Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Jadrankine cipele

Ante Kulušić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Ante Kulušić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2011. u 14:35 2011-10-27T14:35:26+02:00

Sada kada je galantni Don Ante razotkriven kao lažni ratni vojni invalid, evo prilike da se provjeri koliko se iskreno zaklinje Jadranka Kosor u novo poštenje, moral i beskompromisno čišćenje vlastitih redova.

Uuups! Vrh vladajuće stranke, nagrižen kojekakvim mračnim nevoljama sa zakonom, dobio je, crno na bijelo, i jednog lažnog ratnog vojnog invalida.

To je Ante Kulušić, u domaji zvani Don Ante, predsjednik šibensko-kninske organizacije HDZ-a, kojeg je Jadranka Kosor lani kooptirala u Predsjedništvo stranke kao pripadnika novog, navodno nekompromitiranog HDZ-ovog kadra.

Dakle, Don Ante, ekonomist s višom školom, abonent na mjesta u lokalnom nadzornim odborima, šef ispostave Croatia osiguranja u Šibeniku i uvaženi saborski zastupnik, ishodio je prije 13 godina status invalida Domovinskog rata na račun prastare sportske ozljede koljena koja mu je dijagnosticirana još 1983.

To je u Šibeniku svo ovo vrijeme bila javna tajna budući da je kriminalistička policija, provjeravajući Kulušićevo rješenje o invalidnosti, još 2000. godine službeno utvrdila da za njega nije bilo nikakve osnove. Kompletna dokumentacija iz te istrage, zajedno s Kulušićevom napetom storijom o ranjavanju u obrani domovine, jučer je napokon objavljena u tisku.

To lažno rješenje, međutim, nikad nije poništeno, niti su Don Ante i njegovi pomagači snosili posljedice zbog ove prijevare, pa mu je ostalo pravo na novčanu naknadu, dionice i carinske olakšice pri uvozu automobila, na stambeni kredit pod povlaštenim uvjetima, oslobađanje od poreza i doprinosa i sve druge beneficije koje nosi status ratnog vojnog invalida.

Ante Kulušić imao je 2007. i aferu s bespravno izgrađenom obiteljskom kućom u Grebaštici, koja je elegantno razriješena žurnom i glatkom izglasanom promjenom prostornog plana.

Unatoč svemu tome, njegov se politički uspon nastavio bez ikakve smetnje, a kolika je njegova moć u županiji najbolje govori njegov nadimak Don Ante. Nakon što je lani postao i član Predsjedništva HDZ-a, stranački kuloari stali su mu proricati velike izglede za mjesto budućeg ministra mora i infrastrukture, a on je pred bliskim suradnicima zadovoljno naviještao novo miješanje karata. No, kako je Kalmeta ipak ostao u sedlu, Kulušić se dovinuo i zanimljivim novim idejama za bildanje svog statusa kod predsjednice Kosor.

Tako se jednom snažnom patetičnom gestom gogoljevskog provincijskog kavalira zimus zauvijek proslavio čak i izvan svoje županije. Na nekom je stranačkom obilasku u veljači Don Antu raznježio usputni čeznutljivi pogled šefice stranke prema jednom zgodnom artiklu u izlogu s obućom. Poriv da je usreći bio je toliko jak da se Kulušić namah izdvojio iz grupe, uletio u dućan, kupio Jadranki Kosor cipele i predao joj ih sa smjernim udivljenjem nadajući se što boljem mjestu u izbornoj križaljci.

Sada, međutim, kada je galantni Don Ante razotkriven kao lažni ratni vojni invalid, evo prilike da se provjeri koliko se iskreno zaklinje Jadranka Kosor u novo poštenje, moral i beskompromisno čišćenje vlastitih redova.

Leti li, dakle, Ante Kulušić smjesta iz Predsjedništva i sa izbornih lista HDZ-a, skupa s Jadrankinim cipelama, ili će i njegov slučaj biti proglašen podvalom i pokušajem nasilnog rušenja vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.