Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

Je li blebetanje zaštićeno?

Jasenovac / Foto Nenad REBERŠAK
Jasenovac / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2012. u 11:34 2012-08-23T11:34:03+02:00

Stjepana Razuma financira država novcem poreznih obveznika, a postavlja ga vrh Katoličke crkve. Ali pritom ni država, ni biskupi uopće ne smatraju spornim što državnu plaću/crkveno zaleđe uživa osoba koja javni prostor zagađuje sumanutim i opasnim obmanama

Samo dva i pol mjeseca prije izbora, američka Republikanska stranka čini sve da makne iz utrke svog vlastitog kandidata za Senat Todda Akina. Dok se on još odupire, stranka mu je odlučila uskratiti pet milijuna dolara za financiranje kampanje. 

   U Hrvatskoj, gdje smo se navikli da na otvorenoj sceni svatko bez posljedica trabunja što god mu padne na pamet, možda će to biti teško razumjeti. Ali Akin je svoju izvrsnu političku karijeru fatalno zapečatio »samo« jednom jedinom izjavom. Njegova ga se stranka odrekla kad je na televiziji ustvrdio da žensko tijelo, u slučaju silovanja, »ima mehanizme za sprečavanje trudnoće«. 

   Premda je izvan svake sumnje da određeni postotak krajnje desno orijentiranih republikanaca smatra da čak ni silovanje ne smije biti razlog za pobačaj, a neki možda čak i vjeruju da je Akinova bizarna teorija istinita, vrh stranke ipak ne želi da ih se povezuje s tako radikalnim stajalištem koje bi moglo uvrijediti birače, osobito žene. Zato se Republikanska stranka čvrsto distancirala od svog čovjeka čak i u uvjetima kad je afera zaista posljednje što im odgovara. Jer, kao što je poznato, republikanci u studenom izlaze na izborni okršaj s Obaminim demokratima želeći osvojiti Senat. 

  Ovaj postupak vodstva američke konzervativne stranke odlično pokazuje kako odgovorne političke i društvene formacije znaju voditi računa o slici kakvu pokazuju širokoj publici. Kod nas se na toj vrsti samoprijegora mora još mnogo raditi, na to nas svako malo podsjeti kakav novi verbalni incident. Utješno je, doduše, da smo se donekle odmaknuli od devedesetih kada smo, čak i iz Sabora, a o drugim mikrofonima da se i ne govori, slušali pogrdne izjave o Židovima i o srpskim »šiljatim glavama«, pučke seksizme o madracima i ultraške ode o civilizacijskoj nadmoći Hrvata. 

   U međuvremenu je, srećom, barem za onaj dio populacije koji ima veće društvene aspiracije, ipak postala stvar društvenog dogovora da se žene javno ne obilježava kao bića nižeg reda, da se »pederi« ne proglašavaju mentalnim bolesnicima ili da se pristojna osoba ne razmeće mržnjom prema Srbima ili Ciganima. 

  No, kod nas i danas čuda nikad dosta, i to često upravo iz izvora koji bi osobito morali paziti što govore budući da se autoritetu u čije ime istupaju obraća velik broj građana. Pa nas tako ovih dana šokira intervju svećenika i povjesničara, jednoga od pročelnika u Hrvatskom državnom arhivu, koji opet izlazi sa starom podvalom da je podatak o 81 tisući žrtava Jasenovca obična komunistička propaganda. Karikaturalni je kontrapunkt da se ta osoba, zadužena za odjel Nadbiskupskog arhiva, zove Stjepan Razum. 

   Jer, negirati zločinačku narav ustaškog mučilišta, iako je njegovih 81.000 žrtava popisano točno i poimenice, s razumom doista nema nikakve veze. Kao ni to da plaću rečenog Razuma financira država novcem poreznih obveznika, a postavlja ga vrh Katoličke crkve. Ali pritom ni država, ni biskupi uopće ne smatraju spornim što državnu plaću/crkveno zaleđe uživa osoba koja javni prostor zagađuje sumanutim i opasnim obmanama. Naime, set ovdje čvrsto ukorijenjenih pomutnji uključuje mišljenje da zaštitu svakom blebetanju pruža demokratsko načelo slobode govora. 

   Naravno da američki republikanci, kako vidimo, imaju sasvim drugačije nazore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka