izbrisani. Sa jednim nickom pises kao ulicarka,sa drugim si krhka dama koja trazi Mijicevu zastitu....Ha ha,Zar mislis da smo svi @rikuku!? Zasto se ne registriras na portal: www.panonsko-more.hr , pa tamo raspravljaj o plavom dizelu,turistickoj sezoni,ribljem fondu itd...itd...

 • bad company
  bad company   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 12:27

  Čabrijan... kaznena prijava i tebi. Ne zbog nebuloza u postu, jer je to dopušteno u demokraciji svakome, već zbog zadnje rečenice.

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 10:58

   dobrek
   Bio si u pravu,dobili su ADSL.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 10:00

   @ dobrek. Hvala Ti na komentaru. Pametan si. Inače vidim da upotrebljavaš retoriku primjerenu socijalizmu gdje su svi nešto sanjali ili dobivali. Nema više toga, pa tako i nema DOBIVANJA interneta. Internet u Rijeci BADAVE mogu dobiti samo Oni kojima to Obersnel dozvoli, jasno na teret svih građana Rijeke. Kao i sardelice. Da bi shvatio politički riječ DOBIVANJE napisati ću Ti: Riječani su dobili bazen, a u biti Riječani su dobili pola milijarde kune kredita i 35 privilegirano zaposlenih na teret Riječana. Riječani su dobili bazen ali bazen koriste sportaši i djeca bogatijih roditelja koja mogu svaki dan dovesti svoje dijete tamo. Sve skupa bazen će platiti SVI građani manjim komunalnim standardom daljnjih X godina, a koist će imati male grupe ljudi. To znači DOBITI u našim uvijetima. Jasno vlasnik građevinar izvođač radova je dobio NAJVIŠE. No, to je priča van ove priče. Da DOBILI smo D-404, država plaća dug a cesta i tuneli prazni. Jest ima nešto prometa do Tower centra, jasno to plaća država, a čiji je Tower centar? Privatni? Glavno je da SMO mI GRAĐANI dobili sve to da platimo, a plaćamo privatni interes upakiran u državni ili gradski.

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 24. kolovoza 2012. u 9:47

   @Ana. Očekujem polemiku o onom što napiše, a ne pokušano vrijeđanje, koje pak dolazi od Tebe ovaj put kao pomankanje kulture, ali i spoznaja da možda imaš neke traume iz ludnica života koji Te okružuju. Naime, teško je ostat "pametan" kad Ti bezveznjakovići kroje pamet i smještaju je u ludnicu, odnosno to je pozitivan znak da je kometar dobar.

  • dobrek
   dobrek   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 15:27

   F.Cabrijan
   nije pobjegao iz ludnice, samo su dobili internet

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 12:54

   F.Cabrijan
   I ti meni u napisima djelujes kao da si pobjegao iz ludnice,pa te nista ne pitam.....

  • F.Čabrijan
   F.Čabrijan   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 12:44

   a@bad company. Koliko znam Modrići su iz mjesta Modrić ispod Velebitaprema moru. Gospođa mi u napisima djeluje pisanjem protiv države Hrvatske kao i onaj Pavelić Boris, pa se pitam da li Ona ima to prezime od rođenja ili joj je netko dao. U svakom slučaju Ona je svojim pisanjem za sadašnji režim, koji vjerujem je negacija vlasti većinskog naroda. Ti bi pisao kaznene prijave. Ja ne bi jer ovo je samo pogled na nečije pisanje. I nismo ili ja nisam ovdje da bi nekoga, kao što podmeće X strpao na Goli otok, već dajemo, ili ja dajem samo svoj komentar. A ako ćemo ići ka pozivima k prijavama o kaznenom djelu, to znači da se ponovo vraćamo na vrijeme prije 1990. godine, što izgleda da Tebi nije strano.

 • bad company
  bad company   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 12:25

  To se lako rješi. Kaznena prijava i gotovo. Samo treba imati volje.

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 12:15

  Agresivna ateistica u službi ateističke vlasti, u službi ateističkih novina, i na koncu povezano s tim u službi velikosrpske politike o Hrvatima genocidnom narodu, koji kolju srpsku nejačad.Uvod je o Amerikancima da bi oplela po Crkvi , a na kraju o zločincima ustašama. Loš sluga lošeg gospodara u Hrvatsko. Antihrvatska opasna propaganda u službi rastakanja države Hrvatske. Moram se upitati od kuda to prezime Modrić?

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 23. kolovoza 2012. u 16:45

   Znači...ateisti nisu i nikako ne mogu biti Hrvati. Ateist = velikosrb. Ne srb, jer oni su pravoslavci i automatski nisu ateisti, nego velikosrb. Pa ako je još k tome "mladokomunist"...idealan za odstrel.
   G.Čabrijan na Vašem mjestu bi potražio stručnu psihijatrijsku pomoć je su Vaši komentari iz dana u dan sve rigidniji i sa sve većom dozom nerazumljive i krivo kanalizirane mržnje.